آتش اختلاف در نیستان اصلاحطلبان/حجاریان و تاجزاده علیه خاتمی و عارف؛کرباسچی علیه همه!
گروه سیاسی خبرگزاری آنا، یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در ایران دوم اسفند ماه سال جاری برگزار میشود. از ابتدای سال جاری بحث و جدالهای انتخاباتی در این زمینه بسیار داغ شده است.
بسیاری از طیفهای سیاسی از هر جناح و دسته شروع بهیارگیری انتخاباتی کرده و میکنند. در این میان اصلاحطلبان که امروزه بخشی از مجلس شورای اسلامی و کل لیست نمایندگان بهارستان در تهران را در اختیار دارند، دارای حواشی بسیار زیادی بودهاند. حواشی که بسیاری آن را نبود اتحاد در لیستبندی انتخاباتی میدانند.
آنها در انتخابات اسفند ماه سال 1394 توانستند با ارائه لیستی به پرچمداری «محمدرضا عارف»، معاون اول دولت اصلاحات تمام 30 کرسی تهران را بهدست بیاورند؛ اما این گروه برای انتخابات پیشروی با چالشهای جدی روبرو است.
بخشی از طیف اصلاحات بر این باورند که نباید در انتخابات بهراحتی شرکت کرد و با اما و اگر و شرط و شروط به صندوق رأی نزدیک شد؛ البته اکثریت جریان اصلاحات نیز حرف طیف اول را نمیپذیرند و قائل به حضور و مشارکت حداکثری در انتخابات دوم اسفند هستند.
پرچمدار طیف تحریم و شرطی کردن انتخابات امسال؛ «مصطفی تاجزاده و سعید حجاریان» هستند. تاجزاده معاون سیاسی وزیر کشور دولت اصلاحات بود که در وقایع 18 تیر سال 78 نقش بسیار پررنگی داشت. او هیزم آتش شرطی کردن انتخابات را داغ کرد.
تاجزاده در گفتگوی با یکی از روزنامههای ایران گفته که باید شرایط جهت ورود اصلاحطلبان به انتخابات دوم اسفند فراهم شود. این صحبتهای او برخلاف حرفهای محمدرضا عارف، رئیس شورای عالی سیاستگذاری اصلاحات است. تاجزاده گفته که شرکت در انتخابات به هر قیمتی از نظر او منتفی است.
تاجزاده و حجاریان: در انتخابات مشروط شرکت کنیم
اما معاون اول دولت اصلاحات حرفهای خلاف جهت تاجزاده میزند. عارف در جمعی از فعالان اصلاحطلب گفته که از همه اصلاحطلبان در سراسر کشور درخواست میکند، اجازه ندهند برخی مباحث و اظهارنظرها وحدت و همبستگی درون خانواده اصلاحات را تحت الشعاع قرار دهد. رئیس شورای عالی سیاستگذاری اصلاحات شاید به صحبتهای تاجزاده و سعید حجاریان و برخی از افراد دیگر اصلاحطلب علیه خودش موضعگیری کرده است.
تاجزاده در صحبتی دیگر مطرح کرد که نباید در انتخابات لیست ارائه بدهیم؛ تا اینکه همه افراد مشکلدار اصلاحطلب در انتخابات مجلس تأیید شود. وی گفته بود، بحثش حضور مشروط در انتخابات است و به هر قیمتی نباید به پای صندوق رفت!
عارف: در انتخابات باید شرکت کرد
البته عارف بهصورت پینگپنگی به حرفهای تاجزاده واکنش نشان میدهد. وی در رابطه با اینکه لیست شورای عالی سیاستگذاری اصلاحات فایدهای نداشته است، گفته بود که جالب است که امروزه هم در درون جریان اصلاحات انسجام را مورد هدف قرار میدهند. او گفته برخی اظهارنظرها در داخل جبهه اصلاحات تصادفی نیست و بعضاً مدیریت شده مطرح میشود.
تنها دشمن عارف در جریان اصلاحات برای ورود به انتخابات مجلس شورای اسلامی تاجزاده نیست. «عباس عبدی» از تحلیلگران و تئوریسنهای جریان اصلاحات نیز به شرطی کردن انتخابات تأکید دارد؛ البته او مانند تاجزاده تند و تیز به این موضوع نگاه نمیکند و کمی آرامتر این طرح را مطرح کرده است.
عباس عبدی در واکنشی به حضور در انتخابات مجلس گفته بود که این انتخابات مانند بچه یتیم بوده و کودکی است که سر راه مانده است. البته او دلیلش برای این موضوع را مطرح نکرد که چگونه انتخابات کودکی شده و دلایل اصلی این موضع وی چیست؟
عبدی: شرکت کنیم، اما هوشمندانه و تهاجمی!
