برندگان و بازندگان تفاهم سوئیس از نگاه گاردین
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، گاردین در تحلیل خود مینویسد: اگر تفاهم حاصل شده در لوزان تا ماه ژوئن پابرجا بماند فهرست زیر برندگان و بازندگان این روند سیاسی را نشان میدهد اما اگر این تفاهم به هر دلیلی تا ماه ژوئن از بین برود جای برندگان و بازندگان عوض میشود.
برندگان تفاهم لوزان:
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا به دلیل آنکه مدت زمان زیادی را صرف مذاکرات هستهای با ایران کرده است، تحت انتقادات شدیدی قرار دارد. اما تفاهم حاصلشده در لوزان سوئیس پاسخ کری به این انتقادات بود. او هم اکنون یکی از موفقترین دیپلماتهای جهان محسوب میشود و اگر زیادهگویی نباشد، این تفاهم میتواند وی را در فهرست نامزدهای دریافت جایزه صلح نوبل قرار دهد.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران: وزیر امور خارجه ایران در هنگام بازگشت از لوزان به تهران با استقبالی مانند استقبال از قهرمانان مواجه شد. ظریف مذاکرات هستهای را به عنوان وظیفه اصلی خود قلمداد کرد و برخی از مسئولیتهای خود را به معاونانش واگذار کرده بود و تفاهم لوزان یعنی موفقیت ظریف در مهمترین مسئولیت خود.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: وزیر امور خارجه سابقه ایتالیا در حالی سمت مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا را برعهده گرفت که این اتحادیه به همراه کشورهای ۱+۵ در حال مذاکره با ایران بود. نمیتوان گفت موگرینی فقط به این دلیل که اولین کسی بود که خبر تفاهم سیاسی میان ایران و کشورهای ۱+۵ را داد در میان برندگان این رویداد جای گرفته است، بلکه به دلیل حضور در جلسات بلندمدت و برقراری روحیه تیمی در میان طرفین مذاکرهکننده توانسته استدر میان برندگان جای بگیرد.
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران: شکست توافق هستهای میتواند «حسن روحانی» را تبدیل به رئیسجمهوری یک دورهای ایران کند. اما اگر این توافق انجام شود (توافق جامع) روحانی از بهرههای اقتصادی رفع فوری تحریمها بهرهمند شده و بدین ترتیب میتواند اصلاحات اقتصادی خود را انجام دهد و به وعدههایی که به مردم و رای دهندگان خود داده عمل کند.
بازندگان:
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل: نخست وزیر اسرائیل همه تلاش خود را برای شکست مذاکرات هستهای ایران و کشورهای ۱+۵ انجام داد که آخرین مورد آن سخنرانی وی در کنگره آمریکا بود. اقدامات وی در این خصوص با واکنش منفی اغلب کشورهای حاضر در مذاکرات مواجه بود اما با این وجود تفاهم ایجادشده در لوزان، نتانیاهو را تبدیل به یک چهره شکست خورده و به حاشبه رفته کرد.
باب کراکر، سناتور جمهوریخواه: این سناتور جمهوریخواه که تلاش زیادی را برای کاهش قدرت رئیسجمهوری آمریکا در مورد امتیاز وی برای وتوی قطعنامه ضد ایرانی کرد. وی در این راه تنها به رای مثبت ۱۳ سناتور دموکرات نیاز داشت تا بتواند بر اوباما پیروز شود اما با توجه به تفاهم انجامشده در لوزان بعید است کسی قصد همراهی با سناتور کراکر را داشته باشد.
سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان: آل سعود یک بازی برد و باخت را در مورد برنامه هستهای ایران و مذاکرات مرتبط با آن آغاز کرده بود و تفاهم لوزان یعنی باخت خاندان سلطنتی عربستان. افزایش مناسبات میان ایران و آمریکا یکی از پیامدهای توافق جامع هستهای خواهد بود و ایران با بهدست آوردن فرصتهای اقتصادی بهتر رقیب قدرتمندتری برای عربستان در منطقه خواهد بود.
انتهای پیام/