ترامپ قمار مذاکرهبازی را باخت/هستهای بهانه برای تکرار خسارت محض
گروه بینالملل خبرگزاری آنا- محمدعلی حسننیا؛ «آنها برای مذاکره آماده نیستند، ما هم نیستیم» این توئیت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا بعد از سفر شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن به تهران و دیدار وی با رهبر انقلاب و رئیسجمهور ایران بود.
سخنان متناقض ترامپ همچنان درباره سیاست وی با ایران ادامه دارد. رئیسجمهور ایالات متحده چند روز قبل از سفر آبه به ایران از اشتیاقش برای گفتگو با ایران سخن به میان آورده بود. وی حتی با ذوقزدگی گفته بود که اگر گفتگو با ایران انجام شود، بسیار عالی خواهد بود.
سیاست «مرد دیوانه» ترامپ مقابل ایران
آمریکا از سال 2016 و بعد از آمدن ترامپ به کاخسفید سیاست «مرد دیوانه» را پی گرفته است. در این تاکتیک کاخسفید که الهام گرفته از سیاستخارجی رونالد ریگان، رئیسجمهور اسبق آمریکاست، باید دو قدرت نظامی و چانهزنی در حوزه سیاستخارجی برای رسیدن به مذاکره با گرفتن امتیازات فراوان، مدنظر دولت آمریکا قرار گیرد.
رهبر معظم انقلاب هم در دیدار با نخستوزیر ژاپن، بلافاصله بعد از تقاضای آبه برای رساندن پیام دونالد ترامپ به ایشان واکنش نشان دادند. ایشان با رد قبول پیام رئیسجمهور آمریکا با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران هیچ اعتمادی به آمریکا ندارد، فرمودند: ایران تجربه تلخ مذاکرات قبلی با آمریکا در چارچوب برجام را بههیچوجه تکرار نخواهد کرد زیرا هیچ ملت آزاده و عاقلی، مذاکره تحت فشار را نمیپذیرد. ایشان همچنین تاکید کردند: «من شخص ترامپ را شایسته مبادله هیچ پیامی نمیدانم و هیچ پاسخی هم به او ندارم و نخواهم داد».
آب سرد جمهوری اسلامی روی سیاستهای ترامپ و آبه
این صحبتهای رهبری در مقابل میانجیگر سبب شد، آب سردی روی سیاستهای ترامپ در منطقه و در مواجهه با ایران ریخته شود. اما این سؤال مطرح میشود که هدف اصلی رئیسجمهور آمریکا از دادن پیام به ایران توسط ژاپن چه بوده است.
ابتدا این نظریه مطرح است که چرا آمریکا بعد از ناموفق بودن عمان در مسیر میانجیگری، ژاپن را انتخاب کرد. ژاپن یکی از بزرگترین واردکنندگان نفت از ایران است. بر اساس آمارهایی که از میزان صادرات نفت ایران به مشتریان آسیایی خود منتشر میشود، ژاپن در لیست سه مشتری اصلی نفت ایران در جهان قرار دارد. از سویی دیگر 18 درصد نفت جهان و بیش از 80 درصد نفت ژاپن از تنگه هرمز عبور میکند. بنابراین نخستین دلیل خواسته آمریکا از ژاپن برای میانجیگری مذاکره به واردات نفت بازمیگردد.
چرا ژاپن انتخاب شد؟
در ماه ژانویه (دی ماه 97) ژاپن اولین محموله نفتی از ایران را بعداز تحریمها بارگیری کرد و در ماه بعد تحویل گرفت. شرکتهای «فوجی اویل» و «شوآ شل سکییو» بزرگترین خریداران نفتی محمولههای ایران هستند و به همین دلیل پالایشگاههای نفت ژاپن بر اساس نفت کشورمان طراحی شده و این کشور از تنش و جنگ در تنگه هرمز هراس زیادی دارد.
دومین دلیل میانجیگری ژاپن بین ایران و آمریکا به رابطه تاریخی ایران و ژاپن بازمیگردد. این کشور حتی در زمان تحریمهای نفتی انگلیس علیه دولت مصدق از ایران نفت وارد میکرد و همیشه بین دو کشور، فرهنگ و توسعه دوستی خوبی برقرار بوده است. حتی یکبار هم پدر نخستوزیر فعلی ژاپن در مقام وزیر امور خارجه نقش میانجی بین ایران و عراق را ایفا کرده بود که موفقیتی در پی نداشت.
سومین دلیل ترامپ برای فرستادن پیام خود از طریق آبه به تهران به دوستی نزدیک رئیسجمهور آمریکا با نخستوزیر ژاپن باز میگردد. اما برخی منابع غیررسمی محتوای پیام رئیسجمهور آمریکا به ایران را اعلام کردهاند. در پیام ترامپ به تهران پنج موضوع آورده شده است.
