صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در نشست خبری مطرح شد؛

جایزه ۴۰۰ میلیون تومانی جلال در انتظار برگزیدگان/ «آل‌احمد» درباره فلسطین و اسرائیل چه گفت؟

مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران درباره دوره جدید جایزه جلال آل احمد گفت: امسال توجه بیشتری به ظرفیت‌های استانی شد که جای قدردانی دارد.
کد خبر : 886712

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، نشست خبری شانزدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد صبح امروز یکشنبه سوم دی در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.

برگزیدگان جایزه جلال آل احمد در دوره شانزدهم، ۴۰۰ میلیون تومان دریافت می‌کنند

علی رمضانی مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران در ابتدای این نشست با تشکر از دست‌اندرکاران برگزاری شانزدهمین دوره جایزه جلال گفت: آنچه که در این رویداد مورد نظر ما بوده رونق ادبیات داستانی در کشور است. این رویداد در کنار آموزش و کمک به تولید می‌تواند باعث این اتفاق بیفتد. امسال توجه بیشتری به ظرفیت‌های استانی شد که جای قدردانی دارد.

وی افزود: در آیینه آمار در کشور، ادبیات پرعنوان‌ترین و پر شمارترین، پرفروش‌ترین و پرمخاطب‌ترین رده‌ها در مجموعه رده‌های موضوعی منتشر شده در کشور در دو حوزه تالیف و ترجمه است. امسال این رویداد برابر شد با یکصدمین سالگرد تولد جلال آل احمد که برنامه‌های ویژه‌ای هم برای این همزمانی داشته و داریم. ما در روز ۱۱ آذر در زادگاه جلال آل احمد در طالقان نشستی داشتیم که در نوع خود جالب توجه بود. رویدادهای دیگری هفتم برگزار می‌شود، مثل اجتماع برگزیدگان، سال گذشته ۷۰ امین سال انتشار اثر «غربزدگی» بود و امسال هم این دبیرخانه این رویداد تصمیم گرفت به کتاب دیگری از جلال توجه بیشتری کند.

وی ادامه داد: کتاب «سفر به ولایت عزرائیل» که درخصوص سفر جلال به اسرائیل است که ۱۵ سال پس از شکل گیری مفهوم جعلی رژیم صهیونسیتی بوده است. چرا جلال آل احمد به اسرائیل سفر کرد؟ او به دعوت اسرائیلی ها به آنجا رفت. او بحثی در این کتاب دارد که در همان سال اول به آپارتایدی که در آنجا رخ داده اعتراض می‌کند. او در مسئله فلسطین و اسرائیل برای امروز ما هم حرف دارد، حتی در دوره‌ای که شرایط با امروز متفاوت بود.

مدیرعامل خانه کتاب ابراز کرد: امیدوارم با خوانده شدن آثار او و کتاب‌های برگزیدگان این رویداد بیشتر به رونق ادبیات داستانی کمک کنیم.

رمضانی در ان نشست اعلام کرد: برگزیدگان جایزه جلال آل احمد در دوره شانزدهم، ۴۰۰ میلیون تومان دریافت می‌کنند و شایستگان تقدیر هم جایزه ۱۰۰ میلیون تومانی دریافت می‌کنند.

هدایت‌الله بهبودی با سه جایزه جلال در صدر برگزیدگان

حامد محقق معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران در ادامه این نشست آماری از روند برگزاری این دوره ارائه داد و گفت: دبیرخانه رویداد از اوایل تیرماه فعالیت خود را شروع کرد و فراخوان ارسال اثر نیز در مهرماه منتشر شد. امسال کتاب ها در حوزه مستند نگاری ۸۹۳ عنوان بوده، در حوزه داستان کوتاه ۴۴۳ عنوان، رمان ۱۴۰۷ عنوان، نقد ادبی ۸۳ کتاب.
 
وی افزود: تعداد برندگان در این ۱۵ دوره ۱۱۳ نفر بودند و جناب بهبودی با سه جایزه بیشترین جوایز را داشتند. در این ۱۵ دوره ۵۵ ناشر جایزه حلال را به دست آوردند. در این دوره سه ناشری که نامزد دریافت جایزه شدند از ناشران شهرستانی هستند و دو نویسنده غیرتهرانی هستند. بازه سنی ۲۸ سال تا ۶۲ سال را نامزدها دارند و سه نامزد با اولین کتابشان نامزد دریافت این جایزه شدند.
 
معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران با بیان اینکه در این دوره ۴ استاد دانشگاه نامزد شدند و ۵ نفر از داوران این دوره از نویسندگان و منتقدان غیرتهرانی هستند، گفت: دبیرخانه دو رویکرد داشته، یکی اینکه در یازده استان ۳۳ کارگاه برگزار کرده و ۲۲۰ نفر در این کارگاه ها اموزش دیدند. نکته دیگر اینکه افرادی که در دوره مقدماتی ثبت نام کردند این دوره را در استان‌ها گذراندند و برگزیدگان دوره‌های استانی در این دوره ملی حضور دارند. حدود ۲۵۰ نفر در این رویداد ثبت‌نام کرده‌اند که حدودا ۱۰۰ نفر دعوت می‌شوند. افتتاحیه این رویداد با اختتامیه جایزه جلال همزمان است و این افراد در طی سه روز کارگاه‌های خود را سپری می‌کنند.
 
 داستان کوتاه، رمان و مستندنگاری پر زحمت‌ترین بخش‌های جایزه جلال
 
گلعلی بابایی دبیر علمی جایزه جلال در ادامه نشست عنوان کرد: وقتی پیشنهاد این جایگاه به من ارائه شد، ابتدا راغب نبودم چون می‌دانستم کار سختی است و حق الناس بر گردن انسان است. تمام آثار ارسالی متعلق به افرادی هستند که باید برای همه آن‌ها حقی در نظر گرفت. ضمن اینکه روند جایزه جلال را می‌دانید که دبیر علمی فقط یک رای در انتخاب داوران دارد و این کار را سخت‌تر می‌کند. در این دوره همه داوران خوب و معتقد و به دنبال حفظ حق‌الناس بودند.
 
وی افزود: بار اصلی بر دوش دبیرخانه بود که نزدیک به ۳ هزار اثر را دسته بندی کردیم . ما از ۱۶ آبان کار را با آثار حوزه نقد ادبی شروع کردیم. در سه چهار جلسه تمام شد. پر زحمت‌ترین بخش ها هم داستان کوتاه، رمان و مستندنگاری بودند که ساعت‌های زیادی برای هر اثر وقت گذاشتند. در بخش رمان از ۱۴۰۰ به ۵۰ رمان، بعد به ۲۰ رمان، بعد ۵ رمان و در نهایت به نامزدهای نهایی رسیدیم. تمام هم و غم ما این بود که در آذر ماه که تولد حلال در آن ماه است این رویداد به سرانجام برسد که متاسفانه باتوجه به حجم آثار این اتفاق میسر نبود.
 
بابایی ادامه داد: در برخی رشته‌ها رقابت خیلی نزدیک بود و تصمیم‌گیری واقعا مشکل بود. ما تلاش کردیم حق کسی ضایع نشود و امیدوارم آنچه که حاصل شد مقبول درگاه حق باشد و حق به حق‌دار برسد.
 
در بخش پایانی نشست نامزدهای جایزه جلال در همه بخش‌ها معرفی شدند
 
نقد ادبی: 

«آخرالزمان در رمان‌های آپوکالیپتیک» نوشته صغری صالحی
«اتصال روایی بیتا روایت: طرحی برای روایت‌شناسی پسا ساختارگرایانه» اثر ساره زیرک
 «جلال آل‌احمد و معاصرانش» نوشته امید طبیب‌زاده
«زبان علم در پژوهش های ادبی» نوشته نعمت‌الله ایران‌زاده، سمیه آقابابایی و محمدمهدی زمانی
 «سیر تطور، اکنون و آینده رمان« نوشته حامد رشاد
 
محمدرضا سنگری، کامران پارسی‌نژاد و احمد شاکری داوران این بخش هستند.
 
مستندنگاری:

«تو خداداد عزیزی هستی» اثر جواد رستم‌زاده
«روزهای پیام بری: روایتی از زندگی غلامحسن حدادزادگان،پیام رسان و راننده پیکر شهدا» نوشته روح‌الله شریفی

 «عملیات احیا،: روایت صعود یک مجموعه دانش‌بنیان به قله دانش و فناوری الکتروموتور» نوشته محمد حکم آبادی

«من اعتراف می‌کنم: زندگی و زمانه وحید افراخته، عضو مرکزی سازمان مجاهدین خلق» نوشته محمد رحمانی

 حمید حسام، جواد کامور بخشایش و جواد کلاته عربی نیز داوران بخش متند نگاری هستند.

مجموعه داستان کوتاه:

«از قبل یکشنبه می‌شود» نوشته علی شاهمرادی
«عاصف و الدار» نوشته محمدقائم خانی

حبیب یوسف‌زاده مهدی کفاش و محمدعلی رکنی داوری این بخش را بر عهده داشتند.

رمان و داستان بلند

«بیروت» نوشته ابراهیم اکبری دیزگاه

«سفر به آتش» اثر مریم مطهری‌زاد

«غمسوزی» نوشته اعظم عظیمی

«فصل توت‌های سفید» سید عذرا موسوی

«گروگان‌کشتگی« اثر نوید ظریف کریمی

انتهای پیام/

ارسال نظر