صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۰۳ - ۲۳ فروردين ۱۳۹۴
مشروح

انتقادات صریح آیت‌الله هاشمی رفسنجانی از تضییع حق الناس

آیت‌الله اکبر هاشمی رفسنجانی تصریح کرد: چگونه است که با وجود صراحت رهبر معظم انقلاب درباره حق الناس، باز برخی به خود حق می‌دهند کسی را که مردم می‌خواهند، نشود و آنچه را خود می‌خواهند مسلط کنند.
کد خبر : 12286

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، آیت‌الله اکبر هاشمی‌رفسنجانی ظهر امروز در اختتامیه همایش بانوی انقلاب اسلامی؛ خانم خدیجه ثقفی، با ارائه تحلیلی از مبارزات 150 ساله مردم ایران، نهضت مشروطه، انقلاب اسلامی و زندگی تاریخی امام خمینی(ره) اظهار کرد: ایران با انقلاب مشروط از استبداد دو هزارو ۵۰۰ ساله نجات پیدا کند و اولین مجلس در تاریخ ایران شکل گرفت.


رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در این همایش یکروزه که از صبح امروز - شنبه 23 فروردین- در سالن اجلاس سران آغاز به کار کرد، در این باره افزود: اشکال آن انقلاب این بود که متکی به مردم نبود و توده مردم از آن آگاهی نداشتند، انقلابی که ریشه در توده مردم نداشته باشد بی‌معناست و خیلی زود به دیکتاتوری تبدیل می‌شود.


وی تصریح کرد: البته دیکتاتوری همیشه در تاریخ ایران بوده است ولی زمانی که انقلاب مشروطه به دیکتاتوری انجامید، استبداد وسیعی حاکم شد.


آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی، یکی از دلایل مهم انحطاط انقلاب مشروطه را تظاهر دانست و گفت: گاهی رضاخان به پیشانی‌اش گل می‌مالید و در مجامع حاضر می‌شد؛ ولی پس از آن زمانی که دیکتاتوری خود را محقق کرد، مساجد و حسینیه‌ها را به نابودی کشاند و به لباس روحانیت توهین کرد. در آن زمان کسانی رشد کردند که به عنوان متجدد و فرنگ‌رفته قلمداد می‌شدند. آنها حملات شدیدی را نسبت به روحانیت شروع کردند؛ در این دوره بی‌حرمتی‌های زیادی نسبت به روحانیت روا شد که بسیار تلخ بود.


رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخش دیگری از سخنان خود به روند آغاز نهضت امام خمینی (ره) اشاره کرد و با نگاهی به زندگی مشترک امام خمینی(ره) و بانو ثقفی ادامه داد: در آن زمان امام فعالیت‌های مذهبی می‌کرد و از هوش بسیار بالایی برخوردار بود. امام در شهریور ۱۳۲۰ با بانو ثقفی ازدواج کرد. بانو ثقفی در آن زمان از یک خانواده نازپرورده و بزرگ وارد زندگی امام شد؛ بانو ثقفی زمانی که زنان بی‌سواد بودند، زبان فرانسه را آموخته بود و با این وجود حاضر شد که با امام ازدواج کند؛ نقل‌هایی است که زمانی که خانم ثقفی را می‌خواستند به قم ببرند ساعت‌ها گریه می‌کرد و پا‌هایش را به زمین می‌کوبید، وی با این وجود به قم رفت و با امام زندگی‌اش را آغاز کرد.



وی اضافه کرد: زمانی که امام به حوزه علمیه قم رفت این حوزه علمیه شروع به رشد کرد و امام جزو چهره‌های مؤثر آن بود و از شجاعت و دانش بالایی برخوردار بود. امام خمینی بعد از فوت آیت‌الله اصفهانی سعی کرد که حوزه را در سطح بالایی نگه دارد و از این رو آیت‌الله بروجردی را به قم آورد و سال‌ها در کنار آیت‌الله بروجردی مشغول بود.








