صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۸:۵۵ - ۲۸ مرداد ۱۳۹۵

نظریه سیاه‌چاله هاوکینگ در آزمایشگاه تایید شد

یک سیاه‌چاله مصنوعی که در آزمایشگاه ساخته شد، تأیید کرد که نظریه انتشار امواج هاوکینگ درباره سیاه‌چاله‌ها صادق است.
کد خبر : 110834

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از نیچر، در سال 1974 استیون هاوکینگ، فیزیکدان برجسته تاریخ، نظریه‌ای را درباره سیاه‌چاله‌ها ارائه کرد که در آن عنوان شده بود که با وجود جاذبه و جرم عظیمی که این هیولاهای فضایی دارند، امواج رادیویی در شرایطی خاص از دام آنها خارج و به سوی فضا گسیل می‌شوند.


اکنون و بیش از 40 سال بعد، این نظریه توسط یک محقق به نام جف اشتین‌هائور، در یک سیاه‌چاله آزمایشگاهی به آزمون گذاشته و تأیید شده است. نخستین سوالی که مطرح می‌شود این است که یک سیاه‌چاله چطور در آزمایشگاه ساخته شده است.


برای این منظور از سیاه‌چاله‌های صوتی استفاده می‌شود که در شرایطی ویژه، رفتاری شبیه به رفتار یک سیاه‌چاله واقعی خواهد داشت. پروفسور جف برای این منظور از یک تأسیسات کنداسه هسته‌ای اینیشتین-بووز استفاده کرد که در آن بوزون‌های گازی تا دمای نزدیک صفر مطلق سرد می‌شوند. به گزارش آنا، او به مدت هفت سال تلاش کرد تا دما و شرایط را به نقطه‌ای برساند که بهترین نتیجه را به‌دست بیاورد. در این شرایط او توانست رفتار فونون‌ها (ذرات تشکیل‌دهنده صوت) را بررسی و نظریه تابش اشعه از سیاه‌چاله هاوکینگ را تأیید کند.


نظریه تابش اشعه هاوکینگ بیان می‌کند که یک ذره دوتایی فوتون در لبه‌ سیاه‌چاله دچار شکست می‌شود و بخش منفی آن به درون سیاه‌چاله مکیده می‌شود اما بخش مثبت می‌تواند به‌صورت تابش از دام جاذبه این هیولا بگریزد.


نتایج آزمایش اخیر تنها سند عملی برای تئوری هاوکینگ از زمان ارائه آن محسوب می‌شود و البته تا زمانی که علم موفق به انجام یک آزمایش عملی در سیاه‌چاله واقعی نشود، این تئوری همچنان یک تئوری باقی خواهد ماند و اثبات شده محسوب نمی‌شود.


مترجم: محمدرضا احمدی‌نیا


انتهای پیام/

ارسال نظر