دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 اسفند 1395 - 11:57

4 تا 6 هفته آموزش ببینید، مربی مهدکودک شوید!/ استفاده از کارآموز در مهدکودک‌ها ممنوع است

خاله مرضیه هر روز صبح که از خانه بیرون می‌رود خودش را برای یک روز سخت آماده می‌کند. او سال‌هاست که مربی مهدکودک است و روزانه باید با چندین بچه قد و نیم‌قد سروکله بزند. البته تمام این شرایط باعث نمی‌شود که او تلافی‌ تمام سختی‌ها، ساعت‌ها روی پا ایستادن، نبود حقوق مکفی و بیمه‌ای که آینده‌اش را تامین کند، بر سر کودکان در بیاورد، چون معتقد است او باید جای خالی مادران کودکانی که از آنها نگهداری می‌کند را برای آنان پر کند. اگرچه تمام این مسائل دغدغه او و هزاران مربی است که می‌دانند آینده شغلی‌شان مبهم است. او معتقد است دست در کار آنها زیاد شده و هر کسی در رشته‌اش شغل مناسب پیدا نمی‌کند تنها راه فرار از بی‌کاری را مربی‌گری در مهدکودک می‌بیند.
کد خبر : 163370

مهرو ماهر، گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- سوم آذر ماه امسال بود که «ارشان» کودک سه ساله در یکی از مهدکودک‌های تهران مورد خشونت و کودک آزاری مربی مهدکودک قرار گرفت و شدت ضربه مربی به حدی بود که استخوان ترقوه این کودک شکست، البته بعد از وقوع ماجرا نیز مربی مهد یکی دیگر از کودکان را مقصر در این اتفاق دانسته و گفته بود یک لحظه از اتاق خارج شده و با شنیدن جیغ ارشان مجددا به اتاق وارد و متوجه این درگیری بین این دو کودک شده است در حالی که بر اساس قوانین مربی به هیچ عنوان اجازه خروج از کلاس را ندارد. بر همین اساس مربی تا قبل از بازبینی فیلم دوربین مدار بسته کلاس از پذیرش این حادثه سر باز می‌زد. این موضوع هفته گذشته رسانه‌ای و مشخص شد، مهد کودک به‌طور "غیر قانونی" از مربی کارآموز استفاده کرده است که ضمن اخراج فرد خاطی از مهد کودک، جهت برخورد قانونی با مهد، پرونده‌ای در کمیسیون نظارت بر مراکز غیر دولتی بهزیستی استان تهران تشکیل شد.


شرایط استخدام مربی مهدکودک


محمد نفریه، مدیرکل امور کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی در مورد شرایط جذب و استخدام مربی در مهدکودک‌ها به خبرنگار آنا می‌گوید: هم اکنون ما از فارغ التحصیلان کارشناسی در رشته‌های مرتبط از جمله روانشناسی، مددکاری اجتماعی، مشاوره و علوم تربیتی برای مربی‌گری در مهدکودک استفاده می‌کنیم.


او در مورد کسانی که با مدرک دیپلم در مهدکودک‌ها مشغول به کار هستند، می‌گوید: این افراد در گذشته جذب مهدکودک‌ها شدند و دوره های مربی‌گری را گذراند‌ه‌اند اما هم‌اکنون در شهرها از افراد با مدرک کارشناسی و در روستاها با مدرک دیپلم استفاده می‌کنیم.


خاله مرضیه، مربی یکی از مهدکودک‌های تهران می‌گوید: در برخی از مهدکودک‌ها، شرط استخدام داشتن مدرک کارشناسی در رشته مرتبط است اما برخی مهدکودک‌ها از فارغ‌التحصیلان رشته‌های غیر مرتبط هم استفاده می‌کنند و افراد با مدرک کارشناسی شیمی هم می‌توانند وارد شوند در حالی که هیچ تخصص و مهارتی در مورد برخورد و رفتار با کودکان ندارند. این مربی با 15 سال سابقه کار مربی‌گری در مهدکودک معتقد است: تجربه و مهارت در این شغل خیلی مهم است اما برخی از مهدکودک‌ها به آن توجهی ندارند زیرا بیشتر از سه ماه از یک مربی استفاده نمی‌‌کنند و با این کار از بیمه کردن و پرداخت حقوق کافی به مربی خودداری می‌کنند زیرا تنها ملاک آنان تامین خواسته‌های خود از مربی مهد است که بتواند کودک را آرام نگه دارد.


نفریه، مدیرکل امور کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی معتقد است همه کسانی که قصد دارند در مهدکودک به عنوان مربی فعالیت کنند باید دوره‌های مربی‌گری را بگذرانند و کارت مربی‌گری دریافت کنند. این دوره‌ها برای افراد با رشته‌های مرتبط حدود چهار هفته و برای افراد با رشته‌های غیر مرتبط 6 هفته است که پس از گذراندن این دوره‌های تئوری و عملی در دانشگاه‌های علمی-کاربردی، جهاد دانشگاهی و کانون توسعه مهدهای کودک از آنان آزمون و مصاحبه صورت می‌گیرد در صورتی که فرد در این آزمون‌ها حد نصاب لازم را کسب کرد می‌تواند خود را به عنوان مربی معرفی کنند.


