صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۲۹ - ۰۷ فروردين ۱۴۰۱

تغذیه حیوانات؛ خدمت به مادر طبیعت یا خیانت

غذا دادن به حیوانات غیرخانگی کاری بسیار غلط و توجیه ناپذیر تلقی می‌شود و در برخی کشورها مشمول پرداخت جریمه‌های سنگین و برخورد قانونی است.
کد خبر : 649681

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه جامعه خبرگزاری آنا، هدی قدسیان کارشناس محیط زیست در یادداشتی اختصاصی که در اختیار خبرگزاری آنا گذاشت، درباره مشکلات تغذیه دادن به حیوانات نوشت؛ ماجرای ارتباط انسان و محیط زیست، به بلندی تاریخ بشر است. از عصر شکار ارتزاق از دانه‌ها وگیاهان تا شکار حیوانات که طبیعت بزرگ و مقدس شمرده می‌شد و بشر ناتوان؛ تا چیرگی بشر در عصر کشاورزی و تهاجم برای رام کردن طبیعت. اوج داستان، تلاش برای مغلوب کردن طبیعت در آغاز مدرنیته برای بهره برداری حداکثری برای تولید و سود بیشتر بود.


اما کم کم با بررسی‌های بیشتر علمی که مولود همین مدرنیته بود حساب و کتاب‌ها شروع شد که به عنوان مثال فلان حیوانات را منقرض کردیم، فلان اکوسیستم در فلان جا دستخوش تغییر شده و گونه‌های گیاهی در خطر نابودی هستند و حتی برای سرگرمی فلان گونه بامزه را به عنوان هدیه به سفری قاره‌ای برده‌ایم و چون تغدیه کننده برای کنترل تعداد آن وجود ندارد، بلای جان شده و بافت طبیعی منطقه را از بین برده است. خلاصه همه این شیرین کاری‌های بشر منجر به ایجاد تغییراتی غیر قابل جبران شد که نیازمند تلاش بسیار برای نجات حیوانات، گیاهان، هوا، آب، خاک، جو و ...است.


اما این داستان تمامی ندارد؛ حالا احساس شرم وگناه، ترس از آینده، تفسیر اشتباه از متون دینی، عوام گرایی رسانه‌ها و ترویج نگاه‌های غیرکارشناسی و... در مواردی انسان امروزی را از این سمت بوم انداخته و با دخالت‌های عجیب و غریب به اصطلاح مهرورزانه حتی با نیت‌های پاک، دارد غریزه طبیعت را نابود می‌کند که در نهایت با توجیه‌هایی مثل ارتباط و مهربانی با طبیعت، نیکوکاری، حمایت از حیوانات و ... گسترش پیدا می‌کند.


اگر به اطراف پارک لاله سرزده باشید زیرپایتان پر از غذای گربه است. در جاده فیروزکوه کنار یک پمپ بنزین، پاتوق افرادی است که در مسیر بازگشت از یک سفر پرماجرا، اضافه غذاهای خود را به سگ‌های منطقه می‌دهند و ناخودآگاه هر ماشینی که می‌ایستد سگ‌ها به سمت آن هجوم می‌آورند. خرید دل و جگر مرغ برای گربه‌های خیابانی امری رایج است. جنگل‌های شمال پر است از جوجه کباب های آماده در ظرف های یکبارمصرف و یا بدون ظرف در کنار درختان برای نشان دان سخاوتمندی مسافران و اظهار محبتشان به حیوانات تا خود را فعال محیط زیستی جا بزنند!


همه این‌ها در حالی است که اصولا این حیوانات شکارچی و جستجوگر هستند!


اساسا غذا دادن به حیوانات غیرخانگی کاری بسیار غلط و توجیه ناپذیر تلقی می‌شود و در برخی کشورها مشمول پرداخت جریمه‌های سنگین و برخورد قانونی است.


در قانون ایالات متحده آمریکا آزار و اذیت حیوانات چنین تعریف شده است: "آزار و اذیت" از نظر قانونی به هر اقدامی اطلاق می‌شود که "الگوهای رفتار عادی" حیوان را قطع کند، بنابراین این شامل به دام انداختن، نوازش کردن، یا غذا دادن به اکثر حیوانات می‌شود.


جریمه‌ها و اقدامات قانونی برای این موضوع ایالت به ایالت متفاوت است و در پلیس محلی واحدی با عنوان واحد کنترل حیات وحش وجود داردکه به تخلفات رسیدگی می‌کند که بسته به هر پرونده بین ۲۵ تا بیش از ۷۵۰ دلارجریمه تعیین شده است.


اما سوال اصلی اینجاست که چرا غذا دادن به حیوانات حتی پرندگان امری مذموم است؟


دلایل متعددی برای این موضوع بین نهادها و فعالان محیط زیستی مطرح شده است که مهمترین آن‌ها در این یادداشت آمده است:


۱. به زبان ساده هر حیوانی دارای رژیم غذایی تخصصی است و با خوردن غذای نامناسب دچار مشکلات و بیماری هایی می شود که گاهی به مرگ حیوان منجر می‌شود.


