آغاز فصل اول کاوش در تپه ارگ نادری شیروان
به گزارش گروه فرهنگی آنا و به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی، سیدانلویی با اعلام این خبر گفت: گروه کاوش متشکل از سیزده متخصص در رشتههای باستانشناسی، زمینشناسی، ژنومورفولوژی، مرمت، معماری و نقشه برداری است که از 27 آبان ماه به مدت یکماه برنامه پژوهش میدانی را انجام خواهند داد.
مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری خرسان شمالی افزود: در این برنامه یک ترانشه طولی در منطقۀ مسطح پای دامنه جنوبی تپه باز شده و امید میرود بتوان در آن به قدیمیترین لایههای استقراری تپه ارگ نادری دست یافت. همچنین برش ایجاد شده در اثر خاکبرداریهای جدید در دامنه جنوبی تپه پاکسازی می شود تا وضع لایه های باستان شناسی در این برش مورد بررسی قرار گیرد.
وی گفت: همزمان با برنامه کاوش در ترانشه و پاکسازی برش ضلع جنوبی، بررسی جامع و مستندسازی کامل تپه و بقایای باروی اطراف در حال انجام است. همچنین با بهرهگیری از روش متهزنی و مغزهگیری از رسوبات انباشتی، محدودۀ عرصه و میزان گسترش لایههای باستانی در اطراف تپه شناسایی میشود. در این روش با بهرهگیری از متههای چینی، حفرههای کوچکی به قطر 5 سانتی متر در اطراف تپه حفر میشود که با بررسی وضع نهشتگذاری میتوان نوع نهشتهها و میزان گستردگی آنها را در کمترین زمان و با حداقل هزینه و تخریب مشخص نمود. بعلاوه در نقاطی که باروی اطراف تپه در جریان گسترش شهری و سایر فعالیتهای انسانی تخریب شده و اثری از آنها در سطح دیده نمیشود، میتوان با روش مته زنی محل دقیق بارو و وضع پی و بستر برج و بارو را برای برنامههای مرمتی بعدی مشخص نمود.
سیدانلویی در ادامه افزود: مستندسازی و نقشهبرداری ارگ نادری با روش RTK) Real Time Kinematic) که یک سیستم راهبری ماهوارهای با دقت بالاست انجام میشود. مستندسازی وضع موجود اثر در تهیه طرح مرمت و ساماندهی ارگ نادری شیروان سودمند خواهد بود. امید می رود با ادامه کاوشهای باستانشناسی در تپه ارگ نادری و مرمت همزمان برج و باروی اطراف تپه، بتوان مقدمات ایجاد یک سایت موزه فضای باز را در این محل فراهم کرد.
ارگ نادری یکی از بزرگترین استقرارهای باستانی در رود اترک است که از حدود هزاره پنجم پیش از میلاد تا دوره اسلامی زندگی در آن جریان داشته است. طی دوره قاجار، حکمرانان محلی شیروان بر فراز این تپه باستانی قلعه ای ایجاد نموده و در گرداگرد آن بارویی ایجاد کرده بودند که منطقه مسکونی را محصور کرده بود. تصاویری از برج و باروی دوره قاجار در تپه نادری موجود است که توسط عکاس ناصرالدین شاه ضبط شده و جزییاتی از معماری قلعه و باروها در مطلع الشمس توسط اعتماد السلطنه ثبت شده که این مدارک در تهیه طرح مرمت و ساماندهی ارگ نادری بسیار سودمند هستند.
انتهای پیام/