صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۰۶ - ۰۳ شهريور ۱۳۹۸

بیماری‌هایی که قلیان به جانتان می‌اندازد

مصرف قلیان این روز‌ها رو به افزایش است، در حالی که این ماده دخانی عوارض مرگبار و خطرناک‌تری نسبت به سیگار دارد.
کد خبر : 412079

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، روز جمعه بود و همراه خانواده برای تفریح به یکی از بوستان‌های شهر رفته بودیم، دور هم نشسته بودیم که بوی خاص مشامم را آزار داد، این بو چیزی جز بوی تنباکوی قلیان نبود، خانواده‌ای در چند قدمی ما دور هم نشسته بودند و از کودک سه ساله تا پیرمرد ۷۰ ساله همه با هم قلیان می‌کشیدند و هیچ کس از قلیان کشیدن شرمنده نبودف هم نوبتی یک پک می‌زدند و قلیان را به نفر بعدی می‌دادند.


متاسفانه این روز‌ها مصرف قلیان به یک تفریح خانوادگی تبدیل شده است، تفریحی که سلامت همه اعضای خانواده را به خطر و انواع و اقسام سرطان‌ها و عوارضی، چون ناباروری را به جان افراد می‌اندازد، اغلب خانواده‌ها با مصرف سیگار در فرزندان خود مخالف هستند، این در حالی بوده که عوارض مصرف قلیان برای سلامت بدن چند برابر سیگار است.



آمار مصرف مواددخانی در ایرانیان


محمد رضا مسجدی دبیر کل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان درباره مضرات مصرف قلیاناظهار کرد: واقعیت امر این است که مصرف قلیان جامعه ما رابه شدت تهدید می کند و همین مسئله آسیب های جدی به خانواده ها وارد می کند.


وی ادامه داد: بر اساس آمارها حدود ۲۵ درصد دانشجویان کشور مصرف قلیان را یک بار تجربه کرده اند  و مصرف این ماده دخانی د‌ر سال‌های اخیر ۴ تا ۵ برابر افزایش پیدا کرده است.


وی ادامه داد: در کشورما ۲۰ درصد از مردان و ۳ درصد از زنان سیگار مصرف می کنند اما برخی ها تحت تاثیر کمپانی های بین المللی به دنبال ترویج مصرف قلیان در بین دختران و پسران هستند.


دبیر ستاد کنترل دخانیات وزارت بهداشت با اشارهبه امار مصرف واد دخانی در ایران گفت: آمار مصرف دخانیات در بین مردان ۳۸ و در بین خانم ها ۴ درصد است.


وی ادامه داد: مصرف قلیان خطر افزایش مصرف سیگار را به دنبال دارد  و بر اساس آمارها حدود ۱۳.۵ درصد مردان انواع مواد دخانی را به صورت روزانه و غیر روزانه دود می‌کنند.



تفریحی که سلامت دانش اموزان را تهدید می‌کند


مسجدی افزود: امروزه مصرف قلیان در بین دانش آموزان و دانشجویان افزایش پیدا کرده و استعمال قلیان به عنوان تفریحی برای نوجوانان و جوانان شده است.


دبیر کل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران بیان کرد: براساس قانون توزیع و فروش تنباکوی معطر در کشور ممنوع است، اما متاسفانه تنباکو معطر در قلیان مورد استفاده قرار می گیرد و به دلیل بوی خوشی که دارد، افراد زیادی را جذب خود می کند.


بیش از ۷۲۰۰ ماده زیان بخش در قلیان


مسجدی افزود: در قلیان بیش از ۷۲۰۰ ماده زیان بخش وجود دارد، در حالی که در سیگار تنها ۴  هزار ماده مضر شناسایی شده است؛ باید توجه داشت که ضرر قلیان بسیار بیشتر از مصرف سیگار است.


دبیر کل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران تاکید کرد: هر وعده مصرف قلیان معادل کشیدن ۳ پاکت سیگار است، جوانان جلوی والدین خود سیگار مصرف نمی کنند اما خانوادگی روی به مصرف قلیان می آورند.
مسجدی بیان کرد: در حال حاضر ۹۰ درصد از مراکز عرضه قلیان بدون مجوز هستند و تنها ۱۰ درصد از این مراکز قلیان را با مجوز عرضه می کنند.



 بیماری هایی که قلیان به جانتان می اندازد


دبیر کل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران گفت: مصرف قلیان بیشترین آسیب را به دستگاه تنفسی وارد می کند و مشکلات دهانی، سرطان حنجره، عفونت های مکرر، برونشیت و سرطان ریه از جمله بیماری های مرتبط با مصرف قلیان در بین افراد می شود.


