صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۹ - ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
رئیس قوه‌ قضائیه:

هم ‌بستر‌های فسادزا باید اصلاح شود و هم برخورد با مفسدان ادامه یابد

رئیس قوه قضائیه گفت: هم ‌بستر‌های فسادزا باید اصلاح شود و هم باید با مفسدان برخورد شود و در حوزه نظارت و قضاوت تلاش شود که مبارزه با فساد به عنوان یک نکته محوری در سال جدید مورد توجه قرار گیرد.
کد خبر : 481814

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، به گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه، اولین جلسه شورای روسای کل دادگستری و دادستان‌های مراکز استان‌ها در سال جدید، به‌صورت ویدئوکنفرانس، به ریاست آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی و با حضور اعضای شورای عالی قوه قضائیه امروز چهارشنبه (۲۰ فروردین) برگزار شد.


رئیسی در ابتدای این جلسه با عرض تبریک سال جدید و اعیاد شعبانیه و ولادت حضرت ولیعصر (عج)، شب نیمه شعبان را با توجه به اعمال آن، شبی مهم برای ورود به ضیافت الهی و لیله‌القدر دانست و اظهار کرد: بدون تردید برکات امشب، برکات بی‌نظیری است که خداوند به ما و ملت بزرگ ما و بشریت مرحمت کرده و خواهد کرد.


وی تصریح کرد: در این بلیه‌ای که وارد شده و ویروس منحوس کرونا، قطعاً در کنار اقدامات بسیار ارزشمند مجاهدان عرصه سلامت، دعا و نیایش به درگاه حضرت حق به‌ویژه در امشب و فردا شب و این لیالی و ایام بسیار مغتنم خواهد بود.


رئیس قوه قضائیه ابراز امیدواری کرد که همگان مشمول عطایای الهی در شب نیمه شعبان شوند و از مهم‌ترین آن‌ها را غفران، توفیق برای گره‌گشایی از کار مردم و انجام وظیفه عنوان کرد.


رئیسی با تقدیر صمیمانه از اقدامات مجاهدانه همه همکاران در سراسر کشور در سال گذشته و به‌ویژه در ماه‌های پایانی سال، تصریح کرد: خصوصاً نسبت به رسیدگی به پرونده‌های معوقه و مسن و کثیرالشاکی هم در تهران و هم در مراکز استان‌ها، همت ارزشمندی شد.


رئیس قوه قضائیه به روسای کل دادگستری‌ها تأکید کرد که مراتب تشکر وی را به قضات ابلاغ کنند.


وی با اشاره به زحمات مضاعفی که قضات و کارکنان مجموعه قضایی باوجود شیوع ویروس کرونا متحمل شدند، گفت: همکاران ما ضمن اینکه عرصه خدمت را ترک نکردند، تلاش کردند پرونده‌ها را رسیدگی نمایند. بعضاً هم ابتلاهایی برایشان پیدا شد؛ ولی تلاش کردند که ضمن اینکه وظایف را انجام می‌دهند، پروتکل‌های لازمی که ستاد ملی مقابله با کرونا و ستادهای استانی داشتند، رعایت شود.


رئیسی با تأکید بر اینکه در ادامه راه هم همکاری‌ها با ستاد ملی مقابله با کرونا ضرورت دارد، ادامه داد: باید اجتماعات ایجاد نشود و تا بشود هم دادرسی صورت گیرد و هم چارچوب‌ها و پروتکل‌های لازم در این رابطه رعایت گردد.


رئیس قوه قضائیه با اشاره به اینکه کرونا محدودیت ایجاد می‌کند؛ اما به‌هیچ‌عنوان در مسیر تحول نمی‌تواند مانعی باشد، با تأیید محدودیت‌های که این ویروس ایجاد کرده است، اظهار کرد: این‌گونه حوادث و مسائل نباید هیچ مانعی برای مسیر تحول در دستگاه قضایی ایجاد کند.


وی در ادامه با اشاره به فرصت‌هایی که کرونا می‌تواند برای قوه قضائیه ایجاد کند، در این زمینه به توسعه دادرسی الکترونیک اشاره کرد و گفت: در این زمینه روندی تاکنون وجود داشته که باید تسریع شود و همه در این زمینه مشارکت کنند و دنبال شکل‌گیری یک دستگاه قضایی هوشمند باشند.


رئیس قوه قضائیه استفاده از ظرفیت‌های قانونی برای دادرسی‌های غیرحضوری و فرهنگ‌سازی در مورد آن را به‌عنوان فرصت دیگر مورد اشاره قرار داد و بیان داشت: در این زمینه دستورالعملی ظرف چند روز آینده ابلاغ خواهد شد که معاون اول قوه قضائیه زحمت تهیه آن را متقبل شده و جمع‌بندی آن در ستاد قوه قضائیه صورت گرفته است.


