صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

حجت‌الاسلام شجاعی: نور اهل بیت در محرم و اربعین جاری است

حجت‌الاسلام شجاعی گفت: شما نور اهل‌بیت (ع) را به‌طور کامل در اربعین در همه انسان‌ها ببینید. در اربعین همه انسان‌ها اعم از شیعه، سنی، یهودی، سیک، هندو، بودائی، زرتشتی، صابئی و... همه می‌آیند و حول محور معصوم جمع می‌شوند.
کد خبر : 859135

به گزارش خبرنگار فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، خبرگزاری آنا به مناسبت فرا رسیدن ماه محرم حسینیه مجازی خود را راه‌اندازی کرد تا در قالب خبر، گزارش، مصاحبه، شعرخوانی مطالبی را به مخاطبان در قالب حسینیه مجازی عرضه کند تا همراهان در مجلس عزای حسینی مهمان باشند.

بر اساس این گزارش، حجت الاسلام والمسلمین محمد شجاعی، طی سخنانی در هیات محبان الرضا علیه السلام (بقعه متبرکه شیخ عبدالله طرشتی) اظهارکرد: پیش از این عرض کردم که قیمت هر انسانی به معرفت اوست و هر چه معرفت انسان بیشتر باشد، به خداوند تبارک و تعالی تقرب بیشتری دارد. این نکته را هم عرض کردم که اگر بخواهیم به خداوند معرفت درستی پیدا کنیم، باید اول قواعد و فرمول‌ها را خوب بفهمیم و مهم‌ترین قاعده‌ای که در قرآن به‌عنوان مهم‌ترین پایه و قاعده ذکر شده این است که نظام خلقت یک نظام مهندسی و ریاضی است؛ یعنی از الله تا ماده تحت قانون عدد قرار دارند، «شَیْءٍ عِنْدَهُ بِمِقْدَارٍ» (رعد/۸)؛ «جَعَلَ ٱللَّهُ لِکُلِّ شَی قَدرا» (طلاق/۳)؛ «إِنَّا کُلَّ شَیْءٍ خَلَقْنَاهُ بِقَدَر» (قمر/ ۴۹). در همه چیز اندازه و عدد هست؛ لذا اگر کسی بخواهد فهم درستی از خودش، خلقت، معارف دینی و معارف اسلامی داشته باشد، باید یک فهم ریاضی از گزارشی که خداوند تبارک و تعالی به‌عنوان خالق کُلَّ شَیْءٍ می‌دهد، درست بفهمد.

وی افزود: مادر همه فرمول‌ها و محور همه قواعد و قوانین یک قانون بیشتر نیست. یعنی خداوند تبارک و تعالی یک ساختار ریاضی آفریده که کامل‌ترین ساختار است و بعد بقیه ساختار‌ها را که که از آن کامل‌تر نیستند و پیرو آن هستند، مثل ساختار‌های فرشتگان، حیوانات، گیاهان، اجرام و اشیاء همه بر اساس این ساختار اصلی آفریده شده‌اند.
حجت الاسلام شحاعی با طرح این پرسش که ساختار اصلی انسان چیست؟ تصریح کرذ: یعنی انسان کامل یا مثل اعلی که عالی‌ترین نمونه و کامل‌ترین دستگاهی است که خدا آفریده و محاسبات دیگر مخلوقات را هم به او سپرده است. یعنی انسان کامل که فرمود: «کُلَّ شَیْ‌ءٍ أَحْصَیْناهُ فِی إِمامٍ مُبِینٍ» (یس/۱۲). تمام محاسبات اشیاء در یک نفر انجام می‌شود. یک نفر هست که تمام تقدیرات الهی در دست اوست. هر زمان هم یک نفر هست. یعنی یک امام معصوم و یک خلیفه‌الله این کار را می‌کند.

