اهالی فرهنگ و هنر در مراسم تودیع و معارفه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی چه گفتند؟
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی آنا، محمد سریر رئیس شورای عالی خانه هنرمندان جلسه تودیع علی جنتی و معرفی سیدرضا صالحی امیری به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: «فعالیتهایی که در حوزه اداری صورت میگیرد، عموماً با تغییراتی همراه است که این تغییرات در روند کلی تاخیرات ایجاد میکند.
وی در سخنانش خاطرنشان کرد: «من از دو دهه قبل نسبت به علی جنتی ارادت دارم. زمانی که وی در سفارت کویت فعالیت میکرد، بواسطه برنامه سخنرانی که از طرف دانشگاه کویت دعوت شدم، با او آشنا شدم و از همان زمان، حُسن عملکرد او را احساس کردم. در طول فعالیت سه سالهاش، به عنوان یکی از چهرههای واقع بینانه در سیاست فرهنگی حضور داشت و از روابط خود در حوزه فرهنگی استفاده میکرد. روال «امید» خوب است اما گاهی راه «تدبیر» سخت میشود و ممکن نیست. آنچه پیش رو است روشن کردن چراغ صحنه است، عبور از سیاستهای دولت با چالشها مواجه میشود و در عین حال چراغ خاموش حرکت کردن هم مشکلاتی را ایجاد میکند.»
رئیس شورای عالی خانه هنرمندان همچنین اظهار کرد: «آنچه که جامعه هنری دنبال میکند نوعی فضای لازم برای پاسخگویی به ساخت جامعه به ویژه نسل جوان است، در همه حوزههای هنری از تجسمی گرفته تا موسیقی و سینما باید نگاه واقع بینانهای داشت و در نهایت آنرا از ضرباتی که در مسیر به آن برخورد میکند بر حذر داشت. هنرمندان تحمل هر ضربهای را ندارد، در جامعه امروز باید مسیر را با استفاده از اعتقاد معنوی با جهانی که با ما است پیش ببریم و دنیای بهتر را به نسلهای آینده هدیه کنیم.»
شعری که کاکایی قرائت کرد
در بخش بعدی این مراسم عبدالجبار کاکایی شاعر و ترانهسرا به پشت تریبون آمد و گفت: «این وزارتخانه مانند کشتی بیلنگر میماند که از سوی سیاست و از سوی هنر کج میشود.من سالها پیش توقعی را از آقای جنتی مطرح کردم که در جهت آن توقع میدان عمل را در جامعه ادبی قرار داد و باید ایجاد وفاق ملی و در نظر گرفتن بستری بدون آنکه گرایشهای سیاسی را در نظر بگیرند هم ایجاد میشد بنابراین امیدوارم سعی کنیم به همه جامعه ادبی و هنر نگاهی بیاندازیم.»
وی در ادامه سخنانش سرودهای با عنوان «ما بسیاریم» را برای حاضران قرائت کرد.
در ادامه این مراسم محمود آموزگار رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران به عنوان سخنران بعدی روی صحنه آمد. وی گفت: «اگر نگاه مقایسهای به وزارتخانههای کشور داشته باشیم وزارتخانهای را با این حجم از وظایف پیچیده و اختیارات نامتناسب پیدا نمیکنیم، پس هرکس که مسئول آن میشود با وظایف و انتظارات بسیاری مواجه است.توقع از قوه مجریه امکانات لازم را در دولت برای این وزارتخانه فراهم میکند، هنگامی که آقای جنتی آغاز به کار کرد اولین اقدام ایشان که شایسته تقدیر شد، امکان انتخاب معاونین ایشان بود که این مدیر نشان داد او بحث راسخ به تصدی کسانی دارد که به امور فن مسلط هستند.»
آموزگار ادامه داد: «یکی از موضوعاتی که باید به آن اشاره کنم این است که جنتی اقداماتی انجام داد که در طول تاریخ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بی سابقه بود و نمونه آن واسپاری بخشی از کارها به بخش خصوصی و تشکلهای صنفی بود، همچنین دخالت اتحادیهها دراداره کلیدی نمایشگاه بین المللی کتاب نیز یکی از اقدامات شاخص او در این حوزه است.»
وی افزود: «همچنین موضوع مالیات کتاب فروشان که سابقه ۱۳ ساله داشت به اهتمام او و معاونت حقوقی وزارت فرهنگ و ارشاد در قالب معافیت مالیاتی کتاب فروشان محقق شد بنابراین این موارد کافی است که نام او در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شود.»
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران همچنین با اشاره به سوابق وزیر ارشاد جدید اظهار امیدواری کرد که صالحی امیری با پیشینه فراوان تحقیقی و پژوهشی در حوزه نشر و کتاب، اقدامات مفیدی را در حوزه نشر مورد حمایت قرار دهد.
