صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۸:۰۰ - ۱۴ آذر ۱۳۹۵
در مراسم اختتامیه اولین جشنواره ملی کرسی‌های آزاداندیشی

ضیاء هاشمی: جریان آزاداندیشی مستلزم آزادی بیان است/ هیچکس حق برهم زدن جلسات قانونی را ندارد

مراسم اختتامیه اولین جشنواره ملی کرسی‌های آزاداندیشی بعد از ظهر امروز با حضور دکتر سیدضیاء هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.
کد خبر : 139530

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، سید ضیاء هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم در این مراسم گفت: «بحث آزاداندیشی یکی از دغدغه‌های فکری و فرهنگی عامه مردم است و برگزاری این جشنواره به معنای این است که برنامه‌های آزاداندیشی و فعالیت‌های این حوزه به حد زیادی به کمال رسیده است و روند رو به رشد ثابت در بحث آزاداندیشی و برگزاری کرسی‌ها در کشور مشاهده می‌شود.»


هاشمی گفت: «برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی در دانشگاه‌ها آثار و برکات زیادی دارد و باعث می‌شود یک الگوی سازنده و نقدپذیر به راه بیفتد. آزاداندیشی باید به سکه رایج دانشگاه‌ها تبدیل شود. ما همواره جریان آزاداندیشی را در دانشگاه‌ها داشته‌ایم ولی هنوز به حد مطلوب نرسیده‌ایم.»


او افزود: «تلاش‌های سه سال گذشته روند رو به رشدی را ایجاد کرده است و مطمئنا در آینده‌ای نزدیک فضای مفیدتر و عینی‌تری به وجود می‌آید. اما رسیدن به این هدف ملزوماتی دارد و احتمالا این جشنواره‌ها به تحقق ملزومات کمک می‌کنند و ما امیدواریم این جشنواره‌ها در همه دانشگاه‌ها برگزار و دوام پیدا کند و رسانه‌های مختلفی در این حوزه نقش‌آفرینی کنند.»


هاشمی یکی دیگر از ملزومات آزاداندیشی را به رسمیت شناختن تضارب و تفاوت آرا دانست و گفت: «در فضای دانشگاه‌ها، نقدها و مطالبات زیادی مطرح می‌شود و ما اکنون در آستانه روز دانشجو هستیم. روزی که در همه دانشگاه‌ها، دیدگاه‌ها و برنامه‌های مختلفی برپا می‌شود و ما این را به عنوان یک فرصت نگاه می‌کنیم و نه‌تنها آن را یک تهدید تلقی نمی‌کنیم، بلکه روز دانشجو را بهانه‌ای برای دامن‌زدن به گفت‌وگوها می‌دانیم. قطعا براساس مباحث دینی و علمی نیز این گفت‌وگو است که باعث پیشرفت، بالندگی و تقویت می‌شود.»


او ادامه داد: «باید از مناسبت‌هایی که باعث گفت‌وگو می‌شود استقبال کنیم. ما روز 16 آذر را جشن می‌گیریم، اما نه جشنی از جشن‌های رایج عامه؛ بلکه روز 16 آذر روز شادی و هماهنگی دانشگاه‌های در مسیر تضارب آرا است. روز 16 آذر سال گذشته دانشجویان و تشکل‌های مختلف در حضور رئیس‌جمهور دیدگاه‌های خود را بیان کردند و دکتر روحانی هم پذیرای همه نقدها شدند و این نشان از ظرفیت بالای دولت دارد.»


او بر برگزاری برنامه‌ها در چارچوب قانون تاکید کرد و افزود: «سیاست‌ها و ضوابط قانون الزام می‌کند که برنامه‌ها در چارچوب قانون برگزار شود، اما هنگامی که این برنامه‌ها قانونمند شدند، همه باید به آن احترام بگذارند. هرکسی که نسبت به برهم زدن نظم جلسات اقدام کند، نه تنها قانون بلکه ارزش‌ها را نیز نقض کرده است. به نظر من تمرین گفت‌وگو در این مناسبت‌ها یک ارزش است.»


معاون فرهنمگی و اجتماعی وزیر علوم گفت: «مطالبه عدالت و دفاع از حقوق قانونی شهروندان و دانشجویان مطالبه‌ای بوده است که از جریان انقلاب اسلامی دامن زده شد و یک مطالبه همیشگی دانشجویان بوده است. جریان آزاداندیشی فرصتی را فراهم می‌کند که این مطالبات به شکل مناسب مطرح شود، اما هیچگاه مطالبه حق از طریق قانون‌شکنی قابل تحقق و تعقیب نیست. مطالبه امکانات تحصیل مناسب، مطالبه توازن در جامعه و مطالبه حضور و ایفای نقش سلیقه‌های مختلف و همه و همه مطالباتی است که تنها شرط تحقق آنها گذر از مسیر قانونی است، نه سلیقه‌هایی که در کنار قانون اعمال می‌شود و نه برخوردهای هیجانی با قانون. اصل قانونمندی قطعا از طریق آزاداندیشی به ویژه در محیط‌های علمی تقویت و به نتیجه می‌رسد.»


او گفت: «اگر امروزه در دانشگاه‌ها شاهد طرح مطالبات منطقی هستیم که در مسیر قانون حرکت می‌کنند، باید از آنها استقبال کنیم، هیچ نظام اجرایی نمی‌تواند مدعی بری بودن از هر عیب و نقصی باشد و هیچ الگوی مدیریتی هم عصمت ندارد؛ بنابراین هر نظامی باید از نقدهای منصفانه و قانونی استقبال کند که خوشبختانه دانشگاهیان در این زمینه پیشتاز هستند. میزان مشارکت دانشجویان و استادان در برنامه‌های فرهنگی در عرصه‌های اجتماعی، سیاسی و بحث‌های نظری، میزان انتشارات و رشد علمی همگی در سه سال گذشته روند رو به رشدی داشته است و این بسیار خوشحال‌کننده است، بنابراین در جایی قرار گرفته‌ایم که فرصتی است تا با آمادگی بیشتر از طرح دیدگاه‌ها و مشارکت دانشجویان استقبال و استفاده کنیم، اما استادان، دانشجویان و دانشگاهیان باید از آنچه که داریم مراقبت کنند، مراقبت کنیم که برخوردهای هیجانی آنچه را که داریم مخدوش نکند. باید مراقب خود رخدادهایی اتفاق نیفتد که اعتماد را کاهش دهد و باید مراقب باشیم رخدادهای منفی اتفاق نیفتد.»


هاشمی در پایان گفت: «به اعتقاد من، جامعه دانشگاهی ما از چنان عقلانیتی برخوردار است که با فصل‌الخطاب قرار دادن قانون به سوی افق‌ها حرکت می‌کند. اگر مبنا قانون است نهادهای قانونی براساس همین قانون وظایف مختلفی دارند. برخی متولی امنیت، برخی افزایش رشد علمی، برخی برنامه‌ریزی و اما ما در دانشگاه به دنبال تقویت ایده‌های علمی نو و طرح آنها و آزاداندیشی هستیم. در واقع جریان آزاداندیشی هم مستلزم گفت‌وگو و هم مستلزم آزادی بیان است و اینها جز در چارچوب و حمایت قانون ممکن نیست. مهم‌ترین حمایت ما هم از قانون این است که دانشگاهیان هم قانونمند باشند. امیدوارم جشنواره‌های کرسی‌های آزاداندیشی در دانشگاه‌های دیگر نیز برپا شود و هر روز تضارب آرا در دانشگاه‌ها افزایش یابد.»


انتهای پیام/

ارسال نظر