زمانی که امام به حوزه علمیه قم رفت این حوزه علمیه شروع به رشد کرد و امام جزو چهره‌های مؤثر آن بود و از شجاعت و دانش بالایی برخوردار بود

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تأکید کرد: در آن زمان، اطراف امام کسانی بودند که افکار امام را برنمی‌تابیدند ولی امام با این حال رشد کرد و حوزه علمیه قم را به حد بالایی رساند؛ اما زمانی که حوزه علمیه خیلی پیشرفت کرد کسانی پیدا شدند که دخالت‌هایی را در امور مالی و مراجعات می‌کردند. آن‌ها فلسفه را به خاطر اینکه امام آن را تدریس می‌کرد، تقبیح می‌کردند، آن‌ها رنج‌های زیادی را به امام تحمیل کردند.


آیت‌الله هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه «خشک‌مقدس‌ها تهمت‌های زیادی را به امام روا داشتند»، گفت: حتی یک خاطره‌ای به ذهنم می‌آید که زمانی حاج آقا مصطفی با لیوانی آب خورده بودند و عده‌ای می‌گفتند که آن لیوان را بشویید چون آقا مصطفی از آن آب خورده است. دردی بود که فردی که خودش باعث گسترش و رشد حوزه علمیه شده بود، حالا از سوی تازه به دوران رسیده‌ها مورد تهمت قرار گیرد. رفتارهای این‌چنینی رنج‌های زیادی را به امام وارد کرد و نگذاشت امام مسیرش را‌‌ همانگونه که می‌خواهد ادامه دهد.


وی افزود: در زمانی که همسایه امام بودم خیلی از ایشان سؤال می‌کردم؛ در این میان دو چیز را فهمیدم. ایشان می‌گفتند ما دو عیب بزرگ داریم یکی استبداد است که نمی‌گذارد استعدادهای ملت شکل بگیرد و به ثمر برسد و این عامل ترس و بدبختی مردم است. مردم به خاطر ترس مجبور می‌شوند تملق را در پیش گیرند و هیچ وقت نمی‌توانند به جایی برسند.


آیت‌الله هاشمی رفسنجانی گفت: همچنین امام تأکید داشتند بالا‌تر از استبداد، استعمار است. استعمار نمی‌گذارد ملتی آزاد باشد و ملت‌ها را دچار استبداد می‌کند، استعمار مهره‌هایی را مانند علف هرز به جان ملت می‌اندازد که همه را از درون خالی می‌کند و فقط پوسته‌ای به جا می‌گذارد. همچنین امام می‌گفتند که استعمار و استبداد مانند دو لبه قیچی است که منافع ملت را قیچی می‌کند، استبداد مردم را خفه می‌کند و آن‌ها را به نابودی می‌کشاند.


رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه تصریح کرد: امام خمینی(ره) با وجود این شناخت از استبداد و استعمار، در‌‌ همان اوایل شکل‌گیری زمینه‌های انقلاب اسلامی شجاعانه در مقابل شاه می‌ایستاد و به شاه می‌گفت کاری نکن که تو را از کشور بیرون کنیم، این حرف‌ها انقلاب عظیمی در ایران به وجود آورد، امام هیچ‌گاه به کارهای دست چندمی فروعی دین نمی‌پرداخت و توفیق داشت که کاری کند مردم آگاه شوند و انقلاب را به وجود آورند. امام شاگردانی را تربیت کرد و مردم از طریق آن شاگردان، با ایمان و دانش، با استبداد مبارزه کردند و رژیم شاهنشاهی را ساقط کردند. در آن زمان امام در کشور نبودند و امثال ما هم در زندان بودیم ولی این مردم بودند که همه کار‌ها را انجام دادند.








