صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۴۴ - ۲۳ فروردين ۱۳۹۴

پاسخ 7 اقتصاددان به آنا برای شرکت در مناظره در دفاع از تفاهم هسته‌ای+جدول

خبرگزاری آنا نظر 7 اقتصاددان و کار‌شناس اقتصادی را درباره توافق هسته‌ای سوئیس و آمادگی آنها برای شرکت در مناظره با مخالفان این تفاهم پرسیده است.
کد خبر : 12234

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، این روز‌ها بازار گمانه‌زنی‌ها در رابطه با آینده اقتصادی ایران «داغ داغ» است، عده‌ای می‌گویند که همین خبرهای ناشی از صدور تفاهم در سوئیس، فضا را برای گشایش اقتصاد ایران باز و دل سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی را به سرمایه گذاری قرص‌تر از قبل کرده است.


اما عده‌ای دیگر می‌گویند تا قفل تحریم‌ها باز نشود، نباید خیلی خوشبین بود.به هرحال حسن این فضا شاید در مرحله اول این باشد که اظهارنظر‌ها و راهکارهای کار‌شناسی برای فضای بعد از تحریم‌ها، استخراج می‌شود و دولت می‌تواند با استفاده از فرصت باقی مانده در دوران گذار از وضع فعلی به پس از لغو تحریم‌ها، بهترین راهکار‌ها را برای دوران جدید بیندیشد.


خبرگزاری آنا در گفت‌و‌گو با سعید لیلاز، مهدی تقوی،حسین راغفر، بهنام ملکی، محمود جام‌ساز، رضا مجیدزاده و مهدی کرباسیان به تحلیل اثر پذیری اقتصاد کشور از تحولات اخیر دیپلماسی به ویژه تفاهم هسته‌ای سوئیس پرداخته است. در جدول زیر پاسخ به این سوال‌ها را می‌خوانید:




























































نام برای دفاع از این تفاهم در مناظره شرکت می‌کنید؟ آیا با تفاهم سوئیس موافق هستید؟ تفاهم هسته‌ای چه تاثیری بر اقتصاد ایران داشته است؟
سعیدلیلاز بله اگر نتایج لوزان و به طور کل مذاکرات را بخواهیم نسبت به وضعیت ایران درآغاز روی کار آمدن دولت آقای روحانی و پایان تلاش‌های ۸ ساله آقای احمدی‌نژاد بسنجیم، قطعا لوزان گامی رو به جلوست.من نام آن را توافقنامه بزرگ و مصالحه شرافتمندانه می‌گذارم. واکنش بازار نسبت به این تحولات تا کنون مثبت بوده است. بازار منطق مذاکرات را به خوبی می‌فهمد و ما باید منتظر باشیم تا ببینم جزئیات چگونه به تصویب خواهد رسید.
مهدی تقوی بعد از 44 سال استاد بازنشسته شده‌ام و در هیچ مناظره‌ای شرکت نخواهم کرد.

به‌نظرم باید ظریف و روحانی را طلا گرفت زیرا آنها مسئول سوء مدیریت دولت قبلی را برعهده گرفته‌اند و حتی جهان نیز متوجه تغییرات در کشور شد.



فعلا که راه زیادی باقی مانده است، اگر کنگره آمریکا سنگ‌اندزای نکند و اموال بلوکه شده ایران آزاد شود و تحریم‌ها نیز لغو شوند، قطعا در اقتصاد کشور اثرگذار خواهد بود و حتی ارز نیز کشور نیز واکنش مثبتی نسبت به آن نشان خواهد داد.


حسین راغفر بله در مناظره شرکت خواهم کرد.


باید این کار صورت می‌گرفت زیرا به دلایل متعددی این نیاز غرب بود که با ایران ارتباط داشته باشند. این کشورها به جهت سیاسی، امنیتی و نظامی و اقتصادی نیاز بیشتری به مراوده با ایران دارند. همچنین اکنون فرصت مناسبی پیش آمده که ما بتوانیم هزینه‌های که دولت قبل به وجود آورده را کاهش دهیم.




اکنون مشخص نیست که نتایج این طرح چه خواهد شد . کشورهای غربی و ایران باید وارد ثبت جزئیات تفاهم شوند اما به نظر می‌رسد همین تفاهمی که منقعد شده به اندازه کافی درباه آن نقد و بررسی شده است و قطعا ثمرات مهمی برای اقتصاد و جامعه خواهد داشت.
بهنام ملکی

بله شرکت می‌کنم اما بستگی دازد که این مناظره به درخواست چه نهاد و سازمانی برگزار شود. من حاضرم از تفاهم سوئیس دفاع مشروط کنم منوط به اینکه تمامی مسائل مطرح شده به این تفاهم لوزان به خوبی عمل شود.




من سیاست مدار نیستم اما به عنوان یک اقصاددان نسبت به این تفاهم نظر مثبتی دارم و قطعا در سایه این تفاهم امنیت کشور تامین خواهد شد و قطعا باید این نکته را هم در نظر داشته باشیم که هیچ تفاهم نامه‌ای نباید به گونه‌ای باشد که مافع ملی کشور به خطر بیافتاد


اقتصاد ما نیاز به آرامش بیشتری دارد و قاعدتا هر کاری که باعث شود اقتصاد به ثبات بیشتری برسد به نفع کشور است.







تاکنون آثار روانی این تفاهم مشاهده شده است و انتظار می‌رود در صورت اجرایی شدن بتواند نظام بانکی از وضعیت فعلی خارج شود. جلوی فسادهای بانکی در عرصه بین‌الملیل گرفته شود. همچنین هزینه مبادله پول را کاهش دهد و صادرات و واردات کشور را تسهیل و ارتقا دهد.