۲. حیوانات با محیطی که در آن زندگی می‌کنند سازگار شده‌اند. بنابراین آن‌ها می‌توانند غذای خود را پیدا کنند و به کمک ما نیاز ندارند. حیوانات به راحتی به غذاهای طبیعی خود دسترسی دارند. پیدا کردن غذا روتین و عادت زندگی آن‌هاست که با غذا دادن نابجا، روال زندگی طبیعی آن‌ها از بین می رود. در صورتی که حیوانات به تغذیه شدن، به جای یافتن غذا عادت کنند به منابع غذایی ناپایدار و نامعتبر و نامناسب عادت کرده‌اند و علاوه بر اینکه از نظر تغذیه‌ای آسیب می‌بینند، غریزه خود را از دست می‌دهند و زمان‌هایی که غذایی نباشد دچارگرسنگی وسوتغذیه می‌شوند.


۳. تغذیه حیوانات می‌تواند باعث گسترش بیماری شود. در جایی که غذا برای حیوانی مثل سگ ریخته می‌شود، سگ‌های زیادی دور هم جمع می‌شوند. وقتی حیوانات در تعداد بیشتر از حد معمول جمع می‌شوند، انتشار بیماری و انگل بین آن‌ها بسیار آسان است.


همچنین این غذا ممکن است برای حیوانات دیگری مطلوب باشد و به رفت و آمد حیوانات دیگر در این مکان منجر می شود و وجود میکروب و ویروس و باکتری وانگل‌های حیوانات مختلف می‌تواند دامنه عظیمی از بیماری‌ها و مرگ و میرها را به دنبال داشته باشد.


همچنین، غذای انسان به دلیل تغییرات به وجود آمده برای آماده سازی آن، می‌تواند حاوی باکتری‌ها و بیماری هایی باشد که در طبیعت یافت نمی‌شوند. برخی از حیوانات، مانند پرندگان و سنجاب‌ها، غذای خود را ذخیره می‌کنند تا بعد بخورند. حتی کمی غذای انسان می‌تواند کل انبار غذا را آلوده کند، غذا را خراب کند یا بیماری را گسترش دهد.


۴. تغذیه حیوانات می‌تواند منجر به درگیری بین انسان و حیات وحش شود زیرا آن‌ها ترس خود را نسبت به انسان‌ها از دست می‌دهند، زمانی که با انسانی مواجه می شوند انتظار تغذیه شدن دارند و بیش از اندازه نزدیک می شوند، می توانند پرخاشگر شوند و آن‌هایی که بیش از حد تهاجمی می شوند ممکن است افراد و حیوانات خانگی آن‌ها را مورد آزار و اذیت قرار دهند. این امر می تواند منجر به درگیری انسان و حیات وحش شود تا جایی که برای محافظت از مردم و دارایی ها نابود شوند. دراین مورد می توان به بلاتکلیفی شهرداری در مورد سگ های ولگرد که به مردم حمله میکردند اشاره کرد که در مواردی به قتل حیوان منجر می شد و فعالان محیط زیستی را نگران میکرد و همگی ناشی از رواج یک الگوی رفتاری غلط بین مردم بود.


۵. تغدیه نابجا، حیات وحش را در معرض خطر قرار می‌دهد چرا که در مواردی آن‌ها برای تغذیه شدن توسط انسان به نزدیکی جاده ها می آیند و در تصادفات جاده ای از بین میروند و یا به دام شکارچی ها می افتند؛ یا پرندگان مهاجر به نقاط شهری می آیند، در اثر برخورد با موتور هواپیما از بین می روند و سلامت سرنشینان را به خطر می اندازند. گاهی مشاهده شده که تفاوتی بین ماده غذایی و ظروف یکبارمصرف و شیشه و فویل قایل نیستند و با استفاده از آن دچار جراحت می شوند و یا حتی میمیرند.


اما در صورتی که دوستدار طبیعت هستید و به حیوانات مهرمی ورزید چه راهکارهای جایگزینی دارید؟


● به حیوانات غذا ندهید و اضافه غذا را در حیاط، پیاده رو، باغچه، پارک و جنگل به جانگذارید.


● در صورتی که به طبیعت سفرکرده‌اید باقیمانده خوراکی‌ها و زباله‌ها را کاملا بسته بندی کنید و برگردانید.


● هنگام سفر به طبیعت یا در پارک‌ها، باغ، حیاط و... فاصله مناسبی بین خود و حیوانات رعایت کنید و هرگز آن‌ها را لمس و نوازش نکنید. از تماشای حیات وحش از راه دور لذت ببرید. به فضای آن‌ها احترام بگذارید و به یاد داشته باشید که آن‌ها حیوانات وحشی هستند و باید وحشی بمانند.


● از به اشتراک گذاری تصاویر افرادی که به حیوانات غذا می‌دهند یا آن‌ها را نوازش می‌کنند اجتناب کنید تا رسانه‌ای برای ترویج این امر ناپسند نباشید.


● در هنگام مواجهه با حیوان بیمار، ضعیف یا زخمی و آسیب دیده، او را به مراکزحفاظت از محیطزیست یاتوانبخشی که به راحتی با گوگل کردن دردسترس هستند منتقل کنید.


● اگر درختان میوه دارید، میوه را در زمانی که رسیده است بچینید یا دور بریزید. کود و سموم شیمیایی برای آن‌ها مضر هستند از طرفی موجب جذب گرازها و سایرحیوانات به داخل باغ یا مزرعه شما می‌شوند که منجر به درگیری و ضرب و جرح انسان یا حیوان می شود.


● از سطل زباله های فلزی یا پلاستیکی بادوام با درب های محکم در حیاط، مزرعه یا باغ خود استفاده کنید.


انتهای پیام/۴۱۷۲/


انتهای پیام/

ارسال نظر