این تئوریسن جریان اصلاحات و از افراد نزدیک به موسویخوئینیها(اعضای مجمع روحانیون مبارز) درباره شرطی کردن انتخابات نظر خاصی دارد. او به تئوری حمله معتقد است! عبدی به اصلاحطلبان پیشنهاد کرده فعالانه در انتخابات شرکت کنند و این حضور هم باید هوشمند باشد. او درباره هوشمندسازی اصلاحطلبان نظر خاصی هم ارائه کرد. عبدی میگوید هوشمندی یعنی باید راه را باز کنند و منتظر تأیید صلاحیتها نبود.
البته تیغ تیز حرفهای عبدی به عارف اصابت کرد. او گفته که عارف گزینه اصلاحطلبان نبوده و نخواهد بود. این تئوریسن جریان اصلاحطلب به عملکرد عارف در مجلس شورای اسلامی و فراکسیون و لیست امید هم نقدهای وارد کرد.
عارف باز پاسخ صحبتهای او را داده است. او درباره نقش نظارتی شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان نیز گفته که در دوره جدید شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان قرار است نقش نظارتی بر فراکسیون امید و دیگر نهادهای برآمده از شورای عالی اصلاح طلبان تقویت شود.
عبدی درباره شرطی یا حضور در انتخابات تعابیری خاصی دارد. او گفته معتقد است از حالا انتخابات دیگر فی النفسه اهمیت گذشته را ندارد؛ بلکه باید طریقیت داشته باشد و راه را برای شما باز میکند. البته این فعال سیاسی اصلاحطلب ادامه داده که فکر نمیکند شیوه انتخابات گذشته در حال حاضر دیگر اینطور باشد به همین دلیل اگر همین الان انتخابات شود با همین شیوه رد و تأیید گذشته، قطعاً شرکت نمیکند!
اما جامعترین و هدفمندترین شروط انتخاباتی یازدهمین مجلس شورای اسلامی را «سعید حجاریان» مطرح کرد. او از فعالان امنیتی در زمان اوایل انقلاب اسلامی بود. نام مستعار حجاریان در دستگاه امنیتی آن زمان «سعید مظفری» بود. حجاریان از فعالان اصلی اصلاحات و دولت خاتمی است و از اعضای نخستین دوره شورای شهر تهران نیز بود.
سعید حجاریان: انتخابات بدون شرط مانند «جعبه پاندورا» است!
حجاریان که معاون مرکز تحقیقات استراتژیک و مشاور ارشد خاتمی در دوران اصلاحات بود، نخستین بار پروژه عبور از روحانی را در دانشگاه تربیتمدرس تهران و در روز دانشجوی سال 96 کلید زد. بعدها او تئوری تحریم یا شرطی کردن انتخابات را نیز مطرح میکند. همچنین گفتنی است؛ او در آشوب انتخابات ریاستجمهوری سال 88 بازداشت شده بود.
این فعال برجسته سیاسی اصلاحطلب انتخابات مجلس شورای اسلامی در دوم اسفند سال جاری را به «جعبه پاندورا» تشبیه میکند. جعبه پاندورا به روایت افسانههای یونانی، جعبهای بود با محتوای تماماً بلا و شوربختیهای ناشناخته بشریت از جمله کار، بیماری، مرگ! منظور اساسی او از این جعبه شاید اینگونه بهنظر برسد که نباید جزء با شرایطی خاص به سراغ انتخابات رفت؛ حجاریان بعدها این شرایط برای گشودن جعبه انتخابات را اعلام میکند.
حجاریان در یادداشتی میگوید که شاید عقلانیترین راهبرد را بتوان در «مشارکت مشروط» جست؛ والا باید عطای حضور در انتخابات را به لقایش بخشید! این صحبتهای او درباره شرطی کردن انتخابات که در هفت ماده انتشار یافته با واکنشهای شدیدی از درون جناح اصلاحات مواجه شد.
جنجالها با این صحبت در دورن جریان اصلاحات شدید شد. کار انقدر بالا گرفت که رئیس دولت اصلاحات به موضوع ورود کرد. محمد خاتمی، رئیس دولت اصلاحات در پاسخ به اینکه باید در انتخابات شرکت کرد یا آن را تحریم، گفته که انتخابات نباید تحریم شود.
او به برخی از کنشهای سیاسی افرادی مانند حجاریان و تاجزاده اشاره کرد و میگوید: اشتباه بزرگ این است که خودمان براندازسازی کنیم. خاتمی گفته که قهر کردن با صندوق رای، انحلال مردم است. البته او احتیاطی در برخورد با حجاریان میکند و به این موضو نیز اشاره دارد که باید فضا جهت حضور اصلاحطلبان بازگردد.
البته او به پرسش نیز پاسخ نمیدهد که بسیاری از اصلاحطلبان در انتخابات مجلس دهم حضور داشتند و معاون اول او هم در انتخابات ریاستجمهوری شرکت کرده بود.