امام خمینی(ره) با وجود شناخت از استبداد و استعمار، در‌‌ همان اوایل شکل‌گیری زمینه‌های انقلاب اسلامی شجاعانه در مقابل شاه می‌ایستاد و به شاه می‌گفت کاری نکن که تو را از کشور بیرون کنیم، این حرف‌ها انقلاب عظیمی در ایران به وجود آورد

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، رهایی از بند استبداد و استعمار و به صحنه آوردن مردم را، حاصل عملکرد امام خمینی(ره) دانست و گفت: اگر این سه با هم باشند جامعه شکست نمی‌خورد ولی آدم‌های سطحی همه مصیبت‌ها را در چند زنی می‌بینند که ممکن است حجاب‌شان مشکلی داشته باشد.


بانوان باید حداقل‌های حجاب‌ را حفظ کنند؛ ولی ظلم‌های ناروا، زندان‌های بی‌جا و سرکوب‌ها چه می‌شود؟


وی در این همایش که از صبح امروز در سالن اجلاس سران آغاز به کار کرده بود و تا ظهر امروز ادامه داشت، تأکید کرد: البته شکی نیست که همه بانوان در نظام اسلامی باید حداقل‌های حجاب‌ را حفظ کنند؛ ولی سؤال این است که ظلم‌های ناروا، زندان‌های بی‌جا، سرکوب‌ها، حق مردم ضایع کردن‌ها چه می‌شود؟


آیت‌الله هاشمی رفسنجانی تأکید کرد: موقع رأی دادن رهبر معظم انقلاب به صراحت گفتند که رأی مردم حق الناس است، حق الناس یعنی اینکه هر آدمی که حق بر گردن کسی داشته باشد، این حق هیچ‌گاه ساقط نمی‌شود و آن حق می‌ماند تا ادا شود. این حرف سیاسی نبود که رهبری گفتند یک حرف اجتهادی بود و ایشان بر اساس منابع دینی که در اختیار است این سخن را گفتند. با این حال، ما چطور به خودمان حق می‌دهیم آن کسی را که مردم می‌خواهند نشود و آنچه را نمی‌خواهند مسلط کنیم.


وی با تأکید بر اینکه «حق الناس و حقوق اساسی مردم در قانون اساسی ما تا حدود زیادی مشخص شده است»، تصریح کرد: آن مقدار از حق الناسی که در قانون اساسی به آن پرداخته شده، فعلا کافی است؛ البته باید تلاش کنیم سطح توقع و فکر جامعه را بالا ببریم؛ اما همین مقدار را هم اگر رعایت کنیم پیشرفت خوبی است.


آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، مجددا با تأکید بر اینکه «حتما باید فروع دین رعایت شده و به آنها توجه کرد»، گفت: با این حال نباید توجه به فروع باعث غافل شدن ما از اصول باشد.


رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، در ادامه به تلاش‌های حضرت امام برای روی روال قرار گرفتن کارها برای دوران بعد از حیات خود اشاره کرد و گفت: زمانی که امام در حیات بود به زمان بعد از خودش نیز توجه داشت و مجمع تشخیص مصلحت نظام را برای حل اختلافات مجلس و شورای نگهبان به وجود آورد و جنگ را با جمله نوشیدن جام زهر خاتمه داد؛ که البته دو سه ماه بعد که وضعیت را دیدند به خود من فرمودند که آن زهر برایم شیرین شده است.








زمانی که امام در حیات بود به زمان بعد از خودش نیز توجه داشت و مجمع تشخیص مصلحت نظام را برای حل اختلافات مجلس و شورای نگهبان به وجود آورد و جنگ را با جمله نوشیدن جام زهر خاتمه داد

وی اضافه کرد: حضرت امام، خیلی از مسائل را که بعد از ایشان هیچ کس یارای حل آنان را نداشت حل کرد.


آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، بخش دیگر سخنان خود را به تشریح آنچه «حق خانواده امام بر گردن ملت» خواند، اختصاص داد و در این زمینه اظهار کرد: مجموعه این خانواده بر گردن انقلاب و کشور حق دارند. در آن شرایط سخت خانم ثقفی به بهترین شکل با امام زندگی کردند و هیچ‌گاه گلایه‌ای نداشتند.


وی با اشاره به کمک‌‌‌های خانم ثقفی در ایام ارتحال امام و بعد از آن و مشاوره‌‌‌هایی که گاهی داشتند، گفت: زمانی که امام رحلت کرده بود و مصلحت بود که خبر فوت امام رسانه‌ای نشود، به من گفتند شما این موضوع را به خانواده حضرت امام انتقال دهید که آرام باشند. ما نمی‌توانستیم خبر مرگ امام را رسانه‌ای کنیم. من به خانواده امام گفتم و خانم ثقفی چنان با درایت همه را آرام کردند که مثال زدنی بود و خانه امام آرامِ آرام شد. فردای آن روز ما جلسه خبرگان رهبری را برای تعیین رهبر برگزار کردیم، آقای روحانی آن زمان معاون من در دوران جنگ بود، آمد و گفت ارتش عراق از چند نقطه می‌خواهد به ما حمله کند و من نیز به خبرگان این موضوع را گفتم، خبرگان نیز گفتند همین امروز باید مسئله را تمام کنیم و مسئله تمام شد و خوب هم تمام شد.


همسر امام سال 84 به من گفتند انقلاب را می‌خواهید به چه کسانی بدهید، اینها را اصلا می‌شناسید؟


رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به انتخابات سال ۸۴ گفت: سال ۸۴ نمی‌خواستم کاندیدای ریاست جمهوری شوم البته درخواست‌های زیادی در این زمینه از بنده می‌شد. در‌‌ همان زمان همسر امام خواستند که مرا ببینند و به من گفتند امام شما و دوستان شما را برای حفظ انقلاب گذاشته است، آیا شما می‌دانید انقلاب را به دست چه کسانی می‌خواهید بدهید؟ اصلا آنهایی که می‌خواهند کاندیدا شوند را می‌شناسید؟ در آن زمان با این حرکت همسر امام بنده منقلب شدم و اشک در چشمانم حلقه بست و بعد ثبت نام کردم.


ممانعت خانم ثقفی از طرح موضوعات مربوط به ارتباط امام خمینی با امام زمان


آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی با بیان اینکه «همسر امام همواره از انقلاب محافظت می‌کرد و اهل تظاهر نبود»، افزود: گاهی کسانی نقل‌هایی را مطرح می‌کردند که امام خمینی امام زمان را دیده است. خانم ثقفی می‌گفتند این حرف‌ها را چرا می‌زنید؟ دوست نداشت موضوعات اینگونه در خصوص امام نقل شود، خانم ثقفی بانوی صبور، عالم، تحصیلکرده و آشنا به مسائل بود.








گاهی کسانی نقل‌هایی را مطرح می‌کردند که امام خمینی امام زمان را دیده است. خانم ثقفی می‌گفتند این حرف‌ها را چرا می‌زنید؟

آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی با اشاره به نقش بقیه خاندان امام در انقلاب و نظام گفت: بقیه خانواده هم خدمت زیادی به انقلاب کردند. امروز شرایطی به وجود آمده که بیت و فرزندان و مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام مایه امید مردم هستند. در زمان حیات حاج آقا مصطفی وقتی امام در زندان بودند و یا حتی زمانی که امام در نجف بودند به بهترین شکل بیت را اداره می‌کرد و رابطه بین امام و انقلابیون را حفظ کرده بود.


