صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۰۹ - ۲۸ آذر ۱۳۹۵

یونسی: متأسفانه خودسانسوری و محافظه‌کاری تبدیل به یک رویه  شده است/ نباید دشمنی میان مسلمانان مقدس شود

دستیار ویژه رئیس‌جمهوری در امور اقوام و اقلیت های دینی و مذهبی، عصر پنج‌شنبه در جمع اعضای مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم، خواستار آغاز نهضت اخلاقی و رحمانی و ضدخشونت از قم شد.
کد خبر : 143169

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا به نقل از روابط عمومی دفتر دستیار ویژه رئیس‌جمهوری، در امور اقوام و اقلیت‌های دینی و مذهبی، حجت‌الاسلام علی یونسی که در هفته وحدت سخن می‌گفت، از اعتدال به عنوان شیوه‌ای در مقابل خشونت و افراطی‌گری یاد کرد و گفت: اعتدال مروج دوری از خشونت و در عین حال پیروی از عدالت و رحمت است و این اعتدال باید همه‌گیر و مردمی شود.


این عضو دولت تدبیرو امید، اقبال مردم به شعار اعتدالی حسن روحانی را نیز ناشی از همین تفکر و اندیشه دانست و گفت که مردم هم خواستار پیروی از عدالت و رحمت در جوامع اسلامی هستند.


یونسی، در این نشست همچنین به بحث تاریخی پیرامون خشونت و ریشه‌های آن پرداخت و ریشه خشونت و مسلمان‌کشی و افراطی‌گری در شرایط کنونی را نیز در همان اندیشه‌های تاریخی دانست و از همه علما و اندیشمندان دینی خواست که با شهامت و بدون محافظه‌کاری خشونت و شمشیر را محکوم و و بر ضرورت بازگشت به اخلاق و رحمت اسلامی تأکید کنند.


این روحانی نواندیش در عین حال به این نکته نیز تأکید کرد که اغلب علمای بزرگ قم و اندیشمندان اسلامی مخالف خشونت و افراطی‌گری مذهبی بوده و اخلاق و مدارا را اصلی‌ترین شعار اسلام و پیامبر اکرم می‌دانند.


دستیار ویژه رئیس‌جمهوری از همه عالمان دینی خواست که با شهامت اعلام کنند که اسلام در طول تاریخ با اخلاق پیش رفته است و نه شمشیر، و این اخلاق بوده است که تمدن اسلامی را به اوج خود رساند.


یونسی، ادامه به حوادث منطقه و جنگ‌های افراطی‌گرایانه میان مسلمانان اشاره و ضمن ابراز تأسف از وقوع چنین حوادثی، گفت که امروز به نام اسلام بدترین جنایت‌های صورت می‌گیرد در حالی که پیام اسلام و قران و پیامبر اکرم تنها رحمت و مهربانی بوده است.


او، سؤال کرد که چرا ما باید شاهد چنین اتفاقاتی باشیم و همگان ساکت بمانیم؟


یونسی گفت: جهاد اکبر این است که همه اخلاق و روح اسلام را معرفی کنند و امروز دنیای اسلام بیش از هر چیزی به اخلاق و رحمت اسلام نیازمند است.


دستیار ویژه رئیس‌جمهوری در امور اقوام و اقلیت‌های دینی و مذهبی، به اندیشه‌های تقریبی که از سوی مرحوم آیت‌الله بروجرودی پایه‌گذاری شده و امام خمینی و مقام معظم رهبری نیز ادامه‌دهنده آن ایده بودند اشاره کرد و در ادامه افزود: در قم، اکثریت علما با نگاه تقریب موافق‌اند اما اقلیتی تفرقه‌انداز صدای اکثریت را تحت تأثیر قرار و ساکت کرده‌اند.


یونسی گفت: این گروه اقلیت، با اعمال خود، به فضای تفرقه‌افکنی دامن می‌زنند و در نتیجه در مقابل، بهانه‌ای به دست افراط‌گرایان، برای افزایش رفتارهای خشونت‌آمیز و تروریستی می‌دهند.


