صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۰۶ - ۱۴ فروردين ۱۳۹۴

سی‌ان‌ان: دلواپسان ایران و آمریکا روزهای سختی را برای روحانی و اوباما رقم خواهند زد

خبرگزاری سی‌ان‌ان توافق لوزان را گام نخست در مسیر بسیار طولانی و پرمانع دستیابی به توافق هسته‌ای نهایی توصیف کرد.
کد خبر : 10550

به‌گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، خبرگزاری «سی‌ان‌ان» در گزارشی نوشت: «باراک اوباما» رئیس‌جمهوری آمریکا شب گذشته پس از اعلام خبر توافق هسته‌ای، با ملک «سلمان» پادشاه عربستان سعودی به صورت تلفنی گفت‌وگو کرد تا به وی اطمینان خاطر بدهد که با نزدیکی روابط آمریکا و تهران، روابط راهبردی واشنگتن با ریاض به مخاطره نخواهد افتاد.


سی‌ان‌ان نوشت: درباره توافق حاصل شده نیز باید گفت باتوجه به اظهارات وزرای امورخارجه و دیگر مقام‌های حاضر کشورهای شرکت کننده در گفت‌وگوها، متن منتشر شده بسیار بیشتر از حد انتظاری است که وجود داشت.


براساس متن منتشر شده، ایران متعهد شده است توانمندی تولید هسته‌ای خود را حدود دو سوم کاهش بدهد و پذیرفته است بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بدون هیچگونه محدودیت بدون آنکه از پیش اعلام شده باشد در دوره اجرای این توافق، از مراکز هسته‌ای ایران بازدید کنند. در مقابل این کارها، برداشته شدن تحریم‌های ایران مطرح است. این، مهمترین موضوع مدنظر ایران است که مقام‌های ایرانی بارها و بارها از آن سخن گفته‌اند.


وزیر امورخارجه ایران گفته است با پایبندی ایران به این توافق، همه تحریم‌های ایران برداشته خواهد شد. اما وزیر امورخارجه آمریکا گفته است برداشته شدن تحریم‌های ایران به صورت مرحله‌ای و تدریجی خواهد بود.


مهمترین تحریم‌های مدنظر ایران، تحریم‌های بانکی، اقتصادی و تجاری هستند که مانع از آن می شود ایران به صورت اقتصادی ، با کشورهای دیگر جهان تعامل داشته باشد و در مواردی، حتی نمی‌تواند درآمدهای حاصل از بخش مهم فروش نفتی را برداشت کند. البته در مسیر پیش روی، باید جزئیات فنی موضوعات مشخص شود. باید مشخص شود مراکزی که غرب و آمریکا نمی‌خواهند ایران از آن‌ها برای ساخت تسلیحات هسته‌ای استفاده کند، از رده خارج می‌شوند و سانتریفیوژها چه وضعی خواهند داشت. این موضوعات، جزییات فنی بسیار مهمی هستند که باید تکلیفشان مشخص شود. حتی پیش از آنکه جزئیات توافق لوزان اعلام شود، شماری از اعضای کنگره آمریکا به مخالفت با آن پرداختند، اما «باراک اوباما» رئیس‌جمهور آمریکا در سخنان دیشب خود به کنگره هشدار داد تا این توافق را برهم نزنند . اگر کنگره اقدام کند، مذاکرات از هم پاشیده خواهد شد.


سی‌ان‌ان می‌نویسد: این مشکل فقط به داخل آمریکا مربوط نمی‌شود. در داخل ایران نیز «حسن روحانی» رئیس‌جمهوری ایران و وزیر امورخارجه این کشور باید این توافق را به عناصر تندروی داخل کشور بقبولانند. بنابراین می‌بینیم که این روند فقط مذاکرات ۵+۱ با ایران نیست بلکه باید تلاش‌هایی صورت پذیرد تا این توافق در داخل کشورهای مطرح نیز قبولانده شود.


در داخل آمریکا، سناتورهای جمهوری‌خواه چند هفته پیش، تصمیمی بی‌سابقه گرفتند و به صورت مستقیم نامه‌ای برای سران ایران فرستادند. این موضوع نشان می‌دهد شماری از اعضای جمهوری‌خواه و حتی برخی از سیاستمداران دموکرات تا چه اندازه مخالف گفت‌وگو با ایران هستند. با همه این اوصاف، توافق اخیر ، گامی در مسیری بسیار طولانی تا دستیابی به توافق جامع نهایی تا ۳۱ ژوئن است و موانع بسیار زیادی در مسیر دستیابی به این هدف قرار دارد.


سی‌ان‌ان گزارش کرد: ایرانی‌ها از شنیدن این خبر خوشحال شدند. سخنرانی «باراک اوباما» رئیس‌جمهوری آمریکا برای نخستین‌بار به صورت زنده از تلویزیون دولتی ایران پخش شد. شماری از ایرانی‌ها برای ثبت این اتفاق، تصاویری از خودشان در مقابل تلویزیون خانه‌هایشان گرفتند و منتشر کردند. این اتفاق در ایران بی‌سابقه بود. مردم عادی ایران نوعی حس راحتی دارند زیرا فکر می‌کنند سختی‌های اقتصادی این کشور شاید به پایان می‌رسد.


توافق لوزان مستلزم آن است که ایران ذخایر اورانیوم خودش را دو سوم کاهش بدهد تا اینکه براساس آن، برخی از تحریم‌هایش برداشته شود. با برداشته شدن تحریم‌ها، ایران می‌تواند تعامل اقتصادی با جامعه جهانی داشته باشد. اما مشخص شدن تکلیف موضوعات فنی و جزئیات موضوعاتی همچون سرنوشت سوخت هسته‌ای مصرف شده ایران و سانتریفیوژهای این کشور، به چندین ماه مذاکره تا زمان دستیابی به توافق نهایی نیاز دارد که باید تا ۳۰ ژوئن مشخص شود.


هیئت‌های حاضر در مذاکرات لوزان، بسیار کم استراحت کردند و به خواب احتیاج دارند. «محمدجوادظریف» شب گذشته فقط دو ساعت خوابید. تازه وی ازجمله دیپلمات‌هایی بود که خوش شانس بود تا بتواند اینقدر بخوابد! حاضران در این مذاکرات بسیار خسته شده‌اند و بسیار بعید است امروز اتفاق خاصی رخ بدهد.


سی‌ان‌ان نوشت: هفته‌ها و ماه‌های آینده، دوره زمانی دشواری برای حل موضوعات و جزئیات فنی موضوعات است. هیئت‌های حاضر در مذاکرات به‌ویژه هیئت آمریکایی باید با مخالفت‌های داخلی زیادی در داخل آمریکا مواجه شوند. جمهوری‌خواهان حاضر در کنگره آمریکا به شدت مخالف این توافق هستند و می‌گویند درمقابل آن خواهند ایستاد. از منظر سیاسی، نوعی مبارزه در داخل آمریکا درباره این توافق جریان خواهد داشت. در ایران نیز همین طور است، تندروهایی هستند که با توافق هسته‌ای موافق نیستند. بنابراین می‌بینیم که هم چالش‌های فنی و نحوه اجرای این توافق و مفاد آن و نیز چالش‌های سیاسی مطرح است.


انتهای پیام/

ارسال نظر