او می‌افزاید: یک پرژوه پژوهشی با دانشگاه علوم بهزیستی انجام دادیم که بر اساس آن شاخص‌های یک مربی را از نظر علمی، سلامت جسمی، سلامت روانی و معنوی مورد ارزیابی قرار می‌دهیم.


حقوق مربیان مهدکودک ناعادلانه است


مرضیه یکی از منتقدان ناعادلانه بودن حقوق و درآمد مربیان مهدکودک است و می‌‌گوید: با اینکه روزانه حدود 10 ساعت در مهدکودک کار می‌کنیم اما حقوق‌های ما کم است. در صورتی که باید طبق وزارت کار حقوق دریافت کنیم اما ما حتی نصف آن را هم نمی گیریم. البته برخی از مهدهای کودک شهریه‌های بسیار زیادی از خانواده‌ها دریافت می‌کنند اما آن را به عنوان حقوق مربی در نظر نمی‌گیرند و در دست مدیریت مهدکودک است. با توجه به اینکه مهدکودک‌‌های خصوصی زیر نظر بهزیستی نیستند به همین خاطر ما نمی‌توانیم اعتراض کنیم و حقوق کمی دریافت می‌کنیم. برخی از مربیان از ترس اخراج و از دست دادن همان حقوق اندک نیز از اعتراض و شکایت از مدیر مهدکودک می‌ترسند و از این کار خودداری می‌کنند و می‌خواهند همان آب باریکه را داشته باشند.


نفریه در این مورد می‌گوید: حقوق مربیان مهدکودک باید بر اساس قانون کار محاسبه ‌شود. البته ما می‌دانیم که برخی از مهدهای کودک از مربیان نیمه وقت استفاده می‌کنند و حتی کمتر از سه ماه مربی جایگزین می‌کند و حقوق قانون کار نمی دهند که در صورت مشاهده چنین مهدکودک‌هایی با آنان برخورد می‌کنیم.


تدابیر بهزیستی برای رعایت قوانین از سوی مهدکودک‌ها


او در مورد اینکه چه تدابیری اندیشیده‌اید تا مربیان مهدکودک قوانین و مقررات شما را رعایت کنند، می‌گوید: برای اینکه مدیران مهدکودک شاخص‌های موجود را رعایت کنند برای آنان درجه‌بندی در قالب ستاره در نظر گرفته شده است که این یکی از ملاک‌های ارزیابی آنان محسوب می شود. مهدهایی می‌توانند ستاره‌های بیشتری دریافت کنند که پرسنل آنان بیمه شده و حقوق و دستمزد مناسب را دریافت کرده باشند.


او می‌افزاید: سازمان بهزیستی کشور هر ساله سیستم نظارتی خاص خود را تقویت می‌‌کند.


همچنین این سازمان، استانداردهای لازم را برای فضا و مکان، کارکنان، مربی، کمک مربی، مسوول فنی و صاحب جواز مهدها دارد و افراد صاحب مجوز هر چند سال یک بار مورد گزینش و ارزیابی قرار می‌گیرند.


ممنوعیت استفاده از مربی کارآموز در مهدکودک


خاله مرضیه از ورود افراد ناوارد و غیر متخصص به مهدکودک‌ها انتقاد می‌کند و می‌گوید: این کار مشکلات زیادی در مهدکودک ایجاد می‌کند زیرا افراد حوصله ندارند و چگونگی رفتار با کودکان را نمی‌دانند به همین خاطر به صورت خشونت آمیز با کودکان برخورد می‌کنند. البته از زمانی که دوربین مدار بسته در مهدها نصب کرده‌اند از میزان بروز خشونت در مهدها کاسته شده است و مربیان نمی‌توانند خطا کنند. متاسفانه در برخی از مهدکودک‌ها که زیر نظر بهزیستی و آموزش و پرورش نیستند، مربیان کارت بهداشت و کارت اصناف و کارت مربی‌گری هم ندارند و در مراکزی از کارآموز استفاده می‌کنند.


نفریه استفاده از کارآموز را ممنوع و تخلف از قوانین مهدکودک می‌داند و می‌‌گوید: سازمان بهزیستی کشور در صورت مشاهده چنین مراکزی حتما با آنان برخورد قانونی می‌کند و خانواده‌ها نیز می‌توانند در صورت مشاهده کودک آزاری بلافاصله موضوع را به سامانه 123 گزارش دهند. همچنین والدین می­‌توانند هرگونه شکایت خود را از مهدهای کودک به سامانه پیامکی 3000012333 جهت بررسی و پیگیری اعلام کنند.


به گزارش آنا، هم اکنون 17 هزار مهدکودک در کشور فعالیت می‌کنند که هشت هزار مرکز در مناطق حاشیه‌ای شهری و روستایی تاسیس شده و حدود 120‌ هزار مربی مشغول فعالیت در این مراکز هستند. برهمین اساس به نظر می‌رسد با انجام نظارت‌‌های مستمر و نامحسوس سازمان بهزیستی از مهدکودک‌ها از میزان بروز تخلفات و کودک آزاری در مهدها کاسته شده و خانواده‌ها با آرامش بیشتری کودکان خود را به این مراکز بسپارند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب