سرنوشت مبهم کاوشگر جدید اروپا در مریخ
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از UPI، به گفته دانشمندان، علائم رادیویی ربات «شیاپارلی» کمتر از یک دقیقه پیش از موعد مقرر برای فرود بر سطح این سیاره قطع شد. ماهوارههایی که دور مریخ میگردند سعی کردهاند موقعیت این کاوشگر را دریابند اما موفق نشدهاند. یک ماهواره آمریکایی حتی سعی کرد با شیاپارلی تماس بگیرد اما جوابی نشنید.
بیم آن میرود که ربات سقوط کرده و از بین رفته باشد. با این حال آژانس فضایی اروپا (ESA)، به سرعت سرنوشت این ماموریت را اعلام نخواهد کرد. مهندسان این سازمان تمام اشکالات احتمالی را بررسی میکنند تا ببینند چرا تماس با کاوشگر قطع شده است و برای حل آن چه میتوانند بکنند. این فرآیند میتواند چند روز زمان ببرد.
تصویر کامپیوتری: تماس کاوشگر کمتر از یک دقیقه قبل لحظه فرود قطع شد
سفینه مادر که شیاپارلی با آن به این سیاره حمل شد و اکنون در مدار مریخ مستقر شده است، از ابزارهای اصلی مهندسان خواهد بود. این ماهواره به نام TGO (تریس گس اوربیتر) مشغول دریافت اطلاعات تلهمتری از شیاپارلی بوده است. این اطلاعات میتواند حاوی سرنخهایی درباره سرنوشت این کاوشگر در لحظات پیش از فرود باشد.
شیاپارلی با هدف نشان دادن توانایی آژانس فضایی اروپا، برای فرود بر همسایه زمین طراحی و اعزام شد. تنها تلاش قبلی این سازمان برای فرود آوردن یک کاوشگر بر مریخ در سال ۲۰۰۳ بود؛ زمانی که بیگل-۲ فرود آورده شد. بیگل به سلامت فرود آمد اما صفحات خورشیدی آن به درستی باز نشد و تماسش با زمین قطع شد.
علیرغم فضای گرفته در ESA به دلیل وضعیت شیاپارلی، مسئولان از عملکرد سفینه مادر، TGO، و استقرار آن در مدار مریخ ذوقزده هستند.
گفتنی است که این ماهواره بخش اصلی ماموریت مشترک سازمان فضایی اروپا با روسیه است که رسما «اگزومارس 2016» نامگذاری شده است.
TGO چند سال آینده را صرف مطالعه گازهای اتمسفر مریخ مثل متان، بخار آب و دیاکسید نیتروژن خواهد کرد. هرچند میزان این گازها بسیار کم است اما حاوی سرنخهایی درباره فعالیتهای کنونی مریخ هستند و حتی ممکن است نشانههای حضور حیات را آشکار کنند.
انتهای پیام/