مسجدی افزود: باید توجه داشت که به دلیل مصرف مواد دخانی، سرطان ریه شایع ترین سرطان در بین مردان است، همچنین مصرف قلیان سبب بروز سکته های مغزی و قلبی در بین افراد می شود و برعکس سیگار عوارض مصرف قلیان ۱۵ سال بعد ظاهر می شود.


بیماری های ویروسی که با قلیان منتقل می‌شوند


بهزاد ولی زاده رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت با اشاره به ضرر‌های مصرف قلیان اظهار کرد: مصرف قلیان باعث ایجاد ضرر و آسیب زیادی fi بدن انسان می‌شود به طوری که بخشی از آسیب استعمال قلیان مربوط به تنباکو و قسمت دیگر به دلیل ذغال و ساختار قلیان و محفظه آب آن است.
وی ادامه داد: متاسفانه مصرف قلیان در انتقال بیماری‌های واگیر و غیر واگیر نقش موثری دارد و بیماری‌های قابل انتقال مانند تب خال و ویروس‌های موجود در دهانه شلنگ قلیان به فرد مصرف کننده دیگر منتقل می‌شود و مشکلات متعددی برای افرادی که قلیان استعمال می‌کنند به وجود می‌آورد.
ولی زاده تاکید کرد: ذغال مورد استفاده در قلیان حاوی مونوکسید کربن و فلزات سنگین است و این ذغال بیماری‌های خونی را به همراه دارد و باعث ایجاد سرطان‌های مختلف در بین افراد مصرف کننده می‌شود.
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت بیان کرد: تنباکو معطر دارای انواع ترکیبات حلقوی است که باعث بروز سرطان می‌شود، همچنین بنزن در تنباکو‌های معطر به مقدار زیادی وجود دارد و این ماده باعث ایجاد سرطان خون و دهان می‌شود.


قلیان مساوی با ۱۰ پاکت سیگار


وی  بیان کرد: مصرف قلیان با تنباکو سنتی به اندازه ۲ تا ۱۰ پاکت سیگار به افراد آسیب وارد می‌کند و حتی افرادی که در مواجهه با دود قلیان هستند مانند این است که بین ۱۰ تا ۱۵ نخ سیگار استعمال کرده‌اند.
ولی زاده گفت: ۱۵ درصد از مرگ‌های ناشی از دخانیات به دلیل مواجهه با دود مواد دخانی است و در حال حاضر ۸ میلیون نفر به دلیل مصرف دخانیات در دنیا فوت می‌کنند و از این تعداد ۱ میلیون نفر به دلیل مواجهه با دود دخانیات است.


مرگ سالیانه ۶۰ هزار نفر به دلیل مصرف دخانیات


رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت گفت: در ایران تعداد ۶۰ هزار نفر به دلیل مصرف دخانیات فوت می‌کنند که از این تعداد بین ۶ تا ۱۰ هزار مرد به دلیل مواجهه با دود مواد دخانی و قلیان است.
وی یادآوری کرد: متاسفانه قبح مصرف قلیان در جامعه ریخته شده و مصرف آن بین افراد جامعه افزایش یافته است، در حالی که ضرر مصرف قلیان از سیگار بیشتر است.


سرطان مثانه و ناباروری در کمین مصرف کنندگان قلیان


مهری مهراد متخصص نورویورولوژی  در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گفت: مصرف قلیان و مواد دخانی تاثیر منفی بر روی سلامتی افراد می گذارد و برخلاف تصور افراد ضرر قلیان بیشتر از مصرف سیگار است.


وی ادامه داد: مصرف دخانیات و قلیان جز ریز فاکتور های سرطان مثانه است و سلامتی مثانه مردان را تحت تاثیر خودش قرار می دهد، مصرف قلیان  به دلیل تنباکوی موجود در آن بر روی ناباروری مردان تاثیر منفی دارد.


این متخصص نورویورولوژی ادامه داد: آب موجود در شیشه قلیان سموم تنباکو را دفع نمی کند بلکه این سم ها وارد بدن می شود و به دلیل آنکه در تهیه تنباکوها از مواد مضرر استفاده می شود به همین دلیل مصرف قلیان  میزان شیوع سرطان مثانه را افزایش می دهد.


منبع:باشگاه خبرنگاران


انتهای پیام/4112/


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر