«برگزیت» و گرانی کاغذ بلای جان ساقی لندن شد
به گزارش خبرنگار ادبیات و کتاب خبرگزاری آنا، بزرگترین کتابفروشی تخصصی اروپا واقع در شهر لندن که بیشتر کتابهایی به زبانهای عربی و کردی میفروخت، به دلیل افزایش شدید قیمت کتابهای عرب زبان و به دلیل اثرات مخرب برگزیت بر این حوزه کسب و کار مجبور به تعطیلی شده است.
این کتابفروشی کتابهایی که در خاورمیانه و شمال آفریقا منتشر میشوند را به زبان انگلیسی میفروخت و همچنین دارای کتابهایی به زبانهای عربی و کردی در تمام حوزهها بود. از جمله پرفروشترین عناوینی که در وب سایت این کتابفروشی به چشم میخورد میتوان به کتاب آشپزی «نان و نمک» نوشته اسماهان باروانی به زبانهای کردی و انگلیسی، اشعار کلاسیک زنان عرب، کتابی به دو زبان انگلیسی و کردی، اشاره کرد.
** خاموشی نور راهنمای مهاجران خاورمیانهای در لندن
کتابفروشی الساقی توسط آندره و سالوا گاسپارد و مای گوسوب، سه دوستی که بعد از فرار از لبنانِ جنگزده در لندن ساکن شدند در ۱۹۷۸ تاسیس شد. طبق بیانیهای که به بهانه تعطیلی این کتابفروش منتشر شده است، این مغازه «نور راهنمایی بود نه فقط برای مهاجران خاورمیانه ای، بلکه برای تمام خاورمیانه ایهایی که میتوانستند کتابهایی که در کشورهای خودشان ممنوع بود را از آنجا تهیه کنند.»
گاسپارد میگوید این کتابفروشی بیشتر کتابهای خود را از لبنان تهیه میکرد، «اما شرایط اقتصادی دیگر چنین اجازهای نمیدهد»، قیمت کتاب در لبنان به طرز چشمگیری افزایش یافته است. او گفت: «ناشرها مجبورند برای این که بتوانند در این کار بمانند قیمتها را افزایش دهند، چون قیمت کاغذ و حمل و نقل دو برابر شده است. عامل دیگر نرخ ارز است، که دیگر به نفع ما نیست-ما قبلاً به دلار امریکا خرید میکردیم. همچنین نباید افزایش هزینه زندگی در بریتانیا را فراموش کرد. هزینههای اداره کتابفروشی سر به آسمان میسایند.»
گاسپارد یکی دیگر از دلایل کاهش فروش را «برگزیت» میداند. «ما قبلاً کتابهای زیادی به کشورهای عضو اتحادیه اروپا میفروختیم، که به دلیل افزایش نرخ گمرکی و مالیاتها چنین کاری دیگر ممکن نیست. کتابخانههای عربی در بریتانیا-یکی دیگر از مشتریان مهم ما، امروز به مراتب کتابهای کمتری از ما میخرند؛ و به دلیل کاهش مسافران کشورهای عرب زبان در بریتانیا ما تعداد زیادی از مشتریهای خود را از دست داده ایم. البته نباید این را هم نادیده گرفت که نسل امروزی برخلاف پدران و مادرانشان علاقه و توجه چندانی به کتابها نشان نمیدهند.»
** نگرانی صنعت نشر بریتانیا از افزایش قیمت کتاب
پیشتر، صنعت نشر بریتانیا امسال درباره افزایش شدید قیمت کتابها ابراز نگرانی کرده بود. افزایش قیمت کاغذ و انرژی و اثرات برگزیت به این معنا است که صنعت نشر این کشور باید فشارهای مالی بیشتری را تحمل کند. ناشران مستقل معتقدند که در اوایل سال آینده احتمالاً قیمت کتاب دوباره زیاد میشود، هرچند آنها سعی میکنند تا با استفاده از کاغذ ارزانتر و نازکتر، با به تأخیر انداختن چاپ مجدد کتابهای قدیمیتر و کاهش تیراژها هزینهها را پایین نگه دارند و از افزایش قیمت کتاب برای مصرف کنندهها جلوگیری کنند.
کتابفروشیها همچنین شاهد افزایش کتابهای داستانی با جلد سخت بوده اند. قیمت خرده فروشی این کتابها در انگلستان معمولاً بین ۱۵ تا ۲۰ پوند بود. مجله «کتابفروش» در گزارشی خبر داده که کتابهای جلد سخت امروز با قیمت خرده فروشی ۲۲ تا ۲۵ پوند به فروش میرسند، لذا کتابفروشیهای مستقل قادر به رقابت با فروشگاههای بزرگتری که میتوانند به مشتریان خود تخفیف بدهند نیستند. اگرچه کتابفروشی الساقی تعطیل میشود، اما انتشارات این کتابفروشی، «ساقی بوکس» و «دارالساقی» به فعالیت خود در غرب لندن ادامه میدهند.
انتهای پیام/