تصویر 360 درجه «کنجکاوی» از مریخ + ویدئو
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از NASA، مریخنورد کنجکاوی در تاریخ پنجم اوت 2016 (15 مرداد) و چهار سال بعد از اینکه روی سطح دهانه «گیل» فرود آمده است، با کمک دوربینی که در انتهای بازوی رباتیکیاش قرار دارد (Mastcam) دهها تصویر از این قسمت از مریخ انداخته است.
تختالهای موری (Murray Buttes) در مسیر برنامهریزیشده کنجکاوی جای دارد و دانشمندان حدود سه سال پیش، آنها را به یاد دانشمند سیارهای بنیاد فناوری کالیفرنیا، بروس موری، مدیر پیشین آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا (JPL) در کالیفرنیا، به این نام خواندند.
تختتپه (mesa) تپهای وسیع و منفرد با قله مسطح و دامنههای پرشیب است. در زمینشناسی به تپهها یا کوههای وسیع و تکافتاده که دامنههای پرشیب دارند و بخش بالایی آنها مسطح است تختتپه گفته میشود.
تصویر ۳۶۰ درجه دوربین Mastcam کاوشگر کنجکاوی که در حال نزدیک شدن به «تختالهای موری» در پایه کوه شارپ است. تختتپه تیره رنگ، با رویه تختی که سمت چپ بازوی خودرو دیده میشود حدود 15/5 متر بلندی دارد و پهنای بخش بالاییاش به 61 متر میرسد
تختال نیز تپهای با سطح فوقانی مسطح است. تختال زمانی تشکیل میشود که لایهای از سنگ سخت روی لایههای سستتر قرار میگیرد و آنها را از سایش و فرسایش محافظت میکند. تختال شبیه به تختتپه است ولی از آن کوچکتر است.
این تختالها و تختتپهها با کلاهکهایی سنگی پوشیده شده است که در برابر فرسایش باد پایداری به نسبت بیشتری دارد. در نتیجه بخشهایی از لایه سستتر که زیر آنها قرار دارد را از فرسایش باد محافظت کردهاند.
نمای سهبعدی از دوربین کاوشگر کنجکاوی ناسا
کنجکاوی اوائلی که روی سطح مریخ فرود آمد، وظیفه شناسایی و بررسی محیط زیستپذیر باستانی روی این سیاره را برعهده داشت. اما در ادامه با بالا رفتن از پایه کوه شارپ، شروع به بررسی لایههای این کوه کرد که این لایهها به سمت بالاتر جوانتر میشوند.
هدف اصلی دانشمندان از این بخش ماموریت این بود که بدانند شرایط محیطی دریاچه پرآب درون دهانه گیل، که چند میلیارد سال پیش مناسب زندگی میکروبی بوده است، چگونه به شرایط خشک و خشن امروزی درآمده است و دیگر توانایی حمایت و پشتیبانی از حیات را ندارد. بررسی و دیدهبانی محیط امروزی مریخ هم بخشی از این ماموریت است.
انتهای پیام/