کهنسالی از دقت حافظه کوتاهمدت تصویری میکاهد
به گزارش خبرنگار گروه پژوهش و دانش خبرگزاری علم و فناوری آنا، مطالعه اخیر محققان دانشگاه تهران نشان میدهد دقت حافظه کوتاه مدت با افزایش سن به صورت پیوسته کاهش مییابد. پژوهشگران دانشگاه تهران دریافتند که رابطه مستقیم و معناداری میان افزایش سن و توانایی حافظه کوتاه مدت در ثبت تصاویر وجود دارد.
حافظه کوتاه مدت به تمامی حافظه انسان از رویدادهای اشاره دارد که طی چند ثانیهٔ نزدیک رخ داده است. حافظه کوتاه مدت یکی از سه بخش حافظه است که مغز انسانها به کمک آن به پردازش دادهها دست میزند و از این جهت نیازمند بررسی و پژوهش گسترده است.
احسان رضایت، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و سرپرست این پژوهش در این باره گفت: یافتههای جدید علمی نشان میدهد که با افزایش سن، دقت حافظه کوتاهمدت کاهش مییابد. این موضوع از اهمیت بسیاری برای سلامت ذهنی افراد مسن و افزایش درک ما از تغییرات در عملکرد حافظه آنها برخوردار است. در مطالعه اخیر که با مشارکت ۱۰۲ نفر از افراد سالم در ردههای سنی ۱۸ تا ۷۱ سال انجام شده، تأثیر افزایش سن بر حافظه کوتاه مدت تصویری بررسی شده است.
به گفته وی در این پژوهش، افراد در یک تکلیف شناختی حافظه کوتاهمدت مبتنی بر تصاویر شرکت کردند. شرکتکنندگان میبایست تصویر یک چهره را به حاقظه میسپردند و سپس آن را در میان تصاویر همانند بازمیشناختند.
یافتههای پزوهشگران نشان داد که با افزایش سن، شمار خطاها به شدت بیشترمیشود. براین اساس باید بر درک تأثیر افزایش سن بر عملکرد حافظه کوتاه مدت اهمیت داد و در توسعه برنامههای پرستاری و مداخلههای بهبودی برای افراد کهنسال این نکته را در نظر آورد.
نتایج این مطالعه که با مشارکت رضایت، جواد حاتمی، استاد دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران و پژوهشگران دیگری از دانشگاه تهران، پژوهشگاه دانشهای بنیادی و پژوهشکده علوم شناختی انجام شده است، اهمیت بالایی در درک تأثیر افزایش سن بر عملکرد حافظه کوتاه مدت دارد و میتواند در توسعه برنامههای پرستاری و مداخلههای بهبودی برای افراد کهنسال به کار آید.
مقاله استخراج شده از این تحقیق، به تازگی در مجله «پیری، روانشناسی عصبی و شناخت» از سوی انتشارات راتلج انگلستان منتشر شده و از طریق پیوند زیر دستیافتنی است:
Aging decreases the precision of visual working memory
انتهای پیام/