محمود جام‌ساز _

نشست لوزان منجر به یک توافق جامع نبود بلکه دستیابی به تفاهمی بود که نه به لحاظ سیاسی و نه از منظر اقتصادی برای طرفین آلزام آور و یا تعهدآور نبود


به لخاظ اخلاق و نزاکت سیاسی این تفاهم حائز ارزش و اهمیت بود زیرا طرفین را به انجام تعهداتی در آینده موظف کرد که در غالب یک قرارداد یا توافق جامع به رشته تحریر در آید.


مدتی که برای انجام این امر در نظر گرفته شده تا پایان ماه جولای ژوئن در نظر گرفته شده است اما از تناقضی که در بیانیه‌های صادره از سوی ایران و کاخ سفید دیده می‌شود جای نگرانی را افزایش می‌دهد زیرا هر یک از بیانیه‌ها به زعم کشورهای صادر کننده تنظیم شده است که الزاما مورد قبول طرف دیگر نیست از جمله در مورد لغو یا تعلیق تحریم‌ها و همچنین زمان بندی تحریم‌ها و همچنین محدودیت‌های مربوط به فعالیت‌های هسته‌ای ایران و همینطور در مورد میزان تولید سوخت و نگه داری ذخایر سوخت و ذخیره کردن سانیترفیوژ‌ها زیر نظر کار‌شناسان و آژانس بین‌المللی به مدت ۱۵ تا ۲۵ سال و جایگزین احتمالی آن‌ها با سانیترفیوژهای که ار رده خارج می‌شوند و پایش مستمر فغایت‌های هسته‌ای ایران و همچنین معادن اورانیوم برای مدت نامعلوم که اغلب این مسائل در بیانیه صادره از سوی ایران اصولا مطرح نگردیده است.دستیابی به این تفاهم قاعدتا گام مثبیت است که دولت ایران در زمینه کاهش تنش‌های بین‌المللی ناشی از برنامه‌های هسته‌ای بین ایران و ۵+۱ برداشته شده است البته احتمال تغییر تحولات سیاسی در آینده نزدیک را نباید از نظر دور داشت زیرا کنگره آمریکا پس از اتمام تعطیلات مسلما با توجه به جمهوی خواهان تندرو با توافق اصولا میانه خوبی نداشتند ممکن است کارشکنی‌هایی را در این زمینه انجام دهند و در مقابل تندروهای ایران هم ممکن است بیکار ننشسته و از آنجایی که احساس کنند توافق جامع در صورت اصول به نفع مادی و سیاسی آن‌ها نیست سنگ اندازی‌هایی را در حصول نتیجه توافق انجام دهند.




به هر حال هنوز اتفاق خاصی رخ نداده است تنها انتظارات خوشبینانه و یا بدبینانه در زمینه شرایط اقتصادی منبعث از این تفاهم ممکن است در متغیرهای اقتصادی از جمله نرخ ارز و طلا و بورس و فعالیت‌های بورس و شرایط اقتصادی کشور موثر باشد. البته نباید انتظار داشت با انجام این تفاهم و یا حتی در دستیابی به توافق جامع در آینده نزدیک وضعیت اقتصادی ایران سامان یابد زیرا معضلات و مشکلات ساختاری اقتصادی ایران به شدت نیازمند تغییر و تحولات اساسی است که بتواند در صورتی که امیدورانه شرایط به نفع اقتصاد ایران و رفع تحریم‌ها تغییر کند اقتصاد ایران بتواند از این بن بست خارج شود


زیرا اگر قرار باشد که پس از رفع تحریم‌ها که البته در بلند مدت اتفاق خواهد افتاد سیاست‌های اقتصادی مالی پولی به روش گذشته برگردد مسلمانا بخش خصوصی مولد همچنان گرفتار روزمرگی کنونی خواهد مگر انکه به راستی مسئولان اقتصادی دولت شرایط کنونی را به درستی درک کرده و روش‌های توسعه اقتصادی را با محوریت بخش خصوصی و دستور کار قرار دهند.


مجید‌زاده

بله شرکت می‌کنم زیرا یک وظیفه ملی است.




به نظر من که تفاهم مثبتی است . در یک دهه گذشته شرایط سختی را داشته‌ایم و از لحاظ اقتصادی نیز تقریبا مجاری اصلی صادارات واردارت کشور مجاری اصلی آن بسته شده بود دسترسی صادر کنندگان و اردکنندگان به آن کانال‌های الصلی گشایش




تاثیر بسزایی خواهد داشت این تفاهم و نهایی شدن آن نقطه شروعی خواهد بود برای حل مشکلات اقتصادی و بین‌المللی کشور. از این نظر این تفاهمی مثبت و با ارزش است.


همچنین باید در نظر داشته باشیم در یک دهه گذاشته کشور به دلیل اعمال تحریم‌ها دچار مشکلات اقتصادی نشد بلکه ناکارآمدی در مشکلات اقتصادی و سوء مدیریت داخلی زمینه‌ساز ایجاد مشکلات اقتصادی در کشور شد.


بنابراین نباید انتظار داشته باشیم با رفع تحریم‌ها گشایش در همه امور ایجاد شود.



مهدی کرباسیان



بله




تفاهم سوئیس یک موفقیت برای تیم هسته‌ای و دستگاه دیپلماسی کشور و به منزله یک حرکت روبه جلو است و از آن حمایت می‌کنم.




دولت به دنبال تعامل با دنیا با حفظ عزت ملی و اصول جمهوری اسلام است.کشور آرامشی پیدا کرده است و هر روز بحث تحریم‌های جدید یا حتی مسائل نظامی مطرح نمی‌شود. البته که کشورهای غربی هم متوجه شده‌اند که منافعشان با تحریم‌های ایران تامین نمی‌شود.




انتهای پیام/

ارسال نظر