پیش خرید یوتولیتی دماوند توسط پتروشیمی های فاز 2 عسلویه
علی محمد بساق زاده، مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی آنا افزود: پتروشیمی مرجان، پتروشیمی سبلان و پتروشیمی بوشهر که در آینده ای نزدیک به بهره برداری خواهند رسید جز خریداران یوتولیتی پتروشیمی دماوند هستند.
بساق زاده ادامه داد: سعی شده که خود پروژهها با توجه به وضعیتشان، شرایط یوتولیتی مورد نیاز از دماوند را به نحوی حل کنند.
وی گفت: در پتروشیمی دماوند دو موضوع مشخص شدن سهامدار نهایی و زمان راه اندازی واحدهای یوتولیتی مطرح است.
بساق زاده ادامه داد: در رابطه با سهامداران این پتروشیمی، در حال حاضر شرکت ملی صنایع پتروشیمی مالک 100 درصد سهام آن است. براساس اصل 44 قانون اساسی، سازمان خصوصی سازی تلاشی همه جانبه انجام میدهد که این پتروشیمی در زمانی کوتاه به بخش خصوصی واگذار شده تا سرمایه لازم برای ساخت آن تامین شود.
وی افزود: هر چند که این پتروشیمی چندین بار به مزایده رفته اما تاکنون خریداری برای آن پیدا نشده و سهام آن فروش نرفته است.
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: البته مذاکراتی با هلدینگهای پتروشیمی حاضر در منطقه ویژه پتروشیمی عسلویه انجام شده تا با توافق دو طرف، کنسرسیوم از هلدینگ ها تشکیل و اقدام به خرید پتروشیمی دماوند کنند.
وی با اشاره به ضرورت راه اندازی این پتروشیمی در کوتاه ترین زمان ممکن، ادامه داد: در خصوص تامین یوتولیتی مورد نیاز فاز دو عسلویه با توجه به اینکه در این فاز تاکنون تعدادی واحد مانند پتروشییمی مهر، کاویان 1 و 2 و تخت جمشید پارس راه اندازی و به تولید رسیده است نیاز به یوتولیتی بیشتر احساس میشود زیرا طرح های دیگری نیز تا پایان سال جاری و یا اوایل سال آینده به بهره برداری خواهد رسید.
بساق زاده خاطر نشان کرد: تمامی پتروشیمی های فاز 2 عسلویه یوتولیتی خود را باید توسط دماوند تامین میکردند که به دلیل شرایط این پتروشیمی و محدودیت موجود سعی شد با اقدامات انجام شده در منطقه ویژه، مقداری از یوتولیتی مورد نیاز را از طریق پتروشیمی مبین که مسئولیت تامین یوتولیتی فاز 1 منطقه ویژه عسلویه را بر عهده دارد، تامین کنیم . به بیان دیگر از ظرفیت خالی که در مبین وجود داشت استفاده شد.
وی افزود: در شرایط کنونی، پتروشیمیهای فاز یک و دو از مبین یوتولیتی دریافت میکنند و این امنیت تامین یوتولیتی در منطقه را از بین میبرد.
بساق زاده ادامه داد: در همه جای دنیا واحدهای تامین یوتولیتی با 75 درصد ظرفیت اسمی کار میکنند زیرا این واحدها به تعمیرات اساسی سالانه نمی روند بلکه بخش به بخش تعمیرات انجام میشود تا خللی در تامین یوتولیتی ایجاد نشود.
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به حادثه آتش سوزی در پتروشیمی مبین گفت: اتفاقی که چند وقت گذشته برای مبین رخ داد نیز شاهدی بر این مدعاست زیرا اگر دماوند در مدار تولید بود، با سرعت میتوانست پشتیبان تامین یوتولیتی در منطقه ویژه شود. در آن شرایط با اقداماتی که صورت می گرفت دیگر وقفه ای در تولید ایجاد نمی شد.
وی تاکید کرد: سعی بر این است که پتروشیمی دماوند هر چه سریعتر به بهره برداری برسد تا اینگونه نوسانات در آینده ایجاد نشود.
بساق زاده گفت: باید تلاش کنیم هرچه سریعتر سرمایه گذاران اصلی و دائمی دماوند مشخص شود تا سرعت عمل بالاتری در اجرای این پتروشیمی بوجود آید زیرا پروژه ها در فاز دو در حال انجام است و حتی شرکت های خارجی که علاقهمند به حضور در پتروشیمی ایران هستند نیز تمایل دارند در فاز 2 عسلویه مستقر شوند.
وی ادامه داد: بنابراین نیاز است تا سازمان خصوصی سازی هرچه سریعتر سهامداران این طرح را مشخص کند تا جذب سرمایه و اتمام پروژه را شاهد باشیم.
بساق زاده در پاسخ به این سوال که اگر خریداری برای این پتروشیمی وجود نداشته باشد،چه تصمیمی گرفته خواهد شد، گفت: طبق قانون اگر سهامداری پیدا نشود دولت میتواند مسئولیت مالکیت را بر عهده بگیرد و پس از سه سال راه اندازی و رسیدن به سوددهی پتروشیمی را واگذار کند.
لازم به ذکر است که پتروشیمی دماوند در حال حاضر به صورت کلی 35 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و در فاز یک خود نیز بیش از 80 درصد پیشرفت را ثبت کرده است. همچنین برآورد اولیه برای اجرای پتروشیمی دماوند 2.5 تا 3 میلیارد دلار بوده است.
انتهای پیام/