نهضت اجتماعی جوانان، هوایی تازه در فضای مدیریت کهنه و خسته کشور/ جنبشی که پای کار حل مسائل مردم است
گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- رضا رضوی؛ دوران جوانی در مابین دوران کودکی، نوجوانی، میانسالی و کهنسالی دورهای متفاوت و سرشار از انرژی و تلاش و توانایی است که اگر در مسیر درست قرار گیرد، میتواند تاثیر بسزایی در زیست اجتماعی شخص، خانواده و جامعه بگذارد.
از سوی دیگر پنجرهای از فرصت جمعیتی در کشور رو به سوی جوانی گشوده شده است که اگر سیاستگذاری درستی در استفاده از این فرصت صورت گیرد، به باور قریب به اتفاق کارشناسان، میتواند سکوی پرشی برای پیشرفت و توسعه کشور برای دهههای آینده پدید بیاورد.
با وجود همه شعارها و وعدهها اما، هنوز آنطور که شایسته است این توجه و استفاده از این حجم انرژی جوانی در کشور محقق نشده است. این کمتوجهی به نقش جوانان در تصمیمسازیها و تصمیمگیریها موجب آن شده است که جمعی از جوانان در ایجاد «نهضتی اجتماعی» هم آوا شوند.
حل مسائل مردمی به یک نهضت اجتماعی نیاز دارد
«نهضت اجتماعی جوانان» یک جنبش مردمی است که برای بازتعریف مدلی جدید از حکمرانی ایجاد شده است. این مدل جدید از حکمرانی منطبق بر فعال کردن لایههایی از فعالان اجتماعی برای ایجاد حلقه اتصال میان مردم و حاکمیت است. این نهضت در فعالیت اجتماعی رویکردی مسئله محور دارد و در وهله اول در تلاش است تا فعالان اجتماعی را پای کار حل مسائل مردم بیاورد. مسائل بر زمین ماندهای که به دلایل مختلف از قبیل بروکراسی اداری، عدم توزیع عادلانه امکانات و ثروت، اشتباهات ساختاری و دیگر عوامل مشابه مرجعی برای حل و فصل آنها وجود نداشته یا در حل آنها ناکارآمد بوده است .
به زبان سادهتر این نهضت در پی آن است که با استفاده از تجربیات نهضتهای قبلی مثل نهضت سوادآموزی، نهضت جهاد سازندگی و نهضت دفاع و امنیت، نهضت حل مسائل بر زمین مانده مردم به دست خود مردم را پدید آورد و میدانی جدید برای حرکتهای مردمی ایجاد کند.
نهضت اجتماعی جوانان در مرحله نخست خود، سعی در شناسایی فعالان اجتماعی دارد زیرا گامهای بعدی برای پیشرفت منطقهای را باید همین فعالان بردارند. فعالانی که در بیشتر زمانها بیاطلاع از هم و بدون یک نگاه جامع به اجتماع و عرصه فعالیت خود، بعضاً حتی مشغول فعالیتهایی هستند که از میزان اثرگذاری بالای آن در صورت مدلسازی و تکثیر بیاطلاعند.
دستگاههای همکار با نهضت اجتماعی جوانان
برای شناسایی این فعالان اجتماعی در گام نخست فعالیت، این نهضت البته از همکاری با مجموعههای متعددی همچون کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت ورزش و جوانان، وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی، قرارگاههای بسیج سازندگی و پیشرفت و آبادانی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و مجموعههای مرتبط با فعالیتهای اجتماعی ناگزیر بوده است.
هشت عرصه برای شروع شناسایی و شبکهسازی فعالان اجتماعی تاکنون در این نهضت در نظر گرفته شده است که عبارتند از «کسب و کار و کارآفرینی و رفاه اقتصادی»، «نشاط و تفریح»، «مطالبه گری»، «سلامت»، «محیط زیست»، «آموزش و فناوری»، «ورزش» و «گردشگری».
این نهضت همایشهایی را با عنوان «عهدواره پیشرفت منطقهای» در استانهای مختلف کشور برگزار میکند تا محملی برای شناسایی و البته معرفی الگوهای موفق فعال در حوزههای هشت گانه فعالیتهای اجتماعی پدید آورد.
در این سلسله همایشها که به صورت استانی و با حضور فعالان اجتماعی هر استان و با ارائه مدلهایی از فعالیتهای موفق اجتماعی برگزار میشود، نهضت اجتماعی سعی در معرفی فعالیتهای اثرگذاری دارد که دارای سه ویژگی مهم مردمی بودن، دارای خلاقیت بودن و داشتن قابلیت مدلسازی و تکثیر باشند.
تاکنون و در آذر و دی ماه سال جاری، عهدواره پیشرفت منطقهای در استانهای بوشهر، تهران، گلستان، خراسان رضوی، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد برگزار شده و چهارشنبه و پنجشنبه هرهفته چند استان میزبان برگزاری این همایش منطقهای است.
در نتیجه برگزاری این همایشها تا کنون شبکهای از فعالان اجتماعی حول هستهای از جامعه نخبگان اجتماعی شکل گرفته و میزان افراد عضو این مجموعهها در حال افزایش است. با توجه به منطقهای بودن فعالیتهای این نهضت، شناسایی مسائل مبتلابه هر منطقه، بر خلاف روندهای رایج در دیوانسالاری، از خود منطقه اتفاق افتاده و خود مردم همان منطقه برای حل مسئله محلی خود بسیج می شوند.
خطری که نهضت اجتماعی جوانان را تهدید میکند
هرچند فعالیتهای جمعی و نهضتگونه تاکنون و در تاریخ انقلاب اغلب به موفقیتهای قابل توجهی دست پیدا کردهاند، اما یک تهدید دائمی بر این فعالیتها سایه افکنده است. تبدیل شدن به سازمان و گرفتار شدن در ساختارسازی و نهادسازی در قالب جنبشهای مردمی، آفتی است که نهضتها را از بقا و حیات و استمرار فعالیتها باز میدارد.
از سوی دیگر محصور و منحصر ماندن دامنه فعالان اجتماعی عضو نهضت در بخشی خاص از بدنه اجتماعی میتواند، تجربه فعالیتهای قشری قبلی را تکرار کرده و منجر به ضعف و اضمحلال نهضت در طولانی مدت شود.
همچنین توجه بیشتر به فعالیتهای رسانهای و اطلاعرسانی از دیگر لازمههای فعالیت این نهضت به نظر میرسد و بدون اطلاعرسانی دقیق نمیتوان انتظار داشت موج حرکت مردمی در پیوستن به این نهضت پدیدار شود.
باید امیدوار بود که در مسیر تحقق گام دوم انقلاب که محور آن را جوانان و فعالیتهای ایشان تشکیل میدهند، نهضت اجتماعی جوانان برای حل مسائل مردم، نفسی تازه باشد.
انتهای پیام/4076/
انتهای پیام/