صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۵:۰۸ - ۱۸ بهمن ۱۳۹۷
امین پورنقی*

مقایسه بودجه ورزش کشور با بودجه صرف شده بهداشت و درمان

سرمایه‌گذاری و صرف هزینه برای گسترش فرهنگ ورزش منظم در جامعه، در آینده هزینه‌های درمان بیماری‌های جسمی و روانی و سایر هزینه‌ها را بسیار کاهش خواهد داد.
کد خبر : 358779

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، همه ما این جمله را شنیده‌ایم که پیشگیری بهتر از درمان است. به گفته رضا ملک‌زاده معاون تحقیقات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره وضعیت مرگ و میر در ایران، به طور کلی، در سال ۱۹۹۰ حدود ۴۸ درصد از کل موارد مرگ ناشی از بیماری‌های مزمن غیرواگیر بوده‌اند که این نسبت در سال ۲۰۱۶ به حدود ۸۰ درصد رسیده است. به گفته ایشان مهمترین علل مرگ (۱۰ علت اصلی) در سال ۲۰۱۶ در ایران شامل بیماری ایسکمیک قلبی، سکته مغزی، تصادفات جاده‌ای، پرفشاری خون، آلزایمر، دیابت، بیماری مزمن انسدادی ریوی، بیماری مزمن کلیوی، سایر بیماری‌های قلبی عروقی و سرطان معده هستند (پایگاه پژوهش نتایج سلامت کشور).


براساس آمارهای سازمان ثبت احوال استان تهران در سال ۹۶ تعداد ۵۷ هزار و ۲۹۷ واقعه فوت در استان به ثبت رسیده که از این تعداد ۳۲ هزار و ۱۲۳ واقعه مربوط به فوت مردان و ۲۴ هزار و ۸۲۳ واقعه مربوط به زنان بوده است. همچنین تعداد ۳۵۱ واقعه فوت نامشخص نیز به ثبت رسیده است. از این تعداد مرگ و میر دلایل فوت ۲۵ هزار و ۶۱۴ نفر با سهم درصدی ۴۴.۷۰ بر اثر بیماری‌های قلبی و عروقی بوده است. بعد از آن نیز بیماری‌های دستگاه تنفسی با سهم درصدی ۱۴.۱۹ و بیماری‌های عفونی و انگلی با سهم درصدی ۹.۹۳ جایگاه دوم و سوم عوامل فوت تهرانی‌ها را به خود اختصاص داده است.


از سویی دیگر آمارها نشان می‌دهد در سال 95 بودجه اختصاص‌یافته به بهداشت و درمان در کشور حدوداً 100 برابر بودجه اختصاص‌یافته به ورزش است. در این سال بودجه وزارت بهداشت 2 هزار و 63 میلیارد تومان، بودجه درمان تأمین اجتماعی 19 هزار میلیارد تومان و بودجه خسارت بدنی بیمه مرکزی 600 میلیارد تومان بود.


به‌عبارت‌دیگر در این سال مجموعاً 21 هزار و 663 میلیارد تومان برای بهداشت و درمان هزینه شده است. از طرف دیگر بودجه وزارت ورزش در این سال، 265 میلیارد تومان بود. به عبارتی بودجه ورزش 1.22 درصد بودجه بهداشت و درمان بوده است.


در این میان چنانچه بودجه وزارتخانه‌هایی مانند آموزش‌وپرورش و وزارت علوم و نیروهای مسلح که صرف تربیت‌بدنی و ورزش می‌شود را در مقایسه با بودجه‌ای که صرف بهداشت و درمان می‌شود نیز لحاظ کنیم، این نسبت تغییر چندانی نخواهد داشت.


اگر نگاهی دقیق به این بیماری‌ها و آمارها بیندازیم به‌راحتی به این نکته پی می‌بریم که به‌احتمال‌زیاد علت اصلی بیماری‌هایی مانند ایسکمیک قلبی، سکته مغزی، پرفشاری خون و دیابت کم‌تحرکی و سبک زندگی غیرفعال است. جهت‌گیری‌ها و سیاست‌گذاری‌ها نیز در این زمینه به‌اشتباه بیشتر به سمت درمان و نه پیشگیری رفته است.


بنابراین ضروری است با سیاست‌گذاری‌های صحیح در حوزه تندرستی و سلامت که می‌تواند کار مشترک وزارتخانه‌های بهداشت،‌ درمان و آموزش پزشکی، وزارت ورزش، وزارت علوم،‌ تحقیقات و فناوری، وزارت آموزش‌وپرورش و نیروهای مسلح باشد هر چه زودتر تغییراتی قابل‌ توجه و بنیادین در سبک زندگی ایرانیان رقم بخورد به‌نحوی‌که از سبک زندگی کم‌تحرک به سبک زندگی فعال تغییر یابد.


ساده‌ترین و بهترین راه برای ایجاد این تغییر ترویج و توسعه فرهنگ صحیح تربیت‌بدنی و ورزش همگانی به‌صورت عملیاتی در جامعه است به‌نحوی‌که طبق تعریف معاونت ورزش همگانی وزارت ورزش هر فرد حداقل سه جلسه در هفته و 45 دقیقه به ورزش به‌ویژه ورزش هوازی ازجمله ورزش‌هایی مانند پیاده‌روی سریع، دویدن، دوچرخه‌سواری، شنا، ایروبیک و ورزش‌هایی از این‌ دست بپردازد.


این مهم از طریق توسعه زیرساخت‌های ورزشی شامل اماکن و تجهیزات ورزشی و گسترش ورزش مربی محور و به حداقل رساندن هزینه حضور افراد جامعه در ورزش امکان‌پذیر خواهد بود. به‌طورقطع سرمایه‌گذاری و صرف هزینه برای گسترش فرهنگ ورزش منظم در جامعه، در آینده هزینه‌های درمان بیماری‌های جسمی و روانی، عدم بهره‌وری نیروی انسانی و هزینه‌های ناشی از غیبت شغلی و سایر هزینه‌ها را بسیار کاهش خواهد داد و جامعه‌ای بانشاط و سالم باکار آیی بهتر شکل خواهد گرفت.


*عضو هیئت‌علمی دانشگاه امام صادق(ع)


انتهای پیام/4084/ 4007/


انتهای پیام/

ارسال نظر