وزیر امور خارجه آمریکا به شکست واشنگتن در اوکراین اذعان کرده است؟
به گزارش سرویس بینالملل خبرگزاری آنا، پایگاه خبری سالون در گزارش خود در این زمینه آورده است: کری هفته گذشته با همتای روس خود در منطقهای بسیار دور از پایتخت این کشور دیدار کرد. در واقع نکته اینجاست که وقتی شما میخواهید اذعان کنید که خصومت دو ساله میان مسکو و واشنگتن هیچ ارزشی نداشته و بیهوده بوده، بهتر است که در یک مکان بسیار دورافتاده این کار را انجام دهید.
کری در نشست خود با لاوروف سه ساعت وقت صرف کرد و سپس جلسه چهار ساعتهای با ولادیمیر پوتین داشت. دولت اوباما که زمانی بحران اوکراین را بدترین و خطرناکترین بحران از زمان جنگ سرد قلمداد کرده بود، اکنون از صمیمیت، همکاری و اهداف مشترک در اوکراین با روسیه سخن میگوید، چه کسی میتواند از این مسئله شگفتزده نشود.
از یک سو سیاست قلع و قمع کردن که به طور رسواکنندهای احمقانه شده است و تاکنون هیچ نشانهای از موفق بودن آن دیده نشده است. اما اکنون که آخرین بخش این سیاست در اواسط آوریل به شکست انجامید، زمان آن بود که توجه مردم به این مسئله جلب شود. در واقع شرایط به گونهای بود که مردم آمریکا گمان میکردند این کشور قرار است بر سر اوکراین وارد یک جنگ اتمی دیگر شود.
از سوی دیگر پیشبینی نتیجه نهایی این مسئله نبوغ زیادی نمیخواهد. بارها پیش از این به ویژه در دوران وقوع کودتای تحت حمایت آمریکا علیه یانوکوویچ، رئیسجمهوری سابق اوکراین، پیشبینی شده بود که روزی خواهد رسید که دولت اوباما مجبور به تغییر رفتار خود در این زمینه خواهد بود.
اکنون بهترین کار برای دیپلماتهای آمریکایی اذعان به شکست استراتژیهایی است که سالهاست منسوخ شده است. به نظر میرسد کری این کار را در دیدار اخیر با لاوروف درباره یکی از مهمترین تهدیدهای پیش روی سیاست خارجی آمریکا انجام داده است. اما دلیل این اذعان کری چیست؟ در اینجا به پنج مورد اشاره میشود.
یکی از مهمترین دلایل آن تبادل نگرانی درباره توافق هستهای با ایران است. کری و اوباما سیاستهای شکستخورده متعددی (برای مثال درباره ظهور دیکتاتوری در مصر) و یک مورد سیاست پیروز درباره کوبا دارند. همچنین اکنون آنان 18 ماه است وقت برای توافق با ایران صرف کردهاند. با توجه به اینکه رابطه میان ایران و روسیه بسیار قدیمیتر از رابطه میان ایران و آمریکاست، روسیه نقش بسیار کلیدی در زمینه مذاکرات هستهای که موفقیت در آن برای دولت اوباما بسیار حیاتی است، ایفا میکند.
دلیل دوم این ادعا مسئله سوریه است. کشوری که رابطه بسیار خوبی با مسکو دارد و مقامات روسیه حمایت از دولت سوریه را از دهه 1940 در دستور کار خود قرار دادهاند. کری از ماه مارس تاکنون بر لزوم گفتوگو با بشار اسد تاکید کرده و این در حالی است که مذاکره با دمشق بدون مذاکره با مسکو غیرممکن است. در این میان نباید نقش لاوروف را در جلوگیری از حمله آمریکا به سوریه در مسئله استفاده از سلاح شیمیایی در سال 2013 در دمشق نادیده گرفت. نقشی که وی در جلب رضایت اسد برای دست کشیدن از سلاح شیمیایی خود ایفا کرد.
سومین دلیل این است که آمریکا در نشستهای اخیر درباره اوکراین که میان سران روسیه، آلمان و فرانسه برگزار شد حضور نداشت کهگویای این است که اروپاییها به دنبال جنگ نیستند. نشانه آن نیز مخالفت شدید مرکل با پشتیبانی اولاند باز طرح آمریکا برای ارسال سلاح به اوکراین بوده است. مرکل در این باره گفته بود: «بس کنید، ما با شما نیستیم و میخواهیم مسئله را پشت میز حل کنیم، نه با سیستم موشکی.» در واقع چیزی که با حضور کری در سوچی مشاهده شد، این بود که وی تغییر شیوه آمریکا در قبال اوکراین را پذیرفته است.
دلیل چهارم این است که رهبران کشورهای اروپایی قرار است ماه آینده برای بررسی تمدید تحریمها علیه روسیه نشستی تشکیل دهند. چیزی که از منابع مختلف شنیده میشود این است که رهبران شش کشور عمده اروپایی با تمدید تحریمها مخالفت خواهند کرد. در واقع سفر کری به روسیه به منظور مقابله با تهدید ایجاد اتحاد آسیبزننده میان روسیه و اروپا در منطقه آتلانتیک بوده است.
و دلیل پنجم نیز که البته شاید مهمترین دلیل باشد این است که دولت اوباما دریافته است که جاده امنیت ملی آمریکا همچنان از مسیر مسکو میگذرد. این نکتهای است که استفان کوهن، کارشناس برجسته مسائل روسیه، اخیرا در مصاحبهای به آن اشاره کرده است.
نتیجه این مسئله البته در وضع فعلی نامعلوم است. برای درس گرفتن از اشتباهات باید ابتدا به این اشتباهات اذعان کرد، کاری که مقامات آمریکا بسیار به ندرت انجام میدهند و به همین دلیل فرصت درس گرفتن از این اشتباهات را از دست میدهند. رفتار اخیر کری نشانهای بر پذیرش اشتباه این کشور در قبال اوکراین است، اما مقامات آمریکا عادت دارند در افکار عمومی این مسائل را پیروزی استراتژی موفق خود نشان دهند.
انتهای پیام/