پیام پنجگانه ترامپ به ایران چه بود؟
ابتدا اینکه آمریکا قصد تغییر نظام در ایران را ندارد. دوم، ایران و آمریکا در موضوعات هستهای با یکدیگر مذاکره کنند. مورد سوم این است که عزم آمریکا جلوگیری از ساخت سلاح هستهای توسط ایران است. چهارمین پیام ترامپ به ایران این است که آمریکا آماده مذاکرات صادقانه با ایران است. آخرین پیام هم که بسیار گستاخانه اعلام شده اینکه مذاکره با آمریکا موجب پیشرفت ایران خواهد شد. البته رهبر انقلاب ایران در واکنشی آشکار اعلام کردند که من به ترامپ هیچ پیامی نمیدهم و تنها مطالبی را به نخستوزیر ژاپن اعلام میکنم.
از سوی دیگر رفتارهای غیرصادقانه آمریکا دلیلی محکم بر این موضوع است که مذاکره با دولت این کشور اصلاً به صلاح نیست. ترامپ و متحدان آمریکا برای نپذیرفتن مذاکره از سوی ایران هم سناریویی را تدوین کردند. دیروز در خبرها اعلام شد که به نفتکشهای ژاپنی در دریای عمان حمله شده است. ایران بلافاصله این موضوع را محکوم کرد و کشتیهای نجات ایران هم به کمک این نفتکشها رفتند. ولی آمریکا و متحدان عربش در خلیجفارس بدون هیچ سند و مدرکی با جعل برخی تصاویر و فیلمهای آرشیوی ایران را مقصر اصلی جلوه دادند. البته کار آمریکا برای کشاندن پای شورای امنیت سازمان ملل به این حادثه ناکام ماند و برخی از کشورهای اروپایی، روسیه و چین نیز اعلام کردند که شواهد متقنی از حادثه وجود ندارد.
البته ایران پیام روشنی به طرفهای غربی و آمریکا ارسال کرد. رهبر ایران مذاکره با آمریکا را بینتیجه دانست. دولت ایران در پنج سال گذشته بیشترین هزینه و زمان خود را برای مذاکره مستقیم با آمریکا صرف کرد. دولت اوباما هم بعد از مذاکره با دولت روحانی به تعهدات خود بهدرستی عمل نکرد و پازل آمریکاییها را ترامپ تکمیل کرد و از برجام خارج شد. گفتنی است؛ اوباما جنگ اقتصادی علیه ایران بعد از برجام را به ترامپ سپرد. البته هماکنون بزرگترین امتیاز ایران در مقابله با آمریکا مقاومت در منطقه و سامانههای موشکی است.
هستهای بهانه است؛ توان موشکی و قدرت منطقهای نشانه است!
ایران از سال 2011 تاکنون و همراه با جنگ داخلی در سوریه به درخواست دولت این کشور به جنگ با تروریستهای تکفیری و تندرو پرداخت. آمریکا هم از نیروهای مخالف دولت سوریه حمایت کرد، ولی در آخر، این ایران بود که توانست پیروز شود. البته متحدان ایران در لبنان، یمن، عراق و سوریه حضور قوی و پررنگی دارند و آمریکا هم نتوانسته از قدرت آنها در منطقه کم کند و حتی دولت عربستان سعودی با حمایت آمریکا توانش به سطح نیروهای شبهنظامی انصارالله یمن نرسید. به همین دلیل آمریکا بهخوبی میداند، بزرگترین امتیاز فعلی ایران نه توانمندی هستهای بلکه قدرت منطقهای و موشکی آن است.
آمریکا و دولت ترامپ برای مذاکره با ایران دست به قمار بزرگی زد. البته در تهران دو گروه در مقابل پیام وی وجود دارند. عدهای که به سازش در مقابل واشنگتن اعتقاد دارند و در مقابل، گروهی که تاریخ را عبرت میدانند و آینه پیشروی مردم کشورمان میگذارند و معتقدند آمریکا اصلاً قابل اعتماد نیست. رهبر حکیم انقلاب هم اعتقاد به این دارند که آمریکا اصلاً قابل اعتماد نیست و دعوای این کشور با ملت ایران بر سر مسائل هستهای یا موشکی نیست؛ بلکه آنها با ماهیت انقلاب اسلامی مشکل دارند. البته در چند ماه گذشته پیامهای روشنی از ایران به جهان مخابره شده است. دولتمردان ایرانی هم به این نتیجه رسیدهاند که نمیشود در زمان کنونی با دولت ترامپ مذاکره کرد. حسن روحانی رئیسجمهور کشورمان هم در هیئت دولت عنوان کرده بود که سیاستهای آمریکا جنگ اقتصادی و تروریسم دولتی است.
در مجموع، ایران با برخی جریانها روبروست که درخواست مذاکره با آمریکا را دارند که در رأس آنها طیفهایی از جریانهای سازشگر درونی و برخی از تکنوکراتهای داخلی هستند که بر طبل مذاکره میکوبند. سیاست جمهوری اسلامی در مقابل موضوع مذاکره با آمریکا مواضع متحدی اتخاذ کرده و هیچ پیامی به آمریکاییها بهصورت مستقیم نداده است. دولت ترامپ هم بیشتر قصد دارد جنگ اقتصادی با ایران را تا رسیدن کشورمان پای میز مذاکره ادامه دهد تا اینکه سراغ گزینه پرهزینه و غیرمعقول جنگ برود.
انتهای پیام/4106/4082/ن
انتهای پیام/