آشنایی با چاپ امنیتی و تولید هولوگرام + تصاویر
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری آنا، مطابق با اطلاعات ارائه شده، چاپخانه پردازش تصویر رایان، در سال 1382 تاسیس شده و یکی از بزرگترین مجموعه چاپ و بستهبندی در ایران به شمار میآید که با 300 نفر نیروی کار در بخشهای تولید و پژوهش و چاپ هولوگرام و سایر موارد چاپ امنیتی به فعالیت مشغول است.
این مجموعه در حوزه بهداشتی، دارویی، دخانیات و ... با کارخانههای شناخته شدهای همکاری میکند و با استفاده از دستگاههای افست ورقی 8 رنگ و دستگاههای چاپ رول، کار تولید جلد این محصولات را برعهده دارد. در چاپ امنیتی هم دستگاههای مخصوصی در این مجموعه وجود دارد با مرکبهای امنیتی در تولید محصولات چاپی به کار گرفته میشوند.
یکی از سالنهای این مجموعه، سالن چاپ اوراق تجاری است که بیشتر برای چاپ کاتالوگها و اقلام چاپی مختلف، از کارت ویزیت گرفته تا فرمهای 50×70 به همراه دستگاههای صحافی و چسب و ... از آن استفاده میشود.
سالن بعدی، سالن چاپ و بستهبندی نام دارد که دستگاههای مجهز در این بخش، علاوهبر چاپ، عملیاتهایی مانند پرفراژ و خط تا زدن و برجستهسازی را نیز انجام میدهند. یکی از نکات جالب توجه در این بخش، خط کشیهای کف سالن بود که به گفته مسئولان این مجموعه، خطکشیهای 5S (خانهداری صنعتی) نامیده میشوند که کاربردشان مشخص کردن منطقه استقرار دستگاهها و وسایل موجود به دلیل جلوگیری از احتمال آسیبدیدگی و همچنین برقراری نظم و انظباط، است.
یکی دیگر از سالنهای مجموعه پردازش تصویر رایان، سالن تولید هولوگرام است.
به گفته امید عباسی، مسئول این سالن در توضیح روند انجام کار چاپ در این بخش، بعد از انجام طراحیهای لازم، طرحها روی قطعات شیشهای و در ادامه روی متریالهای دیگری منعکس میشوند و در مرحله بعد با استفاده از مواد شیمیایی خاص، شیم (جایگزین زینک در دستگاههای افست) تولید میشود.
در ادامه شیمها در دستگاه قرار میگیرند و هولوگرامها روی رولهای فویل منعکس میشوند. نکته قابل توجه آن است که در تولید هولوگرام، به جای مرکب از حرارت و فشار استفاده میشود. هولوگرامهای تولید شده، در ادامه برش میخورند و برای استفاده در محصولات مختلف، آماده میشوند. همچنین به گفته عباسی، فویل مصرفی در این بخش از کشورهای ایتالیا و چین وارد میشوند.
ادامه بازدید خبرنگاران کتاب با بازدید از مجموعه رسام نگار جاوید دنبال شد. این مجموعه بیشتر در حوزه تولید کارتهای اعتباری، سیمکارتهای همراه اول و شخصیسازی و درج اطلاعات متغیر روی کارتشارژهای فعالیت دارد.
در بخش تولید کارتهای اعتباری و هوشمند، اولین نکته که توجهها را به خود جلب میکرد، سالنهای شیشهای مختلفی بود که به فراخور وجود دستگاهها، دمای هوای آنها متفاوت از یک دیگر است. همچنین مسائل امنیتی باعث شده که ورود و خروج به این بخش با تدابیر امنیتی از جمله ضرورت رد شدن از گیت امنیتی، کنترل شود.
مواد اولیه در این بخش، عمدتا محصولات پلیکربنات و پیویسی و البته ماژولهایی هستند که از کشور فرانسه وارد ایران میشوند. چاپ، برش، الصاق لایههای پیویسی و پلیمر شدن آنها، نصب ماژول روی کارتها از جمله مراحل خط تولید در این بخش به شمار میآیند.
سعید حیدری؛ مدیر رسام نگار جاوید در توضیح موارد چاپ امنیتی در این بخش، به استفاده از مرکبهایی که با گرمای دست محو میشوند، چاپهایی که از زوایای مختلف به رنگهای متفاوت دیده میشوند، میکرو تکستها، چاپ رنگینکمانی با استفاده از برج رمبو (قطعهای که با لرزشهای قاعدهمند، رنگها را به نسبت خاصی در طول چاپ، مخلوط میکند)، گیلوش (طرحهای امنیتی) و چاپ اکریلیک اشاره کرد.
همچنین استفاده از مرکبهای نامرئی که تنها زیر نور یو وی قابل رویت هستند یکی دیگر از موارد چاپ امنیتی در این بخش به شمار میآید که عمدتا روی اسناد و کارتهای اعتباری از آنها استفاده میشود.
حیدری همچنین درباره کارتهای هدیه که از سوی بانکهای مختلف سفارش داده میشوند، به کارتهای مقوایی اشاره کرد که راحتتر به چرخه طبیعی باز میگردند اما متاسفانه این کارتها، هنوز در ایران مرسوم نیستند و بانکها تمایلی به استفاده از آنها ندارند.
مدیر رسام نگار جاوید در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی آنا درباره ماژولهای مورد استفاده در این بخش گفت: «تنها 6 کشور در جهان هستند که تکنولوژی تولید این ماژولها را در اختیار دارند. البته برای ما، حرکت به سمت تولید داخلی ماژول، صرفه اقتصادی ندارد و سایر کشورهای جهان نیز به همین دلیل، تمایلی نسبت به تولید ماژول نشان نمیدهند.»
وی ضمن بیان این مطلب که ماژولها از کشور فرانسه وارد میشوند، درباره دستگاههای این بخش توضیح داد: «تمامی دستگاههای ما آلمانی هستند و سال 91 به ایران وارد شدهاند. البته آغاز به کار این بخش به سال 92 باز میگردد. بنابراین تکنولوژی دستگاههای ما، به روز هستند و نیازی در این بخشها احساس نمیشود.»
سالن شخصیسازی، سالن دیگری در این مجموعه است که به درج اطلاعات متغیر شخصی اختصاص دارد و تولید شارژکارتهای تلفن همراه، عمدهترین بخش از فعالیت این سالن را شامل میشود.
در این بخش، شارژکارتهای خام (که در مجموعه پردازش تصویر رایان تولید شدهاند) در دستگاههای خاص قرار میگیرند و اطلاعات مختلف از جمله رمز شارژ روی آنها درج میشود. همچنین هولوگرامهایی که قبلا برای این کارتها تولید شدهاند، روی رمزها را میپوشانند و این مراحل، با سرعت فراوانی انجام میشود؛ آنچنان که پوشیده شدن رمز کارتها، تنها در چند صدم ثانیه انجام میشود.
کارتشارژها در ادامه مسیر خود، بستهبندی شده و آماده انتقال به سازمان سفارشدهنده میشوند. مطابق با اظهارات یکی از کارکنان این مجموعه، ماهانه نزدیل به 6 تا 7 میلیون قطعه کارتشارژ در این بخش تولید میشود که از 2 تا 10 هزار تومان اعتبار دارند.
گزارش از هادی حسینینژاد
انتهای پیام/