حبس زدایی و غربالگری زندان‌ها و فعال کردن نهادهایی که در قانون به آن‌ها اشاره شده، نکات دیگری بود که آیت‌الله رئیسی به‌عنوان فرصت به آن اشاره و بر بازنگری به وضعیت زندان‌ها تأکید کرد.


وی با تأکید بر اینکه حفظ سلامت اصحاب دعوی و ارباب‌رجوع و همکاران به‌ویژه در دادسراها و دادگاه‌های سراسر کشور که خط مقدم برخورد با مسائل هستند، برای ما اهمیت دارد، گفت: حتماً پروتکل‌ها و بایدونبایدهایی که در این رابطه برای دادرسی وجود دارد، کاملاً رعایت شود.
رئیس قوه قضائیه در بخش دیگری از اظهاراتش سه نکته محوری کرامت، مبارزه با فساد و تلاش و همکاری با همه بخش‌ها برای رفع موانع تولید را به‌عنوان اولویت‌های سال جدید عنوان کرد.


رئیسی در تبیین موضوع کرامت افزود: رسیدگی، پیگیری و بررسی مسائل با حفظ کرامت نسبت به قضات و همکاران، اصحاب دعوی، ارباب‌رجوع، متهم و همه‌کسانی که به نحوی با عدلیه و سازمان‌های وابسته به قوه قضائیه سروکار دارند، یک امر بسیار مهم است.


وی با اشاره به دستورالعمل ابلاغ‌شده در این زمینه بر تبیین و به‌کارگیری آن در بخش‌های قوه قضائیه تأکید کرد و افزود: برای اینکه اسمی در رابطه با بخشنامه باشد این کار را انجام ندادیم و دلیل ابلاغ آن این بود که واقعاً در تمام بخش‌ها و اجزای قوه قضائیه اجرایی شود.


رئیس قوه قضائیه در رابطه با مبارزه با فساد از آن به‌عنوان نکته‌ای محوری و دارای اولویت در دستگاه قضا یادکرد و گفت: بر سلامت دستگاه قضایی و سازمان‌های وابسته همواره تأکید شده و تداوم این سلامت و مبارزه بی‌امان با فساد باز هم مورد تأکید خواهد بود.


رئیسی بابیان اینکه هم بسترهای فسادزا باید اصلاح شود و هم باید با مفسدین برخورد شود، تأکید کرد که در حوزه نظارت و قضاوت تلاش شود که مبارزه با فساد به‌عنوان یک نکته محوری در سال جدید مورد توجه قرار گیرد.


وی با اشاره به تلاش و همکاری با همه بخش‌ها برای رفع موانع تولید به‌عنوان محور سوم، یادآور شد: اگر موانع تولید رفع شود، تولید رونق و جهش می‌یابد و شعار سال تحقق پیدا می‌کند.


رئیس قوه قضائیه از قاچاق، واردات بی‌رویه، بوروکراسی اداری پیچیدهٔ موجب زحمت کارآفرینان و سرمایه‌گذاران، فساد اقتصادی و رشوه به‌عنوان موانع جدی تولید عنوان کرد و گفت: این موارد چوبی لای چرخ تولید است که باید برداشته شود تا تولید رونق و جهش یابد.


رئیسی بابیان اینکه سیاست ما این است که دستگاه قضایی، دستگاهی فعال باشد و با مسائل به‌صورت منفعل برخورد نکند، ادامه داد: باید از حوزه منتظر دادخواست شدن مقداری خارج شد و به یک اقدام ایجابی گسترش عدل که قانون اساسی بر آن تأکید دارد، دست زد.


وی با تأکید بر اینکه باید دادخواست محوری به گسترش عدل با اقداماتی که طبیعتاً در این رابطه باید قوه قضائیه انجام دهد، تبدیل شود، اظهار کرد: در تحول باید با توجه و نگاه به مردم و مشارکت آن‌ها از یک رویکردهای سنتی به رویکرد فناورانه و آنچه که دادرسی الکترونیک و دستگاه قضایی هوشمند را رقم بزند، حرکت کنیم.


رئیس قوه قضائیه ادامه داد: در دستورالعملی که در رابطه با توجه به مردم و نقش دادن به مردم و نهادهای مردمی ابلاغ شد، همه بخش‌ها در دستگاه قضایی تلاش کنند از این موقعیت و ظرفیت در جهت انجام وظایف استفاده کنند.


رئیسی در ادامه، احیای حقوق عامه را به‌عنوان مأموریت قوه قضائیه مورد اشاره قرار داد و گفت: در رابطه با حقوق عامه بخش‌های مختلفی در قوه قضائیه مسئولیت دارند و مطابق قانون اساسی احیای حقوق عامه با قوه قضائیه است.


