تلاش برای ایجاد شبکه آزمایشگاهی و شبکه فنبازار کشورهای اسلامی/ پاسخ ژاپنیها به علت رابطه با آمریکا بعد از بمباران اتمی
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دکتر وحید احمدی، معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، در نهمین نشست معاونان و مدیران بینالملل دانشگاهها، مراکز پژوهشی و پارکهای علم و فناوری گفت: «کشورهایی که اکنون در سطح بالای علم و فناوری هستند، در واقع کشورهای توسعه یافته بر روی شعار Globalization (جهانیسازی) تاکید میکنند. ژاپنیها نیز 20- 30 سال قبل تیتر همه اخبارشان در مورد جهانیسازی بود در نتیجه اهمیت این مساله را میتوان درک کرد جهانیسازی جز با محوریت علم و فناوری شکل نمیگیرد.»
او افزود: «در اسناد بالادستی مانند سند چشمانداز و نقشه جامع علمی کشور این کلمات کلیدی بارها تکرار شده است، در نتیجه باید به اهمیت آن توجه کنیم. وقتی میگوییم علم سرمایه است باید ببینیم در کشورهای توسعه یافته چه کارهایی انجام شد. به عنوان مثال در آمریکا بیش از 90 درصد سرمایههای مشهود مربوط به علم و فناوری است.»
پاسخ ژاپنیها به علت رابطه با آمریکا بعد از بمباران اتمی
احمدی گفت: «چند سال قبل وقتی در ژاپن بودم از ژاپنیها پرسیدم با اینکه آمریکا اولین بمب اتمی را در کشور شما استفاده کرد چرا با این کشور ارتباط دارید؟ آنها پاسخ دادند ما توانستیم در همه بخشهای این کشور از ناسا گرفته تا کاخ سفید، از نظر علمی و تکنولوژیکی نفوذ کنیم و اکنون آنها از فناوریهای ما استفاده میکنند.»
او نفوذ علمی کشور از نظر مقالات بینالمللی را رو به رشد اعلام کرد و گفت: «مقالاتی که با مشارکت استادان و محققان خارجی در کشور نوشته میشد در سال 2011، 17درصد بود که این میزان در سال 2015 به 22درصد رسید»
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم گفت: «با توجه به اینکه اکنون فضای توسعه ایجاد شده باید با اصلاح زیر ساختهایی نظیر آزمایشگاهها، نظام علمی، نظام آموزشی و ...، تربیت و توانمندسازی نیروی انسانی (نیروی کار کافی، سرمایهگذاری لازم، آموزش زبان انگلیسی و ...) و ایجاد سازو کارهای لازم و قوانین و مقررات بتوانیم بیش از پیش نقش خود را پررنگ کنیم.»
احمدی درباره فعالیتها و پیشرفتهای حوزه انتقال فناوری گفت: «مرکز توسعه مراکز رشد و فناوری از طرف سازمان ملی یونسکو به ما واگذار شد، در نتیجه میتوانیم از این ظرفیت برای انتقال فناوری استفاده کنیم که در واقع استفاده هم کردیم و اکنون ارتباط ما با کشورهای آفریقایی، کشور عمان و ... ایجاد شد.»
او ایجاد شبکه پارکهای فناوری با مسئولیت پارک علم و فناوری دانشگاه گیلان را یکی از اقدامات مهم این معاونت اعلام کرد و گفت: «یکی دیگر از برنامههای ما ایجاد شبکه آزمایشگاهی بین کشورهای اسلامی و شبکه فنبازار کشورهای اسلامی است که با رئیس بانک توسعه اسلامی هماهنگیهای لازم انجام و مقدمات آن فراهم شد. بعلاوه با کشورهایی نظیر قزاقستان برنامههای مشترکی برای حضور شرکتهای دانشبنیان داشتیم.»
احمدی گفت: «از بین کشورهای اروپایی نیز نشستهای مشترکی با ایتالیا، آلمان، اتریش و ... برگزار کردیم و در پروژه Bim Line با شرکت الترا نیز حضور داریم. از طرفی قصد داریم با همکاری ایتالیا برنامهای مشابه آنچه که در جندی شاپور اجرا شد را عملی کنیم و قصد داریم چنین برنامه مشترکی نیز با آفریقا داشته باشیم. بعلاوه در پروژههایی مثل CERN و پروژه سزامی نیز فعالیت داریم.»
او افزود: «در اعتبارات امسال میزان قابل ملاحظهای برای ارتباطات بینالمللی در نظر گرفتیم که امیدواریم محقق شود. معاونت پژوهش و فناوری تاکنون از 50 پروژه مشترک بینالمللی حمایت کرده است.»
انتهای پیام/