وی افزود: در زیارت امام حسین (ع) این را می‌خوانید که، «إِرادَةُ الرَّبِّ فِی مَقادِیرِ أُمُورِهِ تَهْبِطُ إِلَیْکُمْ وَتَصْدُرُ مِنْ بُیُوتِکُمْ» اراده حق تعالی در اندازه‌گیری کارهایش، تقدیر و برش‌ها، اول به سوی شما نازل می‌شود، بعد از منزل و بیت شما به همه مخلوقات عالم در عالم ناسوت، ملکوت و جبروت می‌رسد. پس محور و واسطه فیض یک نفر است. هم خزانه‌دار است، هم محاسبه‌کننده و هم تمام فیض را به همه مخلوقات و موجودات می‌دهد، چون خلیفه و از طرف خداوند سلطان عالم است و خداوند همه تقدیرات خودش را از مجرای انسان کامل و مثل اعلی، یعنی نمونه از خودش انجام می‌دهد. ما باید این فهم را از امام داشته باشیم. یعنی حتی آن لشکر عمر سعد هم که توان دارند و راه می‌روند، غذا می‌خورند، شمشیر می‌زنند و شمشیر می‌کشند و حتی آن ملعونی که روی سینه امام نشسته است و دارد سر امام را می‌برد، قوت و قدرت و انرژی و توانش را دارد از خود امام دریافت می‌کند. یعنی امام اصل محور خلقت است.

حجت‌الاسلام شجاعی ادامه داد: اگر ما بخواهیم تمام فرمول‌ها و محاسبات را درک کنیم، ابتدا باید این ساختار را خوب بشناسیم. این ساختار همان ساختاری است که در همه انسان‌ها وجود دارد. ساختار مثل اعلی که معصوم دارد، بنیه‌اش در ما هم قرار داده شده است؛ «آیه فَإِذا سَوَّیْتُهُ وَ نَفَخْتُ فیهِ مِنْ رُوحی» (حجر/۲۹) از روح خودم در انسان دمیدم. این روح که از خداوند در انسان دمیده می‌شود، همان نور محمد (ص) و آل محمد (ص) است. شما می‌توانید این نور را فقط در یک جا در کره زمین ببینید، آن هم در یک محدوده زمانی مشخص و در حد یکی دو هفته در کل سال، این نور به شکل کامل قابل دیدن است.

وی افزود: شما نور اهل‌بیت (ع) را به‌طور کامل در اربعین در همه انسان‌ها ببینید. در اربعین همه انسان‌ها اعم از شیعه، سنی، یهودی، سیک، هندو، بودائی، زرتشتی، صابئی و... همه می‌آیند و حول محور معصوم جمع می‌شوند. یعنی هیچ وجه اشتراک دیگری ندارند. آنچه که همه این اقوام را جمع می‌کند، روح مشترکی است که از اهل‌بیت (ع) در همه انسان‌ها وجود دارد. این نشان می‌دهد که همه انسان‌ها ظرفیت بی‌نهایت شدن و خلیفه‌الله شدن را دارند.

وی با بیان اینکه بعد از انقلاب ده‌ها میلیون نفر شیعه شدند. این‌ها قبلاً مسلمان نبودند و این ظرفیت با انقلاب اسلامی فعال و شکوفا شد و در همه این‌ها هم هست. گفت: پس همه انسان‌ها این وجه اشتراک را دارند. این نکته از نظر معرفتی خیلی مهم است. باید نکات دقیق معرفتی را به شما بگویم تا فهم درستی از قواعد قرآن و اسلام پیدا کنیم. پس رابطه اهل‌بیت (ع) با همه انسان‌ها یک رابطه وجودی است. یعنی چیزی که در اربعین همه را جمع می‌کند، یک امر دینی و اعتقادی و مذهبی نیست، بلکه یک امر حقیقی است که آن‌ها را می‌کشاند و به آنجا می‌آورد. یعنی کسی نمی‌رود به آن‌ها بگوید بلند شوید بروید کربلا یا اربعین، بلکه روحی که از امام حسین (ع) و همه ائمه (ع) در همه انسان‌ها هست، آن‌ها را می‌کشد و به آنجا می‌آورد. این اصل و روحی که وجود دارد، آن‌ها را می‌آورد. پس ما، یعنی همه انسان‌ها یک رابطه وجودی با امام داریم که به آن می‌گوئیم رابطه حقیقی.

وی افزود: یک رابطه حقوقی هم هست که خیلی‌ها رعایت نمی‌کنند. رابطه‌ای است مبنی بر اینکه ایشان امام و واجب‌الاطاعه است. شیعیان این را می‌دانند و خودشان هم اکثراً رعایت نمی‌کنند. یعنی فقط ائمه را دوست دارند، والا به عنوان اینکه آن‌ها الگوی انسانیت هستند، رعایت نمی‌کنند.

حجت الاسلام شجاعی گفت: بنابراین اکثر افراد با ائمه با جهالت ارتباط برقرار می‌کنند. مثلاً وقتی می‌گوید: «وَ اَسَئلهُ اَن یُبَلغَنیَ المَقامَ الَمحمودَ لَکُمُ عِنْدَ اللهِ وَ اَنْ یَرزُقَنی طَلَبَ ثاری مَعَ اِمامٍ هُدی ظاهِرٍ ناطِقٍ بالحَقِ مِنْکُمْ وَ اَسئلُ اللهَ بِحَقِکُمْ» خداوند می‌فرماید تو به معصوم بگو من می‌خواهم به مقامی که تو داری برسم، کمتر از تو نیستم، اما ما با ائمه اصلاً این رابطه را نداریم و اصلاً سبک زندگی ما به‌گونه‌ای نیست که ما را به این سمت ببرد و به این جایگاه برساند. نه از خود آن‌ها دریافت می‌کنیم، نه از قرآن و نه اصلاً چنین بنائی داریم. این چیز‌ها را، چون ثواب دارد می‌خوانیم. گفته‌اند اگر بخوانید مشکلات اقتصادی‌تان حل می‌شوند؛ ازدواجتان حل می‌شود؛ بلا نمی‌آید، حاجت‌هایتان برآورده می‌شوند و ما هم می‌خوانیم، اما کسی زیارت عاشورا را جدی نمی‌خواند. یعنی اگر کسی بتواند زیارت عاشورا را از اول تا آخر جدی بخواند و قلبش شهادت بدهد که من از اول تا آخر هرچه گفتم راست گفتم، اگر کسی به این مقام برسد که یک بار زیارت عاشورا را بتواند به این شکل بخواند، این شخص حتماً با امام و هم‌درجه امام محشور می‌شود، چون متن زیارت عاشورا کاملاً یک متن حقیقی سنگین ریاضی است و کاملاً تخصصی طراحی شده و مهندسی آن بی‌نظیر است.

وی ادامه داد: ولی ما همان‌طور که به خدا هم مذهبی نگاه می‌کنیم، نه حقیقی، به امام حسین (ع) هم همین‌طور نگاه می‌کنیم و نه بر اساس ساختار حقیقی و معرفتی و ساختار ریاضی از عالم، ارتباطاتمان هم به همین شکل و یک‌سری ارتباطات درون مذهبی است.

یکی از نکات مهم معرفتی این است که همه انسان‌های روی زمین فرزندان حقیقی اهل‌بیت (ع) هستند. یک رابطه حقوقی هم هست که او امام است. بعضی‌ها این رابطه را قبول دارند و بعضی‌ها اصلاً قبول ندارند. به هر حال این یک حقیقت است.