وی بابیان اینکه موارد روشن از حقوق عامه باید مورد پیگیری قرار گیرد، تصریح کرد: انحصارگری و عدم شفافیت از موانع حقوق عامه است و باید در جای خودش دنبال شود و مسئولیت آن‌هم با دادستانی کل کشور، سازمان بازرسی، معاونت پیشگیری از وقوع جرم و دادستان‌ها در سراسر کشور است.


رئیس قوه قضائیه با اشاره به جنبه سلبی و ایجابی احیای حقوق عامه مطابق با اصل گسترش عدل و آزادی‌های مشروع ادامه داد: برخورد با کسی که مانع آزادی‌های مشروع مردم می‌شود، در حوزه سلبی و از سوی دیگر جنبه ایجابی قضیه، نکاتی است که مورد توجه است و بخش‌های پژوهشی و اجرایی در این رابطه کار کنند و در این زمینه چارچوب‌هایی هست که در قانون اساسی و فرمایشات مقام معظم رهبری مورد تأکید قرار گرفته است.


رئیسی ادامه داد: حتی حقوقی از مردم که امروز استکبار جهانی به‌صورت ظالمانه ضایع می‌کند، باید از سوی بخش بین‌الملل قوه قضائیه پیگیری و به دنبال احیای این حقوق مردم باشیم.


وی به موضوع نظارت و تقویت آن اشاره کرد و افزود: تقویت نظارت درون قوه‌ای و برون قوه‌ای مورد تأکید است. دیوان عالی کشور نظارت پیشگیرانه در جهت اتقان آرا داشته باشد و باید در سال جاری در این جهت یک گام به جلو برداشته شود.


رئیس قوه قضائیه افزود: نظارت بیشتر و دقیق‌تر بر عملکرد درون دستگاه به‌وسیله متولیان و در بیرون دستگاه هم به‌وسیله سازمان بازرسی صورت گیرد و باید نظارت پیشگیرانه تقویت شود؛ چراکه می‌تواند جلوی بسیاری از تخلفات را بگیرد.


رئیسی در جلسه شورای روسای کل دادگستری و دادستان‌های مراکز استان‌های سراسر کشور اظهار کرد: ارتقاء کرامت مردم در دستگاه قضایی، مبارزه با فساد و تلاش برای رفع موانع تولید سه اولویت دستگاه قضا در سال ۹۹ خواهد بود.


رئیس قوه قضائیه با تأکید بر اینکه گسترش عدل راهبرد فعالانه دستگاه قضاست، خطاب روسای کل دادگستری و دادستان‌های مراکز استان‌های سراسر کشور افزود: برای احیای حقوق مردم، منتظر رسیدن دادخواست و شکایت نمانید و برای رفع فساد، نظارت‌های پیشگیرانه هم درون دستگاه قضایی هم در سطح کشور را توسعه دهید.


رئیس دستگاه قضا تأکید کرد: انحصارگری، عدم وجود رقابت وعدم شفافیت از موانع فراگیر احقاق حقوق عامه در کشور است که باید دادستان‌ها در جهت رفع آن اقدام کنند.


رئیسی به دادستان‌ها و قضات، تأکید کرد مراقبت کنند، جامعه به کروناهای مجرمانه مبتلا نشود.


وی افزود: بعد از شناسایی مبتلایان به کروناهای اقتصادی اخلاقی و اجتماعی، اولاً مراقبت کنید خودتان مبتلا نشوید سپس علت‌یابی کنید و برای درمان، حکم صادر کنید. در پایان هم بر دوران نقاهت مجرم و برای بازگشت او به جامعه نظارت کنید.


رئیس قوه قضائیه افزود: نظارت بیشتر و دقیق‌تر بر عملکرد درون دستگاه به‌وسیله متولیان و در بیرون دستگاه هم به‌وسیله سازمان بازرسی صورت گیرد و باید نظارت پیشگیرانه تقویت شود؛ چراکه می‌تواند جلوی بسیاری از تخلفات را بگیرد.


رئیسی اضافه کرد: در مورد پیشگیری از وقوع جرم، در ادوار گذشته سازوکاری ایجاد شده است؛ اما باید به‌صورت جدی دنبال شود تا آمار ورود پرونده‌ها کاهش یابد. کانون شکل‌گیری وقوع جرم با توجه به اطلس جغرافیایی جرم باید دنبال شود تا تولید جرم نداشته باشیم. لذا در این رابطه دبیرخانه شورای عالی پیشگیری از وقوع جرم باید فعال شود.


وی با تأکید بر فعال شدن دبیرخانه شورای عالی پیشگیری از وقوع جرم برای دنبال کردن مسائل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگیِ پساکرونا گفت: اگر به این موضوع توجه نشود، تبدیل به آسیب اجتماعی و درنهایت جرم می‌شود. لذا همه ابعاد پساکرونا باید به‌صورت پیشگیرانه مورد بحث قرار گیرد و برخورد با این قضیه نباید منفعلانه باشد.


