صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۷:۵۹ - ۳۰ خرداد ۱۳۹۹

جشن آب پاشونک چیست؟ / آشنایی با جشن آغاز تابستان

یکی از جشن ها که در ابتدای فصل تابستان در بین ایرانی ها جا افتاده بود جشن آب پاشونک میباشد که امروزه کمتر کسی اسمی از آن شنیده است.
کد خبر : 496575

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، اول تیرماه با آغاز فصل گرم و داغ تابستان همراه است که در این روز ایرانیان “جشن آب پاشونک” به پا می‌کنند. چون در آغاز تابستان بارش باران کاهش پیدا می‌کند، این جشن به منظور طلب باران از پروردگار جهانیان می‌باشد و با آب پاشیدن برای هم آرزوی سالی پر از باران و رحمت الهی می‌کردند.


جشن آب پاشونک برگرفته از آیین مهر ایرانی و آیینی است که برگزاری آن با شکل‌گیری آیین زرتشت در ایران ممنوع شد، این در حالی است که برگزاری این آیین در خارج از کشور رواج پیدا کرده و همچنان ادامه دارد.


از جمله کشورهایی که جشن آب در آن برگزار می‌شود شامل: تایلند، هند و ارمنستان می‌باشد.



انقلاب تابستانی


انقلاب تابستانی یا خوریستان تابستانی اوج ارتفاع خورشید در یکی از نیمکره‌های عرضی (شمالی یا جنوبی) کره زمین و در نتیجه طولانی‌ترین روز سال در آنجاست. در این روز و در لحظه ظهر خورشیدی، زاویه میان خورشید و افق جنوبی بیشتر از هر روز دیگر است و آفتاب در این روز به کمال و اوج سالیانه خود دست می‌یابد.


در ایران قدیم طولانی‌ترین روز سال را گرامی می‌داشتند و آن را روز چله تموز می‌نامیدند. چله تابستان از اول تیر تا دهم مرداد می‌باشد.


علت جشن آب پاشونک


زمانی در ایران 7 سال باران نیامده بود و فیروز پسر یزد گرد اول شاه ایران نگران قحطی و مرگ و میر بود در آن زمان هیچ کس از قحطی نمرد و بعد از اولین بارندگی مردم بسیار خوشحال شدند و به نشانه تشکر از اینکه در قحطی تلفات نداشته‌اند خدا را شکر کردند و به روی هم آب پاشیدند.


جشن آب پاشونک، آبریزان، نوروز طبری، کشاورزان و جشن تیرگان نام‌های دیگر این جشن می‌باشد.


جشن آب پاشونک در نقاط مختلف ایران به دلیل شرایط اقلیمی و آب و هوایی متفاوتی که در هر منطقه وجود دارد، زمان برگزاری آن نیز متفاوت است، ممکن است در هر منطقه شکل و ابزار آن نیز تغییر کند.



در برخی از نواحی خراسان و افغانستان این زمان را گوجه عروس یا گل عروس می‌نامند.
به نوعروسان میوه‌های نو رسیده، آرد و نبات هدیه می‌دهند. این مراسم در خراسان همزمان با فرا رسیدن و به بار نشستن درختان و رسیدن نخستین میوه‌های درختی برگزار می‌شود. در این مراسم در روزی تعیین شده بین اهالی روستا، میوه‌های نوبرانه را همراه با سبزی، کاهو، آرد و روغن در سینی بزرگ چیده و به خانه نو عروسان می‌برند.


جشن آب پاشونک در نخستین روز فصل تابستان برابر با روز یکم تیر ماه که خورشید به بالاترین جایگاه خود می‌رسد برگزار می‌شده است. این جشن هنوز هم در بسیاری از نواحی ایران همراه با گردهمایی و مراسم آب‌پاشی و آبریزگان در صحرا برگزار می‌شود.
این جشن در فراهان، اراک و محلات برگزار می‌شود.


 


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر