پلیس بیسلاح یا مسلح؛ آیا کشتار دالاس قابل اجتناب بود؟/ پنج پلیسی که با اسلحه غریبه هستند
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا به نقل از روزنامه واشنگتن پست، ایالات متحده طی یک هفته گذشته بار دیگر شاهد تیراندازیهای مرگبار بوده است که طی آن آلتون استرلینگ 37 و فیلاندو کاستیل 32 ساله هر دو به ضرب گلوله نیروهای پلیس این کشور کشته شدند. زمانیکه معترضان علیه این خشونتها در شهر دالاس تظاهرات برگزار کردند، 12 نیروی پلیس هدف حمله یک تک تیرانداز قرار گرفتند که در نتیجه آن پنج نیروی پلیس کشته شد.
پس از این حوادث، تحلیلگران آمریکایی بار دیگر به قوانین کنترل سلاح در این کشور اشاره کردند که ریشه اصلی این خشونتها به حساب میآید. اما برخی تحلیلگران میگویند خلع سلاح آمریکا بسیار سختتر از آن چیزی است که بسیاری تصور آن را میکنند و در واقع تحویل سلاح شهروندان و مجریان قانون در این کشور باید در بلندمدت انجام شود.
راهکار تحویل سلاح گرم نیروهای پلیس در واقع روشی است که در برخی از کشورها اجرا شده و پاسخ مثبت نیز داشته است. نیروهای پلیس در این کشورها جان مردم را نجات میدهند زیرا قادر به شلیک کردن به سمت آنها نیستند. گوماندور آدسون، استاد جامعهشناسی دانشگاه میشیگان شمالی در این زمینه به واشنگتن پست گفت: «این اقدام ریشه در این باور دارد که مسلح کردن نیروهای پلیس باعث خشونتهای مرگبار بیشتری در سطح جامعه میشود.» در ادامه به چند کشوری اشاره میشود که سیاستهای موفق و کارسازی در این زمینه داشتهاند.
1 – ایسلند
زمانیکه یک افسر پلیس ایسلندی در سال 2013 یک شهروند این کشور را به ضرب گلوله کشت، این اولین بار در تاریخ این کشور بود که نیروهای پلیس از سلاح گرم علیه مردم استفاده میکردند. البته یکسوم مردم این کشور به سلاحهای گرم برای شکار مسلح هستند که همین امر باعث شده با توجه به جمعیت 300 هزار نفری خود، پانزدهمین کشور مسلح در جهان باشد. با این حال میزان جرم و جنایت در این کشور بسیار پایین است. آدسون، میزان پایین جرم و جنایت در این کشور را به دلیل جامعه کوچک، همگون، برابریطلب و منسجم ایسلند میداند.
ریچارد وایت، استاد جرم شناسی دانشگاه ایالتی جورجیا در این زمینه میگوید: «افسران پلیس ایسلند، مجرمان را افرادی بیمار در نظر میگیرند که دچار مشکلاتی شدهاند. از نظر آنها، تمام شهروندان، افرادی قابل احترام و باارزش هستند.» وایت همچنین بر این باور است که حضور پررنگ زنان در صحنه سیاسی ایسلند و همچنین در میان نیروهای پلیس، باعث شده تا میزان جنایت در این کشور پایین باشد. آدسون و و رایت هر دو عقیده دارند که میزان پایین نابرابری اجتماعی و سیستم رفاهی قوی باعث شده تا ایسلند در غیرمسلح نگه داشتن نیروهای پلیس خود موفق باشد.
2 – ایرلند
ایرلند در این زمینه حتی یک گام فراتر از ایسلند رفته است. حقیقت این است که بیشتر نیروهای پلیس این کشور حتی نمیدانند در صورت تهدید شدن چگونه از سلاح استفاده کنند. بر اساس گزارشی که توسط پایگاه تحقیقاتی «سیاست اسلحه» انجام شد، 20 تا 25 درصد از افسران پلیس ایرلند چگونگی کار با سلاح گرم را میدانند. با این حال، میزان جرم و جنایت در ایرلند در مقایسه با آمریکا بسیار پایینتر است.
3 – انگلیس
سر پیتر فاهی، رئیس شهربانی شهر منچستر انگلیس پس از کشته شدن دو افسر پلیس این شهر به ضرب گلوله در سال 2012 گفت: «متاسفانه ما این تجربه را از آمریکا و دیگر کشورها داریم که مسلح بودن نیروهای پلیس لزوما به معنای پایان یافتن تیراندازیهای مرگبار نیست.»
حضور نیروهای غیرمسلح پلیس به امری عادی در بخشهای مختلف بریتانیا تبدیل شده است؛ البته ایرلند شمالی از این ماجرا استثناست. همین مساله باعث شده است درگیریهای مرگبار کمی بین نیروهای پلیس انگلیس و مجرمان شکل بگیرد. براساس تحقیقاتی که توسط افبیآی صورت گرفت، نیروهای پلیس آمریکا در سال 2013 مرتکب 461 قتل توجیهپذیر شدند و این در حالی است که در همان زمان، هیچ موردی در این زمینه از سوی نیروهای پلیس انگلیس گزارش نشد.
براساس تحقیقی که بیبیسی در سال 2004 انجام داد، 82 درصد از نیروهای فدراسیون پلیس انگلستان تمایلی به استفاده از سلاح در زمان انجام وظیفه نداشتند. حداقل یکسوم از نیروهای پلیس انگلیس نگران جان خود در زمان انجام وظیفه هستند، با این حال بسیاری از آنها با مسلح بودن مخالفت میکنند.
4- زلاندنو
جان باتل، استاد جرم شناسی دانشگاه فنی آوکلند در زلاندنو میگوید که در حقیقت پلیسهایی که مسلح نیستند، با خطرهای کمتری رو به رو میشوند. او در مقالهای که در همین زمینه در سال 2010 منتشر کرد به این موضوع اشاره داشت که در زلاندنو، کشاورز بودن به مراتب خطرناکتر از افسر پلیس بودن است.
کارشناسان بر این باورند که مسلح بودن پلیسها در این کشور به رقابت تسلیحاتی بین مجرمان منتهی میشود که همین مساله میزان خشونتها را افزایش میدهد. فیلیپ آلپرز، استاد دانشکده بهداشت عمومی سیدنی در این زمینه میگوید:« فقط افسران ارشد پلیس زلاندنو با خود سلاح گرم حمل میکنند.»
5 – نروژ
در سال 2011، نروژ با یک تراژدی رو به رو شد که غیرمسلح نبودن نیروهای پلیس در آن مشخص بود. یکی از راستگرایان افراطی این کشور به نام آندرس بریویک با حمله به یک اردوگاه تابستانی، مرگ 77 نفر را رقم زد. چنین جنایتهایی به ندرت در این کشور حوزه اسکاندیناوی اتفاق میافتد، اما بسیاری، تاخیر و اهمال نیروهای پلیس را علت این حادثه معرفی کردند. با وجود این، تاکنون ثابت شده که سنت افسران پلیس غیرمسلح بسیار قویتر از ترس از تروریسم بوده است.
علاوه بر این کشورها، از 16 جزیره اقیانوس آرام، نیروهای پلیس 12 جزیره غیرمسلح هستند. آلپرزمیگوید که آنها بر این باورند که هر جامعهای که کمتر مسلح باشد، تمیزتر و بهتر است. در این میان، بسیاری از تحلیلگران عقیده دارند که خلع سلاح ناگهانی افسران پلیس آمریکا بدون توجه به ریشههای جرم و جنایت در این کشور، اثرات مخربی به همراه خواهد داشت. آدسون در این باره میگوید: «هر گونه تلاشی برای غیرمسلح کردن افسران پلیس آمریکا باید همگام با سیاستهایی باشد که برابری اقتصادی و نژادی را افزایش داده و فرصتهای بیشتری در اختیار طبقات پایین جامعه قرار دهد.»
انتهای پیام/