وی، تأکید کرد: نگاه ما به مسئله وحدت میان مسلمانان اعم از شیعه و سنی، به واقع باید نگاه استراتژیک باشد و نباید به صورت مصلحتی به این پدیده نگاه کرد.


دستیار ویژه رئیس‌جمهوری افزود: اگر چنانچه حفظ وحدت اسلامی را لازم می دانیم و حفظ خون مسلمانان را ضروری می‌خوانیم که از نظر بنده هم قطعا ضروری و لازم است، باید در هر شرایطی، چه دشمن داشته باشیم و چه نداشته باشیم، وحدت میان مسلمانان وجود داشته باشد و تنها به صورت مصلحتی به دنبال وحدت نرویم.


وی یاداور شد: اگر امام راحل هم از وحدت گفت و مقام معظم رهبری و جمهوری اسلامی هم سیاست انسجام و وحدت را انتخاب کردند نه به خاطر امری تاکتیکی یا مصلحتی‌، بلکه به عنوان یک ضرورت و استراتژی به آن نگاه شد. زیرا تعصب و تفرقه در هر شرایطی بد و مذموم است.


یونسی گفت: در کشور ما نه شیعه سنی می‌شود و سنی شیعه، و فعالیت‌های تبلیغی بر روی کسی اثر نمی‌گذارد لذا آنچه که نباید باشد تعصب و اهانت و نزاع و دعوا و تنازع است زیرا روی آوردن به چنین روش‌های جز شکست به همراه ندارد.


وی، در باره ضرورت وجود تفاوت‌های دینی و مذهبی و قومی در جوامع سخن گفت و افزود: مشیت خداوند این نبود که همه یک جورباشند بلکه تفاوت قومی و مذهبی و دینی بوده و خواهد بود و این اراده خداوند بوده است.


اگر امام راحل هم از وحدت گفت و مقام معظم رهبری و جمهوری اسلامی هم سیاست انسجام و وحدت را انتخاب کردند نه به خاطر امری تاکتیکی یا مصلحتی ، بلکه به عنوان یک ضرورت واستراتژی به آن نگاه شد. زیرا تعصب و تفرقه در هر شرایطی بد و مذموم است

یونسی در عین حال تأکید کرد: البته در تبلیغ، دعوت باید باشد و هر کس مذهب خود را بدون تعصب و دشمنی، و به صورت حکیمانه تبلیغ کند اما تحقیر و بدگویی و اهانت به هیچ عنوان پذیرفته نیست زیرا چنین اعمالی به دنبال خود ترور و جنگ و نزاع می‌آورد.


دستیار ویژه رئیس‌جمهوری به موضوع امنیت و همزیستی مسالمت‌آمیز اشاره کرد و گفت: اگر چنانچه تاکنون ایران در یک امنیت خوب به سر برده است به دلیل غلبه فرهنگ اهل بیت بر روح و فکر مردم بوده است و مردم اگر عاشق امام حسین ع هستند در عین حال اهل سنت را دشمن امام نمی دانند بلکه آنها را هم عاشقان اهل بیت می‌دانند.


یونسی، یادآور شد که فرهنگ غالب مردم ایران همین فرهنگ، و زندگی مسالمت‌آمیز و عشق است که مانع هرگونه تفرقه‌اندازی از سوی برخی اندک روحانیون می‌شود.


وی تأکید کرد که باید اندیشه‌های شیعه‌کشی که از سوی ملاهای افراطی وهابی و سنی کشی که از سوی برخی ملاهای افراطی به ظاهر شیعه، ترویج می‌شود را از میان برداشت و تعطیل کرد.


دستیار ویژه رئیس‌جمهوری، راه‌های مقابله با این قبیل اندیشه‌ها را فقط برخورد نظامی ندانست و گفت باید با این اندیشه‌ها برخورد فرهنگی نیز صورت پذیرد.


