کشف گردترین ستاره کیهان
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از گیزمگ، با نگاه به تصاویر ستارهها و سیارهها، نخستین چیزی که به ذهن میرسد، کروی بودن آنهاست. در واقع، این گرد بودن به دلیل نیروی گریز از مرکز ناشی از چرخش این اجرام است که موجب میشود در قسمت استوای خود برآمدگی و در سمت قطبها مسطح باشند.
این ماجرا شبیه به یک کره سفالی روی چرخ سفالگری است که حتی بدون دست زدن، بخشهای میانی آن به بیرون رانده میشود و بخش تحتانی و فوقانیاش فشرده میشود. اگر این روند ادامه پیدا کند، در نهایت سفال شبیه به یک قرص نان میشود. این فرآیند در مورد اجرام کیهانی هم اتفاق میافتد.
به طور مثال، زمین هر روز به دور خود میچرخد و قطری معادل 12 هزار و 756 کیلومتر دارد اما این میزان در قطبها به 12 هزار و 713 کیلومتر میرسد. به این معنا که خط استوای زمین حدود 43 کیلومتر برآمدهتر از قطبهای آن است.
با این حال، خورشید از زمین گردتر است زیرا هر 27 روز یک بار به دور خود میچرخد. در واقع، قطر خورشید در 1/4 میلیون کیلومتر است و تفاوت قطر آن در خط استوا و قطبش فقط 10 کیلومتر است. این اختلاف قطر در مقابل حجم خورشید بسیار کم است و به بیان دیگر، خورشید گردتر از زمین است.
به گفته ستارهشناسان آلمانی، ستاره «کپلر 11145123» از خورشید هم گردتر است. این ستاره با قطر 1/5 میلیون کیلومتر، کمی بزرگتر از خورشید است و هر نه روز یک بار هم به دور خود میچرخد ولی برآمدگی استوای این ستاره فقط 3 کیلومتر است و همین امر نشان میدهد که چقدر گرد است.
مترجم: نسترن صائبی
انتهای پیام/