هنوز هم اسراری درباره امام و انقلاب وجود دارد که صلاح نیست منتشر شود


وی با اشاره به شهادت حاج آقا مصطفی و نقش حاج احمد آقا در اداره بیت امام خاطرنشان کرد: در زمان حاج احمد آقا نیز بیت به بهترین شکل اداره می‌شد. حاج احمد آقا دوستان واقعی را حفظ کردند و کسانی را که چاپلوسی می‌کردند بدون اذیت نقشی به آن‌ها نمی‌دادند. وی با نجابت کامل شرایط را تحمل کرد و پایگاه آثار امام خمینی را بنا گذاشت که در این پایگاه نفس‌های امام نیز ثبت شده است. بسیاری از خاطرات و نقل قول‌های امام از سوی این پایگاه منتشر می‌شود ولی همچنان اسراری وجود دارد که صلاح نمی‌بینند آن‌ها را منتشر کنند.



آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، با بیان اینکه «بعد از حاج احمد آقا فرزندان ایشان و دختران امام این راه را فراموش نکردند و الان کانون خوبی در کشور به وجود ‌آمده است که مردم آن را می‌شناسند»، گفت: خوشبختانه علامه حجت‌الاسلام حاج حسن خمینی، بسیار باهوش است و اشراف خوبی به مسائل دارد و به خوبی مسائل را تحلیل می‌کند. درس خارج ایشان کلاس شلوغی است و همچنین مسئولیت حفظ آثار امام را نیز بر دوش دارد و بیت امام را هم به خوبی اداره می‌کند. در کنار حاج حسن آقا، حجت‌الاسلام سید یاسر و حجت‌الاسلام سید علی آقا که تفاوت‌هایی در آن‌ها نمی‌بینم مجموعه‌ای را به وجود آورده‌اند که در اختیار نظام هستند.


رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تأکید کرد: امروز مردم به این پایگاه دل بسته‌اند و فقط برخی خشکه مقدس‌ها و دلواپسان گاهی مسائلی را بیان می‌کنند. اینها در زمان امام نیز اگر بودند باز هم این مسائل را مطرح می‌کردند؛ با این وجود توده مردم این خانواده را قبول دارند چرا که کانون مناسبی با محوریت شمع امام به وجود آمده و نباید بگذاریم برخی حسودان و نادانان این کانون را در نظر مردم تضعیف کنند.








برخی خشکه مقدس‌ها و دلواپسان گاهی مسائلی را بیان می‌کنند. اینها در زمان امام نیز اگر بودند باز هم این مسائل را مطرح می‌کردند

اگر راه امام جور دیگری تفسیر شود غیرقابل جبران است


وی اظهار کرد: انقلاب به راه امام احتیاج دارد و اگر راه امام جور دیگری تفسیر شود غیرقابل جبران است الان همه چیز به صورت صوت و تصویر است و دیگر مثل گذشته‌ها، تحریف کار آسانی نیست؛ البته نگهداری و حفظ و نشر این آثار نیز مشکل است و هوشیاری نیاز دارد.


وی با اشاره به نقش زنان در جامعه خاطرنشان کرد: رفتار امام با همسرش نشان‌دهنده احترامی بود که برای همسرش قائل بود. زمانی قبل از انقلاب امام نمی‌گذاشتند که همسرشان با افرادی که برای خانه خرید می‌کردند به صورت حضوری ملاقات داشته باشند و از پشت پرده با آن‌ها حرف می‌زدند ولی بعد از انقلاب امام در حضور خود به دخترانش اجازه می‌داد که سخنرانی کنند. امام همواره تأکید داشتند که مردان بزرگ از دامان زنان به معراج می‌رسند، زن‌ها تا حدود زیادی در کشور ما پیشرفت کرده‌اند ما زنان باسواد زیادی داریم ولی باید تلاش‌هایی را خود زنان برای پیشرفت‌شان صورت دهند.


آیت‌الله هاشمی رفسنجانی از زنان خواست در انتخابات‌ها به کاندیداهای زن توجه داشته باشند و خود جامعه زنان، راه را برای بانوان تحصیلکرده و فعال باز کنند.


انتهای پیام/

ارسال نظر