کرباسچی: در انتخابات شرکت نمیکنید؛ چرا شورای سیاستگذاری اصلاحات دارید؟!
آخرین پرده از تئاتر اختلافات اصلاحطلبان مربوط به حزب کارگزاران سازندگی به سردمداری «غلامحسین کرباسچی» است. دبیر حزب کارگزاران سازندگی تکلیفش با شرکت یا عدم حضور در انتخابات را مشخص نکرده است. هدف او میانه است و قصد دارد بیشتر انتقام سیاسی و تصفیه با برخی از افراد درون جریان اصلاحات را پی بگیرد.
او بعد از قتل همسر دوم محمدعلی نجفی توسط خودش تنور آتش انتقادهایش به جریان اصلاحطلب را داغ کرد. کرباسچی گفته که به همه اصلاحطلبان گفته بود که نجفی برای شهرداری تهران مناسب نیست؛ اما آنها به حرفش گوش ندادهاند.
کرباسچی تعریضی به عارف و شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان نیز در این ایام زده است. دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی پس از نامزدی دوباره عارف در سال چهارم مجلس برای کرسی ریاست بهارستان حمله تندی به او کرده بود.
شهردار اسبق تهران عدم پیروزی علی مطهری در انتخابات هیئت رئیسه را به گردن عملکرد عارف انداخت و میگوید: برخی که در میکروفن خود فوت هم نکرده بودند پیشتازی مطهری را بهضرر خود میدیدند.
او درباره نهاد اصلاحطلبان زیر نظر عارف نیز نظر جالبی داده است. کرباسچی با بیان اینکه شورایعالی سیاست گذاری اصلاحطلبان سازوکار پیچیده و وظایف مهمی دارد، میگوید: «شورای عالی سیاست گذاری اصلاحطلبان برای این نیست که بگویند «ما در انتخابات شرکت نمیکنیم»! خب اگر شرکت نمیکنید که دیگر شورایعالی سیاستگذاری نمیخواهد».
دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی: عارف مرد میدان انتخابات نیست!
کرباسچی گفته که اصلاح طلبان میتوانند در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی به شرط اینکه کاری انجام دهند؛ او میگوید اما این از عهده آقای عارف و شورای عالی سیاست گذاری برنمیآید. این نیاز دارد به یک مجموعهی پیگیرتر و گستردهتر و در عین حال از مجموعهی احزاب، آنها که برنامه و خط مشی دارند».
گفتنی است؛ این مواضع نشان دهنده این است که «آتش اختلافات در نیستان انتخاباتی اصلاحطلبان افتاده است».
در همین رابطه نیز علی صوفی، مشاور ارشد خاتمی و وزیر تعاون دولت اصلاحات به خبرنگار خبرگزاری آنا، گفته که امروز چنین مواضع و سخنان خیلی ملاک نیست و نباید آن را جدی گرفت.
او با بیان اینکه برای اصلاحطلبان، ملاک، نظر رئیس دولت اصلاحات است که اخیراً هم بر عدم تحریم و شرطگذاری برای مشارکت در انتخابات تأکید کرده است، اشاره میکند: با صندوقهای رأی به هیچوجه نباید قهر کرد و حتی ضروری است زمینه برای افزایش مشارکت حداکثری فراهم شود.
مشاور خاتمی: حرفهای تاجزاده و حجاریان درباره تحریم انتخابات را جدی نگیرید/ملاک اصلاحطلبان نظرات شخصی نیست
صوفی افزوده: این شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان است که تصمیم میگیرد سیاست انتخاباتی ما چگونه باشد نه افراد! لذا اصلاحطلبان هرگز ملاک عمل خود را نظر و تحلیل شخصی یک فرد قرار نمیدهند و بر اساس خِرَد جمعی عمل میکنند.
چندصدایی از جبهه اصلاحات بهشدت به گوش میرسد و تکلیف نیروهای اصلاحطلب با انتخابات مجلس در سال جاری معلوم نیست. انتخابات شرطی حضور یا عدم حضور. البته اصلاحطلبان در دورههای گذشته نیز از این موضوع یعنی تحریم انتخابات استفاده کرده بودند. آنها بعد از مجلس ششم و در آستانه مجلس هفتم نیز انتخابات را تحریم کرده بودند؛ البته برخی از فعالان آنها.
بعد از انتخابات ریاستجمهوری سال 88 نیز بر طبل تحریم انتخابات کوفتند. انتخابات بعد از سال 88 در نهمین دوره مجلس و در سال 90 برگزار شد که بسیاری از اصلاحطلبان شرکت نکردند؛ البته محمد خاتمی از حوزه انتخابیه دماوند رأی خودش را به صندوق انداخت. حالا باید دید این نیستان پر از اختلاف به سرانجامی میرسد؟!
گزارش از محمدعلی حسن نیا(دبیر سیاسی خبرگزاری آنا)
انتهای پیام/4082/
انتهای پیام/