وی همچنین افزود: «من اطمینان دارم با توجه به اینکه ایشان این درد را میشناسند، بتوانند برای اولین بار برنامهای را تدوین کند که مقصد ما را مشخص کند، هرچند که دوره دولت یازدهم کوتاه است اما امیدوارم پایهی این قضیه را ایجاد کنند تا در آینده برنامه مدون در حوزه نشر داشته باشیم.»
خشایار اعتمادی: انتخاب های خوب رئیس دولت تدبیر و امید موجب وفاق شد
خشایار اعتمادی خواننده نیز در بخش دیگری از این مراسم بیان کرد: «آقای جنتی با رویکرد عقلانیت اصحاب فرهنگ و هنر را همراهی کرد و خوب است، بداند اصحاب هنر این انصاف را دارند و شائبهای که باعث دغدغه ملی و عمومی شده است. شایعه تقابل بین دولت و مجلس است که شاید علت اینکه مقام معظم رهبری سال گذشته را انسجام ملی دولت و ملت بیان کردند، همین امر بوده باشد.»
وی افزود: «انتخابهای شایسته رئیس دولت تدبیر و امید موجب وفاق شد و دغدغههای بسیاری را از بین برد و امیدوارم ماحصل آن موجب خوشنودی مقام معظم رهبری باشد. حاصل این امر برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انتخاب صالحی امیری است و هنگامی که اصحاب رسانه با ما تماس میگیرند که انتظارات ما را از وزیر جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی بخواهند، باید گفت؛ آقای وزیر خدا به شما صبر دهد، زیرا انتظارات اصحاب هنر تمامی ندارد از طرفی دغدغه کسانی که نگران ولنگاری فرهنگی هستند نیز تمامی ندارد.»
اعتمادی سپس خطاب به صالحی امیری گفت: «جامعه فرهنگ و هنر انتظار دارد شما سایهسار و چتری باشید که دغدغههای جامعه فرهنگی را برطرف میکند، ما میدانیم که شما دغدغه حمایت از بخش خصوصی دارید و در این راستا معاونت هنری ما از این بخش حمایت کرده است، اما امیدواریم این حمایت بر پایه عدالت و انصاف باشد و تنها عدهای از آن استفاده نکنند.»
اعتمادی در بخش دیگری از سخنانش گفت: «صیانت از مجوزی که برای هنرمندان صادر میشود باید قاطعیت و قدرت پشت آن باشد؛ زیرا ما میدانیم که حوزه فرهنگ حوزه آسیبپذیری است.»
فرشته طائرپور: ما امنیتی برای فکر کردن، بیان کردن و تاثیر گذاشتن بر روان مردم میخواهیم
در ادامه این مراسم فرشته طائرپور به نمایندگی از سینماگران به روی صحنه حاضر شد و خظاب به علی جنتی گفت: «حتما یادتان است روزی که به وزارت ارشاد آمدید. انگار همین چند روز پیش بود شما آمدید. بی آنکه سابقهای از معاشرت با سینماگران و سینمای ایران داشته باشید و یا حتی سینماگران ایران خاطرهای از شما داشته باشند. آن موقع حتی میگفتید، وزارت فرهنگ در مقایسه با وزارتخانههای دیگر مطلوب و ترجیح شما نبوده و ما هم که یادتان هست چطور خسته از تنشها و نگرشها، جستوجوگر فصل جدیدی بودیم تا اوضاع سینما را متناسب با آن تعریف کنیم.»
وی خاطرنشان کرد: «حرمت و موقعیت نام شما برای ما مهمترین نکته بود که می توانست حاشیه امنی را برای ما ایجاد کند تا سینمای ایران آسوده خاطرتر در میدان خلاقیت و جذابیت ذاتیاش جولان دهد و این طور شد که سینما از شما استقبال کرد و برای مشارکت با برنامهها و همکاری با مدیران شما آماده شد.امروز که میروید میدانم سینما را بیش از گذشته دوست دارید. سینما را اصلا نمیتوان دوست نداشت. سینما چه کسی یا جریانی بخواهد یا نخواهد؛ مهم و محترم است و کسانی که این موضوع را باور ندارند از جامعه جا میمانند.»
این تهیهکننده سینما در ادامه گفت: «شما امروز از سینما نمیروید چون سینما جای رفتن نیست وقتی اهل دیارش میشود این اهلیت حتی با فاصلههم مرتفع نمیشود. شما از سینما نمیروید کما اینکه وزیران قبلی هم نرفتند، زمان ثابت میکند که دلبستگی به سینما با شما خواهد ماند. بیتردید در منسبی دیگر خواهید بود و خواهیم دید در آنجا از سینما و عزت آن حتی شاید رساتر از دیروز یاد و حمایت خواهید کرد اما به هر حال این مجلس برای تودیع شما نهاده شده و من به عنوان نماینده سینمای ایران میگویم که این سینما آنقدر وفا دارد که به خاطر گشودن در بسته خانهاش تعامل با اصنافاش و گشودن سالنهای سینمایش از شما قدردانی کند و همچنین برای آسیبهایی که وارد نکردید، ممنون باشد».
