ساخت ترکیبی ضدباکتری از نانوذرات نقره جهت مقابله با عوامل بیماریزا در دانشگاه مراغه
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ستاد ویژه توسعه نانو، امروزه مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها، سبب بروز نگرانیهای زیادی جهت مقابله با بیماریهای عفونی مقاوم به آنتیبیوتیکها شده است. این امر سبب شده است، تحقیقات فراوانی جهت طراحی و معرفی عوامل ضدمیکروبی جایگزین صورت گیرد. در چند سال اخیر و با ظهور فناوری نانو، ترکیباتی از نقره، از قدیم به عنوان یک ترکیب ضدمیکروبی مورد استفاده بوده است، با اندازههای نانومتری ساخته شدهاند که از خواص باکتریکشی بالایی برخوردارند.
دکتر فرخ کریمی در معرفی اهداف صورت گرفته در این طرح عنوان کرد: «در این مطالعه تلاش شده تا ضمن معرفی یک ترکیب آنتیباکتریال جدید، مطالعاتی در خصوص مکانیسم مولکولی تأثیر این ترکیب در ژنتیک باکتری نیز صورت گیرد. برای این منظور یک ترکیب جدید از نانوذرات نقره ساخته شد و در ادامه تأثیر این ترکیب در ژنتیک و سیستم دفاعی آنزیماتیک روی یک گونه باکتری مدل و اثرات جهشزایی آن در ژنوم این باکتری مورد بررسی قرار گرفته است. این امر منجر به معرفی یک عامل ضد میکروبی با کارایی بالا شده است».
کریمی در ادامه افزود: «یکی از مشکلات ترکیبات آنتی باکتریال به ویژه نقره، ناپایداری آنها در محیطهای خارج سلولی و درون سلولی است. این در حالی است که ترکیب ساخته شده در این تحقیقات تا دو هفته میتواند در محیط کشت، رشد باکتری را متوقف کند».
به گفته این محقق، از این ترکیب میتوان علاوه بر مقابله با پاتوژنها، برای حذف باکتریها در صنایع غذایی و نساجی و نیز جهت حذف آلودگیها از آب آشامیدنی بهره گرفت.
شایان ذکر است که در ساخت این ترکیب ضد میکروبی از بستر نانوذرات سلیکا استفاده شده و نانوذرات نقره در داخل منافذ موجود در سیلیکا با قطر تقریبی شش نانومتر قرار گرفتهاند.
کریمی در پایان عنوان کرد: «از آنجا که این ترکیب جلوی تکثیر ژنوم پلاسمیدی را میگیرد و باعث کاهش تعداد تکثیر آن در میزبان میشود؛ کاربرد آن میتواند برای مقابله با باکتریهایی مثل عامل سیاه زخم، که عوامل بیماریزا بر روی ژنوم پلاسمیدی قرار دارند، حائز اهمیت باشد».
این تحقیقات حاصل همکاری دکتر فرخ کریمی و دکتر صادق رستم نیا، اعضای هیأت علمی دانشگاه مراغه، سمیه دباغ و سینا علیزاده است.
انتهای پیام/