آزمایشگاه ژنتیک فضایی راهاندازی شد
به گزارش گروه علم و فناوری آنا بهنقل از ناسا، دستگاه تجزیه و تعیین توالی ژنها که توسط یک شرکت انگلیسی ساخته شد، به دلیل کوچک و ارزان بودن و این ویژگی که کار تجزیه و تحلیل ژنوم را بسیار سریع و با دقت انجام میدهد، یکی از خبرهای پرسروصدای تکنولوژی زیستی پارسال بود. این خبر زمانی بیش از پیش به چشم آمد که ناسا اعلام کرد سفارش ساخت آن را به شرکت انگلیسی داده است تا در مأموریتهای فضایی از آن بهره گیرد. اکنون نخستین نمونه از این دستگاه در ایستگاه فضایی بینالمللی مستقر شده است و توسط فضانوردان ناسا مورد استفاده قرار میگیرد.
براساس اعلامیه سازمان فضایی آمریکا، مجموعهای از چند نمونه که برای آزمایش به ایستگاه فضایی بینالمللی فرستاده شده بودند، برای نخستین بار تحت آزمون تعیین توالی ژنها در جاذبه نزدیک به صفر قرار گرفتند.
برایناساس، نتایج حاصل از کار با دستگاه مینییون، پس از تطبیق با گروه ناظر که در زمین مورد آزمون قرار گرفتند، کاملا مطابق و قابلقبول بوده است. به گزارش آنا، ناسا هدف از آزمایشهای ژنتیکی فضایی را ایجاد محیطی امنتر برای فضانوردان اعلام کرده است. فضانوردان گاه و بیگاه نمونههایی از آلودگیهای قارچی و میکروبی را در سطوح ایستگاه فضایی مییابند که برای آزمایش و تعیین خطرناک و بیماریزا بودن آنها، باید نمونهها به زمین فرستاده میشدند اما اکنون این آزمایشها در ایستگاه فضایی نیز قابل انجام است.
از سوی دیگر نظارت بر درستی عملکرد دستگاه بازیافت فاضلاب که کار تهیه آب مصرفی فضانوردان از توالت را برعهده دارد، با استفاده از دستگاه تجزیه ژنی، بسیار دقیقتر و مطمئنتر انجام خواهد شد. سازمان فضایی آمریکا برای دهه 2020 برنامههای مختلف فضانوردی در دستور کار خود دارد که مهمترین آنها اعزام فضانورد به مریخ است و تصمیم دارد از این دستگاه برای خودکنترلی سلامت فضانوردان در طول این سفر طولانی بهره بگیرد.
یک آزمایشگاه ژنتیک با امکان تعیین توالی، تا به امروز نیازمند محیط و هزینه زیادی بود و وزن تجهیزات لازم نیز بهرهگیری از چنین دانشی را در فضا غیرممکن کرده بود اما با دستگاه کوچک و قابل حمل جدید که بسیار سریعتر و با دقت مناسب کار تعیین توالی را انجام میدهد، بررسی خطرات میکروسکوپی فضایی، بدون نیاز به انتقال این خطرات به زمین امکانپذیر شده است.
مترجم: محمدرضا احمدینیا
انتهای پیام/