وزیر اطلاعات دولت اصلاحات افزود: مقابله با فتنه کبری، یا همان مسلمان‌کشی از سوی افراطیون و تروریست‌ها، هم کار امنیتی می‌خواهد که ایران با کمک همه کشورهایی که آماده مقابله با این ریشه‌ها هستند، اقدام می کند تا این ریشه خشکانده شود اما مسئله فرهنگی هم در این مبارزه بسیار مهم است.


یونسی، سازمان‌های فرهنگی و نهادهای فعال در این حوزه را مسئول در این مبارزه خواند و گفت باید با تئوری‌سازی، عشق و محبت و اسلام رحمانی را در میان جوامع و جوانان ترویج کرد.


دستیار ویژه رئیس‌جمهوری تأکید کرد که باید با اقدامات فرهنگی، مانع جذابیت خشونت شد و دید که چه عاملی موجب زیبا جلوه دادن خشونت و آدم‌کشی می‌گردد؟


وی در ادامه همین بحث، افزود: اگر ما در دنیای اسلام، با چنین فجایعی روبه‌رو هستیم، قطعا اسراییل و وهابیت در آن، نقش مستقیم دارند اما در مواقعی بهانه را نیز برخی رفتارهای گروهی اندک، به آنان می‌دهد. لذا در جامعه شیعه نباید چنین اتفاقاتی بروز نماید. لذا یک مبارزه فرهنگی لازم است که در آن، خشونت و افراطی‌گری و تفرقه؛ تقبیح شود.


این روحانی نواندیش، تصریح کرد که نباید رفتاری شود که دشمنی میان مسلمانان، مقدس شود بلکه باید این نوع رفتارها ضد دینی تلقی گردد و این امر نیاز مبرم به شجاعت علما و ایستادن در مقابل افراطی‌گری‌ها دارد.


یونسی گفت: اهانت کردن به مقدسات اهل سنت در میان قشری اندک و عوام در جامعه وجود دارد و اندک روحانی‌های نیز از آن حمایت می‌کنند و آب به آسیاب افراطی‌گری می‌ریزند و موجب شیعه‌کشی می‌شوند. این در حالی است که مقام معظم رهبری بارها در باره حرام بودن اهانت به مقدسات برادران اهل سنت‌، هشدار داده‌اند.


وی به برخی سوابق تاریخی اشاره کرد و گفت: اما علی(ع) هیچ زمان اجازه نداد که به همسران پیامبر اکرم اهانت شود و حتی در جنگ با معاویه اجازه اهانت و توهین کردن را به لشکریان خود نداد. در قم نیز اکثریت علمای شیعه با نگاه تقریبی موافق‌اند اما متأسفانه اقلیتی صدای اکثریت را تحت تأثیر قرار داده و اعمالی تفرقه‌افکنانه انجام می‌دهند.


یونسی یادآور شد: امروز چه مصلحتی بالاتر از حفظ دماء مسلمین و آبروی اسلام است که متأسفانه یک جمعی به نام اسلام آدم بکشند و بهانه آنها نیز رفتار و کردار گروه اندک باشد که مطابق سیره پیامبر اکرم رفتار نمی‌کنند؟


دستیار ویژه رئیس‌جمهوری گفت: وظیفه یک عالم دینی نجات مردم است اما نه با اسلحه و زور و تهدید و متهم کردن و تنگ‌نظری و نفرین، زیرا این رفتارها همه ضد دین است. در حالی که اخلاق پیامبر زینت اسلام است.


یونسی؛ به حوادث تاریخ اسلام نیز اشاره کرد و گفت: منافقین علیه پیامبر توطئه می‌کردند و خیانت می‌کردند اما در عین حال، پیامبر رحمت، همه را تحمل می‌کرد و این مدارا و اخلاق پیامبر بود که دل‌ها را تسخیر کرده بود.


وی این را هم گفت که شمشیر پیامبر فقط برای دفع فتنه مشرکین محارب بود و ایشان حتی با مشرکی که جنگ نکرد، هیچ زمان نجنگید و اساسا رفتار پیامبر اسلام بر مبنای دعوت استوار بود و شمشیر برای دفع مزاحم و محارب به کار گرفته می‌شد.


اهانت کردن به مقدسات اهل سنت در میان قشری اندک و عوام در جامعه وجود دارد و اندک روحانی‌های نیز از آن حمایت می‌کنند و آب به آسیاب افراطی‌گری می‌ریزند و موجب شیعه کشی می‌شوند. این در حالی است که مقام معظم رهبری بارها در باره حرام بودن اهانت به مقدسات برادران اهل سنت، هشدار داده‌اند

علی یونسی در بخش دیگری از سخنان خود در جمع مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم یادآور شد که تعصبات مذهبی در تاریخ اسلام، بیشترین خسارت را به بار آورد و موجب به پایان رساندن تمدن اسلامی شد و این تعصبات اگر نبود، مغول دنیا اسلام را به اسارت خود درنمی‌آورد. مغول‌ها از فرقه‌گرایی و جنگ میان مسلمانان بهره‌برداری کرده و سرزمین‌های مسلمانان را اشغال کردند.


وی، با اشاره به این نمونه افراطی‌گری و فرقه‌گرایی در تاریخ اسلام، گفت: متأسفانه جنگ مسلمان با مسلمان، امروز به بدترین شکل در حال انجام است و صد درصد، پشتوانه تعصبات دینی و جنگ های مذهبی را با خود به همراه دارد.


دستیار ویژه رئیس‌جمهوری ایران در امور اقوام و اقلیت‌های دینی، هشدار داد که چنانچه این جنگ‌های خونین مهار نشود، جنگ مذهبی رفته‌رفته به جنگ دینی منجر خواهد شد و در نهایت به تقابل میان اسلام و مسیحیت منتهی می‌شود.


او بار دیگر تصریح کرد که اگر چنانچه این جنگ مذهبی، که جریان‌های صهیونیسی و وهابیت هم بر ادامه آن دامن می‌زنند، تمام نشود، و گسترش پیدا کند، در نهایت به جنگ میان اسلام و مسحیت، یعنی جنگ صلیبی جدید، منجر می‌شود و در چنین جنگی، معلوم نیست که بازنده این جنگ کیست؟


دستیار ویژه رئیس‌جمهوری ایران تأکید کرد که قرائن و شواهد زیادی برای وقوع چنین جنگی را می‌بیند.


یونسی، در باره ریشه‌های وقوع این جنگ احتمالی، و قرائن موجود در این رابطه گفت: دو جریان اسرائیل و تکفیری‌ها به هم نزدیک شده و از افراطی‌گری‌های موجود در جوامع اسلامی تغذیه می‌شوند و به دنبال وقوع این جنگ دینی هستند به شکلی که حتی در میان کشورهای عربی هم نفوذ کرده‌اند.


وی یادآور شد که گروه‌ها و اندیشه‌های افراطی، در میان اهل سنت و شیعیان افراطی، آتش تهیه برای همان جریان ضد مذهبی، فراهم می‌کنند که در نهایت نیز در صورت مهار نشدن، زمینه‌سازی جنگ دینی خواهند شد.


یونسی، گفت: جریانی که مدام بهانه برای خشونت‌های مذهبی فراهم می‌کند، جریان سیاسی ساده نیست و آن را نباید به یک اختلاف ساده میان دو حزب تقلیل داد. این ریشه‌ای نهادینه شده است که از گذشته دور بوده و تبدیل به یک ایدتولوژی شده و قوی هم هستند.


این روحانی نواندیش، گفت: همین جریان تفرقه است که سایر علما را به محافظه‌کاری و سانسور وادار می‌کند و عملا نوعی کمتر شفاف بودن را ترویج می‌کند و اگر چنانچه یک عالمی در جایی نظری برای مقابله با افراطی‌گری می‌دهد بلافاصله و به شدت توسط همین جریان، بایکوت می‌شود و متأسفانه این خودسانسوری و خود محافظه‌کاری و خودترسی امروز تبدیل به یک رویه شده است و مصلحت ملی و دینی قربانی مصلحت شخصی شده است.


در پایان این نشست، علی یونسی به سؤالات محققین و مدرسین حاضر در جلسه پاسخ داد.


انتهای پیام/

ارسال نظر