آغاز طرح غربالگری اوتیسم از ۱۲ آذر/ سند ملی اوتیسم روی میز رئیس جمهور
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، حسین نحوی نژاد، معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به علائم بیماری اوتیسم اظهار کرد: اوتیسم بیماری نیست، بلکه یک سندروم و اختلال ناشناخته و دارای طیف گستردهای است.
وی افزود: طیف بیماران اوتیسم بسیار متفاوت است و ممکن است که شخص بیمار در طول بیماری تغییر رفتاری داشته باشد.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور گفت: اوتیسم یک اختلال در رشد عصبی در سیستم اعصاب مرکزی و مغز است که باعث میشود نحوه تعاملات شخص با جامعه دچار مشکل شود و ارتباط فرد با جامعه اشکال پیدا کند و منجر به یک نوع در خودماندگی و ایجاد حرکات تکراری میشود.
نحوی نژاد بیان کرد: اوتیسم منجر به ایجاد آسیبهایی در فرد میشود و بر روی توانایی یادگیری و هیجانات وی اثر میگذارد.
وی ادامه داد: شیوع عارضه اوتیسم در کشور معادل نرم جهانی است و تقریبا یک درصد جامعه دچار اختلال اوتیسم هستند.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی تصریح کرد: سازمان بهزیستی وظیفه خود میداند که اصول کار را بر روی پیشگیری و توانبخشی قرار دهد و شناخت به موقع و توانبخشی در بیماری اوتیسم بسیار اهمیت دارد زیرا پیشگیری در این بیماری تأثیری ندارد.
نحوی نژاد با اشاره به تصویب طرح غربالگری پیش از ازدواج در کمیسیون تلفیق مجلس گفت: در رابطه با بیماری اوتیسم بحث پیشگیری تأثیری ندارد بلکه شناخت و مداخله به موقع مهم است به همین دلیل سازمان بهزیستی بحث غربالگری را از سال 88 آغاز کرده است.
وی افزود: زمانی که شخصی در تست غربالگری مشکوک به اوتیسم باشد به دلیل حساسیت جامعه و نگرانی ایجاد شده در خانوادهها سعی کردیم تستهای غربالگری را با انجام مطالعات دقیق بومی سازی کنیم و امروز توانستیم به یک تست غربالگری استاندارد بومی دست پیدا کنیم.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی تصریح کرد: در حال حاضر 2100 کودک اوتیسمی در 60 مرکز سازمان بهزیستی در حال آموزش هستند و مربیان آنها، آموزشهای لازم را دیدهاند.
نحوی نژاد گفت: تست غربالگری بومی شامل 10تست است و زمانی که کودکی مشکوک به اوتیسم باشد به مراکز بهزیستی و متخصص ارجاع داده می شوند که در این مراکز کاردرمان و گفتار درمان وجود دارد.
وی ادامه داد: در مراکز بهزیستی هر 25 کودک معلول در اختیار یک مربی است اما هر کودک اوتیسمی نیازمند یک مربی است همچنین تسهیلگرانی به مدت 37 هزار ساعت در زمینه کمک به خانوادهها آموزش دیدهاند.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی گفت: بیماران اوتیسمی بعد از ترخیص از مراکز به میزان آموزشی که دیدهاند به 300 مرکز توانبخشی فنی حرفه ای ارجاع داده میشوند تا در کنار تحصیل زمینه اشتغال آنها فراهم شود.
نحوی نژاد بیان کرد: در تهران بر اساس دستور وزیر طرح مراقبت خانگی در حال انجام است و افرادی که نمیتوانند به مراکز مراجعه کنند مربی به منازل مراجعه میکند همچنین شماره 1480طرح صدای مشاور میتواند به خانوادهها مشاوره ارائه دهد.
وی تاکید کرد: طرح مراقبت موقت برای خانوادههایی که در طول سال مدتی نمیتوانند از کودکان اوتیسمی مراقبت کنند در دو استان خراسان رضوی و گیلان در حال اجراست.
وی افزود: وزارت بهداشت هم باید برای حمایت از کودکان اوتیسمی وارد کار شود زیرا سازمان بهزیستی بودجه ای در این زمینه ندارد و همچنین سند ملی اوتیسم با ریاست جمهوری در دست امضاست.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی گفت: بیماران اوتیسم تحت پوشش هیچ بیمهای نیستند و فقط فعالیتهای فیزوتراپی را بیمه پوشش میدهد در صورتی که بیماران اوتیسم نیاز به گفتار درمانی و کار درمانی دارند که هزینه بالایی دارد.
نحوی نژاد بیان کرد: سازمان فنی و حرفهای باید کارهایی را برای بیماران اوتیسمی بزرگ سال انجام دهد تا زمینه اشتغال آنها در آینده فراهم شود.
وی گفت: رشتههای تخصصی برای بیماران اوتیسمی و اختلالات ذهنی در دانشگاهها وجود ندارد و در نهایت بحث مسکن این بیماران مطرح است که سازمان بهزیستی مشکل تامین مسکن خانوادههای دارای دو کودک معلول را فراهم کرده اما باید برای خانوادههای داری یک کودک معلول و دارای بیمار روانی هم وارد کار شود.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی بیان کرد: روز 12 آذرماه همزمان با روز معلول طرح غربالگری اوتیسم آغاز می شود و پرسشنامه غربالگری بر روی سایت سازمان بهزیستی قرار میگیرد.
انتهای پیام/