وی گفت: سایر مسائل تحت عنوان این فهم درست درمی‌آید. شما در رساله نمی‌توانید پدر و مادرتان را فدای کسی کنید. هیچ مرجع تقلیدی اجازه نمی‌دهد شما پدر و مادرتان را فدای چیزی یا کسی بکنید و می‌گوید اگر شما جانتان را هم فدای آن‌ها کنید، کم است، اما در کدام فهم شما می‌توانید پدر و مادر و همه کس‌تان را فدا کنید؟ این در فهم غیرفقهی و یک فهم معرفتی بالاست. می‌فهمید که امام حسین (ع) و اهل‌بیت (ع) چه کسانی هستند و می‌دانی که حقیقت خود تو هستند، یعنی تو جزو این خاندان و آل هستی؛ و حالا می‌گوئی: «بِأبى أَنْتُمْ وَ اُمّى وَ أهْلى وَ مالى وَ اُسْرَتی» همه کس من فدای شما. در نظام فقهی اشکال دارد که شما این حرف را بزنید، اما در نظام فوق فقهی، در نظام معرفتی و حقیقی، عین حقیقت است؛ و شما می‌گوئید: «بِأبى أَنْتُمْ وَ اُمّى وَ أهْلى وَ مالى وَ اُسْرَتى» همه کس من و همه چیز من فدای کسی که نسبت او با من از نسبت من با پدر و مادر زمینی‌ام بالاتر است. رابطه‌اش، نسبتش، عشقش، عاطفه‌اش و حقش از همه کس من بالاتر است.

حجت‌الاسلام شجاعی در ادامه با بیان اینکه قرآن این را خیلی زیبا بیان می‌کند که نسبت این شخص به تو از همه کس بالاتر است. گفت: پس ابتدا باید این ساختار را بفهمیم. می‌گوید هر چیزی را که می‌خواهی بشناسی، اول باید بروی و نفس‌ات را بشناسی و تا خودت را نشناسی الله و رب را نمی‌دانی چیست و تا خودت را نشناسی، هیچ چیز را نمی‌فهمی: «لا تَجهَلْ نَفسَکَ؛ فإنَّ الجاهِلَ مَعرِفَةَ نَفسِهِ جاهِلٌ بِکُلِّ شَیء»، چون من همه چیز را با این ساختار تنظیم کرده‌ام. یعنی اگر شما می‌خواهی فیزیک، جامعه‌شناسی، زیست‌شناسی، روان‌شناسی، اقتصاد، مدیریت، علوم سیاسی و... را بخوانی، تا ساختار اصلی‌ای را که همه خلقت بر اساس آن طراحی شده است نشناسی، علمت به درد نمی‌خورد. یعنی سر بی‌صاحب می‌تراشی.

وی افزود: مثل علوم انسانی که در همه دنیا، از جمله کشور خودمان درس داده می‌شود و در کتاب‌های دانشگاهی درسش را می‌خوانند، اساساً وجود خارجی ندارد و بر اساس این انسانی که نیست یا بخش کوچکی از آن دیده شده است، علوم انسانی را طراحی می‌کنند و به خورد مردم می‌دهند. به همین دلیل هم هرچه این علوم پیشرفت بیشتری می‌کنند، بشر سعادتمندتر نمی‌شود. یعنی نه فقر کم می‌شود، نه طلاق، نه جنایت، نه جنگ، نه خودکشی‌ها، نه افسردگی‌ها. این علوم انسانی هیچ چیزی را نمی‌تواند کم کند. تدریس می‌شود، ولی جلوی هیچ فاجعه‌ای را نمی‌توانند بگیرند. فجایع روز به روز دارند بیشتر می‌شوند و این علوم و دانش‌ها فقط به درد حرف زدن علمی می‌خورند، ولی به حل مسئله‌ای کمک نمی‌کنند.

حجت‌الاسلام شجاعی گفت: روان‌شناسی‌ای هم که در نظام سلطه طراحی شده است، به تو یاد می‌دهد که چگونه نظام سلطه را بپذیری و غصه نخوری. این علوم هیچ‌یک از شاخص‌های آسیب‌رسان بشری را حل نکرده‌اند و دائماً دارند افزایش پیدا می‌کنند.

انتهای پیام/

ارسال نظر