رئیس قوه قضائیه بابیان اینکه یکی از وظایف قوه قضائیه که در قانون اساسی به آن اشاره شده، کشف جرم است، تصریح کرد: این موضوع ایجاب می‌کند یک حرکت برتر و فعال در این رابطه صورت گیرد؛ به‌نحوی‌که دادستان‌ها نقش هدایتگری در رابطه با ضابطین داشته باشند و درگیر مسائل غیر مهم نشوند. در این رابطه برخط کردن سامانه‌هایی که کشف جرم را تسهیل می‌کنند و راهنمایی و هدایت ضابطین باید به‌صورت محوری مورد توجه قرار گیرد.


رئیسی با تأکید بر موضوع رسیدگی‌های قضایی اظهار کرد: نهادهایی همچون شوراهای حل اختلاف، میانجیگری و داوری که در قانون تأسیس شده است، باید فعال شوند. این موضوع منجر به کاهش ورودی پرونده‌های می‌شود.


وی در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: سامانه انتشار آرای قضایی به اتقان آرا و رسیدگی عادلانه کمک می‌کند. ان‌شاءالله این سامانه فعال‌تر شود.


مسئله اصلاح مجرمان باید به‌صورت جدی در دستور کار قرار گیرد


رئیس قوه قضائیه ادامه داد: مسئله اصلاح مجرمان باید به‌صورت جدی در دستور کار قرار گیرد. زندانیان بخشی از مجرمین هستند و اینکه این موضوع به‌صورت اداره کل در گوشه سازمان زندان‌ها باشد، کافی نیست. موضوع اصلاح مجرمان در قانون اساسی به‌عنوان یکی از وظایف قوه قضائیه آمده است؛ لذا باید سازوکارهایی در رابطه با اصلاح کسانی که مجرم هستند، ایجاد کنیم. مسئله کاهش جرم و جنایت و همچنین جامعه سالم مبتنی بر این است که جرم و جنایت در جامعه در حداقل ممکن باشد؛ بنابراین اصلاح مجرمان نه‌فقط در گوشه‌ای در سازمان زندان‌ها بلکه این مسئله باید احیا شود و این در حالی است که آیین‌نامه و سازوکاری تاکنون برای آن نداشته‌ایم.


در این نشست روسای کل دادگستری‌ها و دادستان‌های استان‌های کرمان، آذربایجان شرقی، اصفهان، همدان، خراسان جنوبی، گیلان، اردبیل، خراسان رضوی، البرز، قم، فارس، کرمانشاه، خوزستان، خراسان شمالی، گلستان، مرکزی، لرستان، آذربایجان غربی، کهکیلویه و بویراحمد و سمنان به ارائه گزارش عملکرد خود و طرح مسائل مهم قضایی استان خود پرداختند.


رئیسی در ادامه بابیان اینکه علاج کرونا نیازمند اقدامات بهداشتی و درمانی است، گفت: در مورد کسانی که مبتلا به کرونای اخلاقی و اجتماعی می‌شوند، باید کادر آشنا و متخصص، این افراد را درمان کنند. این کادر باید علت کرونا (علت جرم، علت فساد اقتصادی و رشوه) را بشناسد و درمان کند و بر دوره نقاهت نظارت داشته باشد. کروناهای اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی باید درمان شود؛ چون ممکن است جامعه مبتلا به فساد و آلودگی شود؛ لذا دادستان‌ها، قضات و روسای دادگستری‌ها همواره باید این موضوع را رصد کنند تا جامعه مبتلا به این‌گونه کرونا نشود.


وی افزود: اگر احکامی صادر و به هر دلیلی اجرانشده، باید لیست آن مشخص و اعلام شود تا علل آن بررسی گردد. همچنین در مورد بازداشتی‌هایی که قرار بازداشت آن‌ها طولانی شده، باید بررسی و پیگیری صورت گیرد و همچنین غربالگری زندان نیز مورد توجه باشد.


رئیس قوه قضائیه با اشاره به تکالیفی که در قوانین بر عهده قوه قضائیه گذاشته‌شده است، گفت: در ماده 21 و 22 قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و همچنین در برنامه توسعه ششم احکامی برای قوه قضائیه در نظر گرفته شده است که معاونت راهبردی قوه قضائیه این موضوع را دنبال کرده است؛ بنابراین باید با همه ظرفیت تلاش کنیم که این تکالیف و احکام را اجرایی نماییم تا حجتی علیه ما نباشد مبنی بر اینکه قانون ما را موظف به امری کرده و انجام نداده‌ایم.


انتهای پیام/4145/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر