مرادیکرمانی: مطبوعات جامعه را به سمت هیجانزدگی و اضطراب پیش بردهاند/ جای تحلیل در مطبوعات ما خالی است
هوشنگ مرادی کرمانی، نویسنده سرشناس و پیشکسوت حوزه نوجوان در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی آنا، درباره شرایط جامعه و آسیبهای فرهنگی گفت: «احساس من این است که آگاهیها در جامعه ما به مراتب نسبت به گذشته بیشتر شده است. اما به نظرم بدترین آسیب در یک جامعه این است که اقشار مختلف آن با مسائل سیاسی درگیر باشند. در حال حاضر این وضعیت در کشور ما بسیار حاد شده است؛ آنقدر که حتی وقتی پیش کفاش هم میروی، از سیاست میگوید.»
وی با اشاره به جنجالهایی که در کشور آمریکا به دلیل برگزاری انتخابات ریاست جمهوری بین دو حزب و نمایندگان آنها شکل گرفته، اظهار داشت: «با وجود اینکه مردم آمریکا در این دوره، بسیار درگیر مسائل و کشمکشهای سیاسی شدهاند، اما با این وجود فکر نمیکنم فضای جامعه در این کشور به اندازه کشور ما آمیخته با سیاست باشد.»
نویسنده «قصههای مجید» با تعمیم این مسأله به حوزه فرهنگ و ادبیات گفت: «هر نویسنده یا روزنامهنگاری که وارد این فضای سیاستزده بشود، تنها میتواند شعار بدهد! نه اینکه ظرفیتهای فرهنگی مناسب را پدید بیاورد.»
وی ادامه داد: «میگویند سیاست، پیدا کردن دوست است و رماندن دشمن. میگویند هنر، جستوجوی زیبایی است و فرار از زشتی. و میگویند اخلاق، حرکت به سمت خیر و فاصله گرفتن از شر است. اما متاسفانه تعریف اول که مربوط به سیاست است، تعاریف دیگر را در کشور ما تحتالشعاع قرار داده و فرهنگ و هنر و اخلاق، به شدت کمرنگ، بیجان و بیدوام شده است.»
این نویسنده پیشکسوت با انتقاد از رویکرد مطبوعات گفت: «مطبوعات در ایجاد این فضای سیاستزده در جامعه ما نقش زیادی داشته است. من خودم معمولا از روزنامهها و جراید، تنها بخشهای مربوط به فرهنگ و هنر را میخوانم. چراکه اخبار را میشود از تلویزیون هم دید و آنچه در روزنامهها تیتر میشود، چندان برای من جذاب نیستند. متاسفانه هیجان و اضطراب در جامعه ما به شدت زیاد شده است و در چنین شرایطی آمار افسردگی، بیماریهای روحی و جسمی و آسیبهای نگران کنندهای مانند نزاع و قتل و خودکشی زیاد میشود؛ اتفاقی که متاسفانه در کشور ما رخ داده و در حال تشدید شدن بوده و مطبوعات در این راستا، تاثیرگذار است.»
مرادی کرمانی اظهار داشت: «به نظر من مطبوعات ما باید به جای پرداختن به تیترها و اخبار گذرا که تنها به دنبال هیجانزده کردن مردم هستند، به سمت تحلیل بروند. از این طریق میشود جامعه را به آگاهی بیشتری رساند و آنها را به تامل واداشت. اما بسیاری از مطالب و اخباری که منتشر میشوند، خیلی زود فراموش میشوند.»
وی افزود: «مطبوعات با حرکت به سمت تحلیل، به مردم یاد میدهند که هیجانزده نباشند و قضاوتهای تند نداشته باشند. در این صورت فکر و اعصاب مردم آسودهتر خواهد شد و هیجان جامعه کم میشود و آرامش به جامعه بازمیگردد.»
این نویسنده با اشاره به جای خالی طنز و لطیفه در مطبوعات گفت: «چرا نشریات طنز مانند «گلآقا» وجود ندارند؟ نشریهای که به قول نگارندگانش «سوفاف اطمینان» بود. زمانی در مطبوعات، صفحات لطیفه وجود داشت و مردم با خواندن آنها لذت میبردند و به آرامش میرسیدند. اما این صفحات دیگر در مطبوعات نیستند و طنزها هم دیگر آن طنزهای سابق نیست.»
انتهای پیام/