وی در ادامه همچنین اظهار کرد: «آقای جنتی یاور وزارتخانهای بمانید که قرار است هنر و فرهنگ این سرزمین را تمشیت کند.»
طائرپور در بخش دیگری از سخنان خود خطاب به صالحی امیری وزیر جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز بیان کرد: « شنیدهام که آرزوی کهن فرهنگ را برای فرهنگی کردن سیاست رها دادهاید، اینکه سینما چه مشکلات معیشتی، حقوقی و... دارد در حوزه معاونت سینمایی ونهادهای صنفی به تفصیل و تحلیل و حتی مدون شده وجود داد و کافی است به آنها رجوع کنید اما اجازه دهید طلب امروز من از شما در یک کلام خلاصه شود؛ اینکه جناب وزیر سینمای ایران از شما امنیت فراگیر و ماندگار میخواهد.»
وی بیان کرد: «ما امنیتی برای فکر کردن، بیان کردن و تاثیر گذاشتن بر روان مردم میخواهیم، چون سینمای کم بودجه و بی پشتیبان ایران ثابت کرده استعداد و تاثیر گذاری بسیاری در ایران و جهان دارد و این یک غنیمت است.»
طائرپور با اشاره به فروش ۱۴۰ میلیارد تومانی سینمای ایران در شش ماههی اول سال، در ادامه سخنان خود به برخی مشکلات و اتفاقاتی که در حوزه هنر و سینما رخ داده از جمله قاچاق آثار سینمایی، برنامههای نقد سینما که جز آزار و توهین اثر دیگری برای مخاطب ندارد، پخش انونسهای سینمایی درشبکههای خارجی و اتفاقاتی که به دنبال آن رخ میدهد اشاره و اظهار کرد: آیا میتوانید نشان دهید که وزارت ارشاد با گشت ارشاد فرق دارد! توقع ما از شما امنیت برای سینماگران، هنرمندان و خبرنگاران است. با این حال منتظر گفتوگو با شما و منتظر فصلی مشترک میمانیم.
تقدیر حجتالاسلام دعایی با طعم خاطره
در ادامه حجتالاسلام سید محمود دعایی گفت: «علی جنتی شخصیتی است که به دلیل توفیق و استعداد درخشان سطوح زیادی از معرفت را در اختیار داشت و روزی که در اینجا مراسم معارفهاش برگزار شد، خدمت رئیس جمهور گفتم که اگر چه پیشنهاد اولیه من برای وزارت ارشاد فرد دیگری بود اما بعد از اینکه با این نازنین آشنا شدم، انتخاب شما را تحسین کردم و متاسفم که الان طوری شده که این نازنین (علی جنتی) کنار میرود.
وی ادامه داد: «ثمرات درخشانی که جنتی به جا گذاشت، چیزی است که فرشتهها مطرح کردند و همانطور که خانم طائرپور، از فاخران هنر دستاورد شما را ستود و آنچه را که برای جانشین شما ضرورت داشت به حق ادا کرد.»
دعایی گفت: «آقای جنتی! شما قبل از انقلاب خیلی به گردن من حق داشتید و ما هرگاه مدارکی برای عبور نیاز داشتیم شما با تهیه کارت و پاسپورت کار ما را انجام دادید، بلکه به مرحمت شما همسر من سه بار به مکه سفر کرد و ما خیلی راحت از مرزها عبور کردیم.»
وی با اشاره به ارتباطی که جنتی با بنیانگذار انقلاب اسلامی داشت و مناصب و خدماتی که او پس از انقلاب عهده دار بود و به انجام رسانید، افزود: چه زیباست که در اینجا از او به نیکی یاد میکنند و گوارا شما بود این ذکر جمیل و خیر. البته جدا از اینها شما یاران زیبایی را در معاونتهای مختلف برای همکاری انتخاب کردید.
دعایی ضمن عرض تبریک به صالحی امیری برای جمع شایستهای که از جنتی برای وی به یادگار مانده است بیان کرد: «دستاوردهای شما درکتابخانه ملی و مرکز اسناد میتواند در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم ادامه داشته باشد.»
وی در پایان سخنان خود در خطابی دوباره به علی جنتی به تلاش او برای ادامه فعالیت روزنامه «اطلاعات بینالمللی» اشاره کرد و گفت: «با وجود تلاش زیاد که شما انجام دادید که این روزنامه به محاق نیفتد اما ما مصلحت را پذیرفتیم.»
انتهای پیام/